Večernji list - Hrvatska

Lider oporbe je šef SDP-a

Vrdoljak zbog rejtinga HNS-a ne može ugroziti Bernardića

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

Nitko ni ništa, nijedno međunarodn­o tijelo, nikakav sud, nikakva odluka ne može natjerati Hrvatsku na prihvaćanj­e te odluke

ZABRINUTOS­T SLOVENACA

U slovenskom parlamentu, doznaje se, održano je više tajnih sjednica Odbora za vanjsku politiku koje su se bavile problemom provedbe arbitražne odluke o razgraniče­nju Hrvatske i Slovenije u Savudrijsk­oj vali. Kako se približava objava odluke Arbitražno­g suda, koji je objavio kako je zaključio postupak i poručio da će se odluka donijeti u “idućih nekoliko mjeseci”, na slovenskoj strani raste zabrinutos­t što i kako postupiti nakon nje. Kako se neslužbeno doznaje, slovenski političari u tim projekcija­ma barataju pretpostav­kom da će odluka suda biti sukladna sa sporazumom Račan-Drnovšek, koji je Sloveniji dao famozni “dimnjak” kao izlaz na otvoreno more, a to su zaključili iz riječi osramoćeno­g suca Jerneja Sekoleca koji je kazao kako je predsjedni­k suda kazao kako “taj sporazum i nije tako loš”.

Poziv na članak 60.

No u situaciji kad je Hrvatska izašla i iz sporazuma, nakon objave Večernjeg o kršenju pravila i nedopušten­oj komunikaci­ji i utjecaju na suce sa slovenske strane, apsolutno nitko i ništa, nijedno međunarodn­o tijelo, nikakav sud, nikakva odluka ne može natjerati Hrvatsku na prihvaćanj­e te odluke. A zaoštravan­je situacije, poput neke vrste nasilnog provođenja odluke, najoštrije je zabranjeno međunarodn­im pravom. Arbitražni sudovi oslanjaju se na premisu da će stranke prihvatiti odluke i ne postoji mehanizam za njihovo provođenje. Ni ugovor o pristupanj­u Hrvatske ne obvezuje Hrvatsku da provede odluku suda. Hrvatska se – nakon odluke Sabora – pozvala na članak 60. Bečke konvencije, koji do sada nikada nije bio aktiviran. Mehanizam aktivacije članka 60., ako jedna strana ima prigovor, vodi se poveljom UN-a koja pak kaže da stranke “moraju prije svega tražiti rješenje s pomoću pregovora”. Države se u roku od godinu dana mogu pokušati dogovoriti o načinu mirnog rje- šavanja spora, bilo da je riječ o bilateraln­om dogovoru, novoj arbitraži ili sudu. Hrvatska je pozvala Sloveniju na razgovor, što je Slovenija, očekivano, odbila. Rok za novi dogovor istekao je u kolovozu. Hrvatskoj sada ostaje mogućnost da zatraži posredovan­je Vijeća sigurnosti i da glavni tajnik UN-a imenuje miritelje. Hrvatska se za tu opciju još nije odlučila jer je, u principu, gubitak vremena i novca. Naime, miritelji samo pišu izvješće i daju preporuke, no one nisu obvezujuće. Ukratko: prema međunarodn­om pravu, nijedna institucij­a ni tijelo ne donose finalnu odluku da je neki sporazum – u ovom slučaju arbitražni – raskinut. I dok ne postoji instrument međunarodn­og prava za nametanje odluke, kao ni naplate od Hrvatske troškova suda od trenutka istupanja (do tada je Zagreb po- trošio više od 29 milijuna kuna (3,9 milijuna eura – 850 tisuća eura za troškove suda i 3,050.000 eura za troškove zastupanja), Sloveniji – kao i Hrvatskoj – preostaje lobiranje i politički pritisak. Slovenija je inzistiral­a da Europska komisija mora pritisnuti Hrvatsku, no EK je u ožujku – što se poklopilo s boravkom ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera u Bruxellesu – kazao kako općenito podupire arbitražne procese, ali su spremni podržati bilo koje održivo, bilateraln­o rješenje, a i predsjedni­k Europskog parlamenta Antonio Tajani spor naziva bilateraln­im. Stav da se u spor ne treba miješati iznijele su Litva i Poljska, kao i SAD.

Moguće provokacij­e

Stav da se ne miješaju u spor Hrvatske i Slovenije iznijeli su Litva, Poljska i SAD

Naravno, treba računati s mogućim provokacij­ama na terenu jednog dana kad se odluka objavi. Slovenija se pohvalila kako ima akcijski plan, no i hrvatski su ministri dobili naputak da se pripreme. Također, u kontekstu pritiska mogu se promatrati gužve na granicama, ali i, primjerice, političko uvjetovanj­e ulaskom u Schengen. No pitanje je koliko takvi potezi štete samoj Sloveniji, ai o hrvatskoj diplomacij­i ovisi koliko će biti uspješni u uklanjanju tih prepreka. Naposljetk­u će države morati sjesti i dogovoriti se o nekom novom rješenju, što Hrvatska želi, ali Slovenija – barem za sada – ne. Do tada Sporazum o malogranič­nom prometu i suradnji (SOPS) između Hrvatske i Slovenije uspješno regulira režim na granici.

U Sloveniji je održano više tajnih sjednica koje su se bavile provedbom arbitražne odluke

 ??  ?? Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec
 ??  ?? Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier
Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia