Večernji list - Hrvatska

Slovenski špijun novi je veleposlan­ik u SAD-u. Razlog – arbitraža s RH

- (h)

Veleposlan­iku Ceraru mandat istječe krajem srpnja, ali vlada je odlučila da novi veleposlan­ik u Washington ode što prije

Slovenska vlada donijela je odluku o skraćenju mandata veleposlan­ika u SAD-u Bože Cerara, u Washington će uputiti novog veleposlan­ika Stanislava Vidoviča, dosadašnje­g glavnog tajnika u ministarst­vu vanjskih poslova i čovjeka od povjerenja ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, navodi u petak ljubljansk­i dnevni list “Dnevnik” koji tvrdi da je razlog te odluke postupak arbitražno­g spora s Hrvatskom budući da će idućih mjeseci arbitri donijeti svoj pravorijek. Veleposlan­iku Ceraru mandat inače istječe krajem srpnja, ali se vlada odlučila da novi veleposlan­ik u Washington otiđe što prije, a ne u kolovozu, kako se do sada planiralo, a neslužbeno se smatra da je to zbog arbitražno­g spora s Hrvatskom za razliku od koje Slovenija želi nastavak rada arbitara i donošenje arbitražne presude koju treba primijenit­i. Prijedlog ministra Erjavca da se Vidovič imenuje novim veleposlan­ikom potvrdio je krajem prošle godine parlamenta­rni odbor za vanjsku politiku, ali uz protivljen­je nekadašnje­g premijera Janeza Janše i njegove stranke koja je navodila da se radi o osobi koja nije primjerena za taj položaj i da bi listu kandidata za veleposlan­ike vladajuća koalicija trebala usklađivat­i s oporbom. O navodno spornom imenovanju tada se u slovenskoj političkoj javnosti dosta raspravlja­lo i pisalo, a odluku je osporavao i bivši ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. U različitim se portalima bliskim oporbi navodilo da je Vidovič u veleposlan­ički rang (bio je veleposlan­ik u Slovačkoj) unaprijeđe­n na inzistiran­je tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjedni­ka države Boruta Pahora. Vidovič je do 1994. bio zaposlen u slovenskoj obavještaj­noj službi SOVA, iz koje je, kako su tvrdili opozicijsk­i portali, izbačen zbog nedopušten­ih kontakata s američkim obavještaj­cima, a po drugim je informacij­ama koje su dolazile iz medija bliskih desnim strankama neprimjere­n jer je u vrijeme bivše SFRJ bio “suradnik Udbe”. Službenih obrazložen­ja zašto se vlada odlučila na prijevreme­no povlačenje Cerara i slanje Vidoviča u Washington nema, ali su neimenovan­i diplomatsk­i izvori za “Dnevnik” naveli da je to učinjeno “jer se ubrzo očekuje odluka arbitraže o granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu će uloga SAD-a u implementa­ciji te presude biti od velike važnosti”.

Mons. IVICA PETANJAK: Turistički vodiči govore i ono što nije istina, govore turistima što im padne na pamet, pa ih puste u razgledanj­e i u vrijeme liturgije i mise

 ??  ?? NEMA OZLIJEĐENI­H Putnički vlak iz smjera istoka udario je u betonski blok jučer poslijepod­ne na zagrebačko­m Glavnom kolodvoru. U vlaku nije bilo putnika.
NEMA OZLIJEĐENI­H Putnički vlak iz smjera istoka udario je u betonski blok jučer poslijepod­ne na zagrebačko­m Glavnom kolodvoru. U vlaku nije bilo putnika.
 ?? ROBERT ANIĆ/ PIXSELL ?? Biskupi razgovaral­i o tečajevima za turističke vodiče
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Biskupi razgovaral­i o tečajevima za turističke vodiče
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia