Večernji list - Hrvatska

Kako su franjevci spasili Hrvate iz srednje Bosne

Premijera “Bijelog puta” bit će u subotu u kinu Europa

- Renata Rašović

Nakon što su se Hrvati iz Lašvanske doline našli u okruženju rata, gladi i smrti, tog 10. prosinca 1993. iz Zagreba kreće konvoj spasa Koncem 1993. Hrvati srednje Bosne, a posebice žitelji Nove Bile, proživljav­ali su humanitarn­u katastrofu: cijeli kraj bio je mjesecima u potpunom okruženju postrojbi Armije BiH, a tamošnja bolnica, koja se nalazila u franjevačk­oj crkvi, bila je pretrpana ranjenicim­a koji su počeli umirati zbog manjka osnovnih lijekova i medicinske opreme. Nova Bila bila je na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini prijetila je glad. Zahvaljuju­ći ljudima velika srca, vijesti o pogibelji koja se nadvila nad tamošnje civile probile su medijsku blokadu i stigle su do Zagreba i dalje pa se humanitarn­a operacija koja je uslijedila spominjala i na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjećanja generala Blaškića

Gotovo četvrt stoljeća poslije, ova inspirativ­na, istinita priča poslužila je kao predložak za dokumentar­ni film “Bijeli put” iz radionice produkcijs­ke kuće Kadar d.o.o. iz Širokog Brijega, redatelja Zdenka Jurilja, koji potpisuje i scenarij, te producenta Tomislava Bubala, čija je premijera zakazana za subotu, 29. travnja u kinu Europa u Zagrebu, s početkom u 19 sati. U središtu ovog potresnog filma koji obiluje originalni­m snimkama iz arhiva HRT-a čiji reporteri prate konvoj “za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“koji je organizira­n u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s ciljem dopreme hrane i lijekova u improvizir­anu ratnu bolnicu, gdje su snimljeni iznimno potresni prizori, kasnije implementi­rani u film. Autori filma također su okupili autentične svjedoke ovog humanitarn­og podviga: političare, vojnike, liječnike, ranjenike, a među sugovornic­ima su i dr. Slobodan Lang koji je, uz dr. Hermana Vukuića, predvodio konvoj, general Tihomir Blaškić iz HVO-a te general Džemal Merdan iz 3. korpusa Armije BiH, ali i brojni franjevci koji su u reali-zaciji tog pothvata odigrali ključnu ulogu. Jedan od njih, fra Zoran Livančić u filmu svjedoči kako je bolnica u Novoj Biloj “pokrivala” potrebe čak 70 tisuća žitelja u nemogućim ratnim uvjetima. Teški ranjenici smještani su po crkvenim klupama, kirurška ekipa bila je neprekidno u pogonu, na rubu snaga. – Bili smo prisiljeni raditi operacije u općoj anesteziji ili bez anestezije. Bolnica je ostala bez antibiotik­a, infuzijski­h otopina, hrane – svjedoči dr. Tihomir Perić, medicinski ravnatelj bolnice. Film otkriva da su se djeca rađala po hodnicima, da se za 50-ak novih ranjenika svakoga dana skrbilo u uvjetima bez grijanja i struje, pa su nevjerica i strah liječnika i pacijenata prerasli u očaj. Za cijelo to vrijeme, međunarodn­a zajednica slijepo je i nijemo promatrala patnju Hrvata iz srednje Bosne.

Ključna Badnja večer

Stoga je 10. prosinca 1993., na Dan ljudskih prava, iz Zagreba krenuo konvoj s 99 šlepera i 143 članova medicinsko­g osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a nakon dva tjedna i 900 prijeđenih kilometara naposljetk­u, osim nužne pomoći, na Badnju večer donio i tračak svjetlosti u Lašvansku dolinu u kojoj se živjelo, borilo, rađalo, umiralo od gladi, žeđi i nedostatka lijekova. Utabanim stazama humanitarn­og konvoja “Bijeli put” kasnije su otvoreni humanitarn­i koridori za pomoć svim civilima u BiH bez obzira na naciju i vjeru, a u tamošnjoj bolnici koja je 1999. obnovljena novcem RH danas se liječe i Hrvati i Bošnjaci i Srbi.

MADONNA: Navodno se priprema film o mojem životu, ali jedino ja mogu ispričati svoju priču. Svatko drugi tko to pokuša je šarlatan!

 ??  ?? U konvoju je stiglo 99 tegljača i 143 člana medicinsko­g osoblja, franjevaca i novinara
U konvoju je stiglo 99 tegljača i 143 člana medicinsko­g osoblja, franjevaca i novinara
 ??  ?? Režiju i scenarij filma “Bijeli put” potpisuje Zdenko Jurilj, a producent je Tomislav Bubalo (na slici dolje)
Režiju i scenarij filma “Bijeli put” potpisuje Zdenko Jurilj, a producent je Tomislav Bubalo (na slici dolje)
 ??  ?? Teški ranjenici smještani su po crkvenim klupama, a kirurška ekipa bila je stalno u pogonu i na rubu snaga
Teški ranjenici smještani su po crkvenim klupama, a kirurška ekipa bila je stalno u pogonu i na rubu snaga
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia