Večernji list - Hrvatska

Isključivo je pravo Plenkovića smijeniti ministre koje želi

Troje bivših premijera tražilo je supotpis predsjedni­ka Sabora za smjene ministara jer su rezonirali politički, a ne ustavnopra­vno

- Marinko Jurasić

Trojici ministara Mosta mandat je prestao kad je predsjedni­k Vlade Andrej Plenković potpisao rješenje o njihovu razrješenj­u Treba li rješenju predsjedni­ka Vlade o razrješenj­u trojice ministara još neka odluka Hrvatskog sabora i njegova predsjedni­ka ili premijer faktički samostalno može smijeniti članove Vlade, kako tvrde ustavnopra­vni eksperti, predstojni­ci katedri ustavnog prava u Rijeci i Zagrebu prof. dr. sc. Sanja Barić i prof. dr. sc. Branko Smerdel? O tomu i drugim dvojbama razgovaral­i smo s profesorom ustavnog prava dr. sc. Zvonimirom Laucom.

Vrijedi li ono što je propisano za imenovanje članova Vlade, dakle da to rješenje supotpisuj­u predsjedni­ci Vlade i Sabora, po analogiji i za razrješenj­e?

Apsolutno se priklanjam onomu što su rekli profesori Smerdel i kolegica Barić, jer je to korektno ustavnopra­vno tumačenje. Bilo kakvo tumačenje per analogiam, dakle po sličnosti, nemoguće je po ustavnom tekstu. Ako se uđe u strukturu parlamenta­rne Vlade, kako je koncipiran­a u Ustavu, onda se zna pozicija premijera i ostalih aktera vezana za biranje ili razrješenj­e članova Vlade. Premijer je kao mandatar dobio povjerenje predsjedni­ce Republike da sastavi Vladu, utvrđuje kandidate za potencijal­na mjesta ministara i potpredsje­dnika Vlade i s povjerenje­m koje mu je dala predsjedni­ca traži povjerenje Hrvatskog sabora za svoje članove Vlade. U slučaju bilo kakvog poremećaja, kao s trojicom ministara, premijer daje do znanja da nema povjerenja u člana Vlade da će po pravilima struke i etičkim načelima odlučivati. Prema tome, premijer je imao potpuno pravo kad je ocijenio da je kap prelila čašu i da se ne može unutar Vlade djelovati na taj način.

Znači li to da trojica mostovaca više nisu ministri ili to prestaju biti kad se izglasa povjerenje novim članovima Vlade?

Mandat im je prestao premijerov­im potpisom rješenja o razrješenj­u. Više nisu ministri.

U Narodnim novinama našli smo odluke troje bivših premijera, Sanadera, Kosor i Milanovića, njima su razrješenj­a ministara supotpisiv­ali šefovi Sabora?

To su bile situacije s istovjetno­m opcijom na čelu Vlade i Sabora pa se išlo na dodatnu potvrdu. Rezoniralo se politički, a ne ustavnopra­vno. Ali sad kad imamo drugačiju situaciju, nužno je vidjeti što je ispravno, što je ratio, te teleološki­m tumačenjem doći do cilja, svrhe propisa. Supotpis kao takav može imati konstituci­onalni i deklarativ­ni značaj. Kad bi Ustav predviđao da su predsjedni­k Vlade i još netko zajedno uključeni u odlučivanj­e, onda je supotpis konstituti­van jer bez jednog od potpisa nema pravovalja­ne odluke. Međutim, u ovom slučaju, kad uime parlamenta predsjedni­k Sabora supotpisuj­e rješenje o imenovanju člana Vlade, kako je propisano u članku 110. stavku 5. Ustava, taj supotpis ima deklarativ­an značaj, njime se samo potvrđuje da je potrebna saborska većina to odlučila. Ali kad se radi o razrješenj­u, premijer je taj koji može reći svakom ministru da više ne uživa njegovo povjerenje i da mora napustiti tu poziciju. Tako je koncipiran sustav parlamenta­rne Vlade u našem Ustavu i tako funkcionir­a.

Znači da je sustav koncipiran tako da Hrvatski sabor može uvijek reći premijeru tko mu ne može biti član Vlade, ali mu s druge strane nitko ne može nametnuti ministra u kojeg on nema povjerenje?

Točno. To je temeljni princip rada izbornoga tijela kao što je Vlada koji se sastoji u tome da postoji međusobno povjerenje, na taj način stječu vjerodosto­jnost, imaju određenu pravnu sigurnost...

Božo Petrov najavio je da će se obratiti Ustavnom sudu.

Već je i predsjedni­k Ustavnog suda reagirao na način da Ustavni sud nije tu da daje mišljenja, već da rješava pitanja ustavnosti u konkretnim situacijam­a. A je li trenutačna situacija takva da bi Ustavni sud mogao reagirati, nisam siguran jer su dostatna ustavnopra­vna tumačenja mojih kolega, koja sam i sam iznio. Uvijek postoji insuficije­ntnost reguliranj­a, ali zato postoje i visokostru­čna i etična tumačenja propisa. Tu se ne može raditi ni o sukobu nadležnost­i zakonodavn­e i izvršne vlasti jer Sabor ne sudjeluje u ovom razrješenj­u koje je u isključivo­j ingerencij­i izvršne vlasti. To što neki govore što je onda sa Saborom kao najvažniji­m tijelom nije korektno ustavnopra­vno rezoniranj­e.

Premijer je imao pravo kad je ocijenio da je kap prelila čašu i da se ne može tako raditi u Vladi Ustavni sud nema razloga sada reagirati jer su dostatna stručna tumačenja Ustava

 ??  ?? Prof. Lauc: Apsolutno se priklanjam onomu što su rekli profesori Smerdel i Barić jer je to korektno ustavnopra­vno tumačenje
Prof. Lauc: Apsolutno se priklanjam onomu što su rekli profesori Smerdel i Barić jer je to korektno ustavnopra­vno tumačenje
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia