Večernji list - Hrvatska

“Kameni” se u 62. godini vraća u Zagreb nakon 26 godina

Kandidati za klupu PPD Zagreba, ali samo na papiru, Zdravko Zovko i Goran Perkovac

- Damir Mrvec

Bio je strog, to ne mogu poreći. Neki igrači Zagreba još se nisu ni rodili kad je Kamenica bio trener u Kutiji šibica, kaže Vladimir Jelčić

Nakon odlaska iz našičkog Nexea Kasim Kamenica postao je trener Pelistera iz Bitolja. U siječnju ove godine “kameni” je rekao: – Ovdje ću najvjeroja­tnije završiti karijeru, a došao sam najviše zbog sentimenta. Bio sam mlad kada sam ovdje igrao, ali jednom kada sam s reprezenta­cijom dolazio ovamo i kada sam očekivao da živi nećemo izaći iz dvorane, dočekali su me s takvim pljeskom da sam se ugodno iznenadio.

Ugodno sjećanje na Rijeku

No izgleda da karijeru ipak neće završiti u Makedoniji. Jer poziv PPD Zagreba nije odbio. – S Kamenicom ćemo imati razgovor sljedeći tjedan. Jasno, on je samo jedan od kandidata za klupu – rekao je Ante Ančić, direktor kluba. Nije tajna da su čelnici PPD Zagreba u kombinacij­ama imali još Gorana Perkovca i Zdravka Zovka. No čini se da je dolazak Kamenice ipak gotova stvar. Bit će to veliki povratak trenera koji je već jednom sjedio na klupi hrvatskog prvaka. Došao je u siječnju 1988. nakon što je s juniorskom reprezenta­cijom bivše Jugoslavij­e osvojio naslov svjetskog prvaka u Rijeci 1987. godine. U klubu je okupio zlatne juniore iz Rijeke – Gorana Stojanović­a, Vladimira Jelčića, Iztoka Puca, Ivicu Obrvana, Brunu Gudelja i Ratka Tomljanovi­ća. – Imao sam sreću da radim s igračima koji su bili u juniorskoj reprezenta­ciji tako da sam radio dvostruki program. Mogao sam u klubu nadgledati njihov razvoj – istaknuo je Kamenica. Već u prvoj sezoni sa Zagrebom je osvojio prvenstvo bivše Jugoslavij­e. Druge sezone bio je drugi iza Proletera, a u siječnju 1991. godine došlo je do sporazumno­g raskida ugovora. Kasima je na klupi zamijenio Stjepan Korbar koji je te sezone osvojio kup bivše Jugoslavij­e, a do kraja sezone Korbara, koji se razbolio, na klupi je naslijedio Zdravko Zovko koji je osvojio zadnje prvenstvo Jugo- slavije i poslije dva Kupa prvaka. Kamenica je nakon Zagreba otišao u beogradski Partizan, a u ovih 26 godina bio je trener u Austriji (Koflach), Makedoniji (Vardar), Sloveniji (Prule, Celje), Bosni i Hercegovin­i (Bosna, Goražde), Crnoj Gori (Lovćen) i Hrvatskoj (Nexe). Bio je trener ženskih sastava Kometala i Mladosti iz Bogdanovac­a te izbornik BiH, Crne Gore i Slovenije.

Trener s 28 godina

Igračku karijeru proveo je u samo tri kluba. Bio je vratar, a karijeru je počeo u rodnom Goraždu gdje je branio za Radnički. Potom je prešao u Ferizaj, a karijeru je 1982. godine završio u niškom Železničar­u. Sa samo 28 godina postao je trener Goražda, a do dolaska u Zagreb trenirao je uroševački Borac i Pelister. Prije nego što je ove sezone došao u Pelister, pokušao je raditi u Turskoj, ali se razočarao. – Toga se ne želim ni sjećati. Još ne mogu vjerovati koliko netko može biti slatkorječ­iv i koliko je u stanju manipulira­ti. Preko jednog čovjeka iz BiH stupio sam u kontakt s Mustafom Serdaroğlu­om, vlasnikom Zagnosa iz Ankare. Trebao mu je trener, rekao sam da samo želim odriješene ruke, što je prihvatio. Doveo sam nekoliko igrača koji su za tamošnje uvjete dobri igrači, a nisu skupi. Vlasnik nikoga nije plaćao pa je ispalo da sam ja prevario sve dečke koje sam doveo – rekao je Kamenica. Vladimir Jelčić ima samo riječi pohvale za Kamenicu. – Bio mi je trener u juniorskoj reprezenta­ciji i kasnije u klubu. Bio je strog, to ne mogu poreći, ali imam jako dobra iskustva s njime. Neki igrači Zagreba još se nisu ni rodili kad je Kamenica bio trener u Kutiji šibica – rekao je Vladimir Jelčić koji je jedan dio ove sezone, točnije šest mjeseci, bio pomoćni trener Silviju Ivandiji u PPD Zagrebu.

Kamenica s juniorskom reprezenta­cijom bivše Jugoslavij­e ima zlato i broncu sa SP-a Da je bilo samo malo strpljivij­i, Kamenica bi možda dočekao dva naslova Kupa prvaka

 ??  ?? U Nexeu je proveo pet sezona i ostavio je dubok trag – Kasim Kamenica
U Nexeu je proveo pet sezona i ostavio je dubok trag – Kasim Kamenica
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia