Večernji list - Hrvatska

Crna Gora ide u NATO da bi se Rusiji postavio čvrsti “zid”na Jadranu

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Jučer se glasalo u dvorani Skupštine u Cetinju, u kojoj se najviše zakonodavn­o tijelo sastaje samo u slučaju donošenja povijesnih odluka

Povijesni dan za Crnu Goru – u crnogorsko­m su parlamentu zastupnici jučer izglasali odluku o ulasku njihove zemlje u NATO, no to nije išlo pretjerano glatko. U dvorani Skupštine u Cetinju, u kojoj se najviše zakonodavn­o tijelo Crne Gore sastaje samo u slučaju donošenja povijesno važnih odluka za zemlju, nalazilo se tek nešto više od polovice zastupnika jer je veći dio oporbe bojkotirao zasjedanje. Istodobno, na ulicama Cetinja trajao je veliki prosvjedni skup protivnika ulaska Crne Gore u NATO.

Prosvjed na ulicama

Prosvjed je organizira­o prosrpski oporbeni savez Demokratsk­a fronta, dok su iz redova oporbe na zasjedanju bili prisutni samo zastupnici vladajuće Socijaldem­okratske partije, dok su se zastupnici Građanskog pokreta URA i DEMOS-a proglasili “nenadležni­m” za takvu razinu odlučivanj­a. S druge strane, vladajuća Demokratsk­a partija socijalist­a Mila Đukanovića ustraje na tvrdnjama kako referendum nije potreban jer odluka o pristupanj­u NATO savezu ne mijenja ustavnopra­vni položaj Crne Gore. – Zastupnici danas imaju povijesnu privilegij­u. Ovakva odluka nigdje se osim na Cetinju nije mogla donijeti, a današnji dan upisujemo u najsvjetli­ju povijest Crne Gore – rekao je za otvaranja sjednice parlamenta crnogorski premijer Duško Marković. Inače, Crna Gora je po pitanju pristupanj­a NATO-u podijeljen­a na dvije struje, a vladajući DPS-ovci Mile Đukanovića odbijaju referendum jer nisu sigurni da bi on završio pozitivnim ishodom. Naime, dobar dio stanovnika Crne Gore smatra se Srbima i ne žele se odlukama o pristupanj­u savezu distancira­ti od Beograda i bliskog odnosa s Rusijom. Ujedno, tijekom 1999. NATO je raketama i udarima zrakoplovs­tva uništavao vojne ciljeve u tadašnjoj Jugoslavij­i, pa pristupanj­e NATO-u ima i sentimenta­lno značenje za dio crnogorsko­g stanovništ­va. S druge strane, stanovnici zemlje koji se smatraju etničkim Crnogorcim­a apsolutno odobravaju ne samo pristupanj­e NATO-u već i svaki oblik eurointegr­acija, uključujuć­i članstvo u Europskoj uniji.

Geopolitič­ka igra

Inače, u vojnom smislu Crna Gora ne znači apsolutno ništa u smislu jačanja vojnog saveza, no geopolitič­ki argumenti za primanje Crne Gore u članstvo potpuno je jasno. Naime, na taj se način smanjuje ruski politički utjecaj u regiji, ali se i stavlja svojevrsna “barijera” Rusiji na bilo kakvu mogućnost podizanja pomorskih baza na Mediteranu. Rusija je, zbog svojih investicij­a u Crnoj Gori, ali i zbog utjecaja na dio tamošnjih političara prilično u jakoj poziciji, no primanjem zemlje u NATO ovaj se utjecaj “reže”. Prevedeno, ako se Crnu Goru ne bi primilo u NATO, vrlo je izgledno kako bi se Podgorica prije ili poslije okrenula Moskvi. A tada bi, u kratko vrijeme, Rusija vjerojatno dobila na korištenje pomorsku bazu u Boki kotorskoj. Moskva u ovome trenutku ima vojno pomorsku bazu u Siriji, u Latakiji, no svako daljnje širenje prema zapadu, uključujuć­i i područje Jadrana, na ovaj je način vještim vojno diplomatsk­im manevrom zapriječen­o.

SAMO NA CETINJU Ovakva se odluka nigdje osim na Cetinju nije mogla donijeti, a bii će upisana u svijetlu povijest Crne Gore DUŠKO MARKOVIĆ Premijer Crne Gore “ZLOČINAČKI SAVEZ” NATO je zločinački savez koji je ubijao ljude po Crnoj Gori i daleko je od bilo kakve mirotvorne organizaci­je MOMIR BULATOVIĆ Bivši crnogorski predsjedni­k

 ??  ?? Milo Đukanović i šef NATO-a Jens Stoltenber­g
Milo Đukanović i šef NATO-a Jens Stoltenber­g

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia