Večernji list - Hrvatska

Trećina prihoda Plitvičkih jezera

- Damir Folnegović Blaž

Nasuprot sjevernog ulaza ili ulaza br. 1 u naš najveći nacionalni park Plitvička jezera nalazi se restoran Lička kuća. Sagrađen je 1972., a do danas je sačuvao tradiciona­lni ambijent i pripremu autohtonih jela.

Specijalit­eti ispod peke

Nažalost, 2012. godine u požaru su izgorjeli prvi kat i potkrovlje Ličke kuće, ali je restoran nakon tri godine ponovno otvoren, i to potpuno obnovljen. Restoran je restaurira­n u izvornom rustikalno­m stilu. Na dvije etaže ima čak 270 sjedaćih mjesta, a na sredini restorana nalazi se otvoreno ognjište gdje peku janjetinu na ražnju i pripremaju ličke specijalit­ete ispod peke. Od osoblja koje je radilo u restoranu za vrijeme mog posjeta spomenuo bih Marinu Obrovac, Novelu Matovinu, Željka Vukovića, Stjepana Zečevića te glavnog kuhara Ivana Gašljevića i šeficu kuhinje Gordanu Vlašić, a u sezoni, kaže Marina, u restoranu radi 10 konobara i još toliko osoblja u kuhinji. Kušao sam hladnu platu koja se sastoji od pršuta, čvaraka, sira base te krasnarsko­g sira, i sve je bilo ukusno. Za toplo predjelo pripremili su mi rolice škripavca sa slaninom, i bile su jako fine, kao i gusta lička juha od povrća i janjećih plućica. Morao sam uzeti malu stanku, ali Marina i Novela kažu da su u kuhinji pripremili još neka jela koja moram isprobati. Pogledao sam vinsku kartu koja sadrži 26 etiketa vina poznatih i priznatih hrvatskih vinara, 12 bijelih, devet crvenih, tri ružičasta i dvije etikete desertnih vina te dva pjenušca, u baznoj varijanti Millenium i premium varijanti Classic obitelji Tomac iz Jastrebars­kog, te jedan poznati francuski šampanjac. Uz janjetinu s ražnja, teletinu ispod peke, jela s roštilja, pastrve, kiselo mlijeko, uštipke, razne savijače te druge specijalit­ete, možete naručiti i druga jela iz ličke prošlosti. Ona se nalaze i u Plitvičkoj kuharici koja sadrži 20 recepata ličke kuhinje.

Lički kruh i uštipci

Pribor za jelo, tanjuri, čaše i ostalo restoransk­o posuđe dobre su kvalitete. U međuvremen­u stiglo je i glavno jelo: janjetina s ražnja i teletina ispod peke uz krumpirove police. Sve je bilo ukusno, no malo preobilno, a valjalo je još kušati i savijaču od sira i savijaču od jabuka koje rade sami, baš kao i lički kruh i uštipke. Da se ne bi stekao dojam da sam zaista puno pojeo, moram napomenuti da sam od svega toga kušao po malo. Restoran Lička kuća je isti kao nekada – autohtoni lički restoran. Zbog položaja i posjeta mnogih turistički­h grupa kao i individual­nih gostiju ne može ni biti ekskluziva­n restoran, ali je jedini tipični restoran u kompleksu Nacionalno­g parka Plitvička jezera, mjesto koje ostvaruje trećinu prihoda od godišnjeg prometa Plitvičkih jezera.

Restoran radi od 1972., no imao je trogodišnj­u stanku zbog požara i rekonstruk­cije

 ??  ?? Glavni kuhar Ivan Gašljević pokazao nam je sve tajne ukusnih mesnih jela ispod peke
Glavni kuhar Ivan Gašljević pokazao nam je sve tajne ukusnih mesnih jela ispod peke
 ??  ?? Glavno jelo: janjetina s ražnja i teletina ispod peke, uz krumpirove police
Glavno jelo: janjetina s ražnja i teletina ispod peke, uz krumpirove police
 ??  ?? Savijače od sira i jabuka servirane uza svježe pečene uštipke
Savijače od sira i jabuka servirane uza svježe pečene uštipke
 ??  ?? Hladna lička plata sadrži i čvarke
Hladna lička plata sadrži i čvarke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia