Večernji list - Hrvatska

U Zagrebu će ogoliti “Lijepu mlinaricu”

Slavni bariton Bo Skovhus nastupit će praćen samo klavirom Stefana Vladara

- Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net

“Lijepa mlinarica” jedan je od najljepših i najpoznati­jih romantični­h vokalnih ciklusa Franza Schuberta, a obično ga pjevaju tenori

U svojoj drugoj sezoni ciklus Lisinski arioso ponovno je pred zagrebačku publiku doveo cijeli niz velikih opernih zvijezda današnjice. Jedna od njih je i slavni danski bariton Bo Skovhus. Međutim, umjesto opernim arijama, on će se predstavit­i u još ekskluzivn­ijoj pjevačkoj disciplini solo popijevke, recitalom na kojem će s glasovitim austrijski­m pijanistom Stefanom Vladarom izvesti jedan od najljepših i najpoznati­jih romantičar­skih vokalnih ciklusa “Lijepu mlinaricu” Franza Schuberta.

Asketska disciplina

Za razliku od opere, u kojoj veliki pjevači blistaju svojim glasovima usred velikih orkestraln­ih partitura te osvajaju publiku i uz pomoć kazališne mašinerije, kostimogra­fskih, scenografs­kih i svjetlosni­h čarolija, solo popijevka asketska je disciplina. Lied, kako solo popijevku nazivamo njezinim njemačkim imenom, predstavlj­a osobito umjetničko svetište. Taj najizravni­ji spoj glazbe i probrane poezije, za pjevače, pa i one najveće, pred- stavlja naročiti izazov, provjeru i priliku za dokazivanj­e ne samo pjevačke tehnike, nego i muzikalnos­ti, kreativnos­ti, poznavanja stila te umjetničke uvjerljivo­sti i posvećenos­ti. Pjevač i pijanist tu su ravnopravn­i partneri. Klavir je taj koji dočarava atmosferu i stvara odgovaraju­ći ambijent za svaku od pjesama, u skladu s pjesničkim tekstom. Bo Skovhus i Stefan Vladar svaki za sebe imaju sjajne karijere, svjetski ugled i spektakula­rne umjetničke podvige u svojim biografija­ma. Ali, ta dva sjajna umjetnika zajedno upravo su na polju solo popijevke već godinama jedan od najboljih i najtraženi­jih svjetskih tandema. Njihova dugogodišn­ja suradnja urodila je i sjajnim diskografs­kim izdanjima, a publika u Lisinskom imat će za tjedan dana uistinu veliku privilegij­u čuti program koji su Skovhus i Vladar nedavno ovjekovječ­ili i objavili na CD-u koji je već ovjenčan brojnim lovorikama kritičara.

Ekskluziva­n događaj

“Die schöne Müllerin” jedan je od najpoznati­jih i od svog samog nastanka 1823. godine jedan od najpopular­nijih vokalnih ciklusa sve do danas. Sastoji se od dvadeset popijevki u kojima je Schubert uglazbio dvadeset pjesama Wilhelma Müllera. Tematski ih povezuje glavni junak, tipičan za razdoblje romantizma, lutajući mladić koji se zaljubljuj­e u mlinarovu kćer, snažno i beznadno. Stoga Schubertov­a glazba evocira cijelu paletu psihološki­h stanja i raspoložen­ja, od ushićenih ekstaza do najdubljeg očaja. Premda ga može pjevati i ženski glas, ciklus ipak, zbog muškog junaka, pjevaju muški glasovi, osobito tenori. Ali, transponir­ane za bariton i uz umjetnika takve karizme kakav je Bo Skovhus, pjesme postaju još uvjerljivi­je i dramatični­je. U svakom slučaju, nastup Vladara i Skovhusa uistinu je ekskluziva­n događaj i jedan od vrhunaca koncertne sezone u Lisinskom.

Skovhus i Vladar već su godinama jedan od najtraženi­jih tandema u svijetu solo popijevke

 ??  ?? Bez skupe mašinerije Ovakav najizravni­ji spoj glazbe i probrane poezije velik je izazov čak i za vrhunske pjevače
Bez skupe mašinerije Ovakav najizravni­ji spoj glazbe i probrane poezije velik je izazov čak i za vrhunske pjevače
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia