Večernji list - Hrvatska

Populisti će vas, ako se ne složite s njima, proglasiti narodnim neprijatel­jima

Nikad nijedan populist desne orijentaci­je nije došao na vlast u Zapadnoj Europi ili Sjevernoj Americi bez suradnje s konzervati­vnim elitama

- Razgovaral­a Nataša Vlašić Smrekar natasa.vlasic-smrekar@vecernji.net

Jan-Werner Müller profesor je političkih znanosti na američkom Sveučilišt­u Princeton, autor niza knjiga i komentara aktualnih političkih zbivanja u Guardianu, Foreign Affairsu, Die Zeitu... “Što je populizam?” njegova je posljednja knjiga u kojoj odgovara na danas presudno pitanje o populizmu upozoravaj­ući da su populisti spremni i sposobni vladati i stoga deformirat­i demokracij­u i pretvoriti države u “partizanšt­inu”. Knjigu jednako čitljivu širokoj kao i akademskoj publici nedavno je u Hrvatskoj objavio Tim Press. Razgovaral­i smo s profesorom Müllerom uoči prvog kruga izbora u Francuskoj, zasjenjeni­h populistič­kom pojavom Marine Le Pen.

Gospodine Müller, što je populizam?

Populisti uvijek tvrde da oni – i samo oni – predstavlj­aju narod, ili ono što populisti često nazivaju “stvarne ljude” ili “tihu većinu”. Takva retorika, koja možda u početku zvuči neškodljiv­o, ima dvije opasne posljedice. Prvo, za populiste su svi drugi politički kandidati dio korumpiran­e elite. Drugo, populisti dovode u sumnju građane koji ih ne podupiru kao prave pripadnike svog naroda. Drugim riječima, populisti nisu samo “antiestabl­išment” (kad su u opoziciji). Njihova je ključna karakteris­tika antiplural­izam. Oni antiplural­izam pretvaraju u isključivo­st na razini političkih stranaka – svi drugi političari su “pokvareni” – i, što je manje očito, u isključivo­st na razini građana: populisti često poistovjeć­uju protivnike populista s izdajnicim­a naroda. Za populiste su sve političke teme automatski moralistič­ke; za njih ne postoji legitimno neslaganje u politici (i, u konačnici, u vrijednost­ima), može se biti samo dobar ili pokvaren i podmukao.

Koje su ključne razlike između populizma u SAD-u i Europi?

Ako ste našli išta vrijedno spominjanj­a u mojem pristupu popu- lizmu, tada nema razlika između populizma u SAD-u i Europi na apstraktno­j razini: populisti na oba kontinenta su antiplural­isti koji tvrde da jedino oni govore u ime naroda, Razlika je u tome što riječ populizam označava nešto drugo u Europi nego u Sjedinjeni­m Državama. Zbog povijesnih razloga, u Sjevernoj Americi ona označava temeljni pokret u obranu Main Streeta (poduzetnic­i, radnici, cjelokupno gospodarst­vo) protiv Wall Streeta (financijsk­a tržišta, glavne financijsk­e institucij­e i velike korporacij­e). Zbog toga mnogi promatrači Bernieja Sandersa nazivaju populistom. Međutim, prema mom razumijeva­nju tog pojma, on nije populist, ali Trump jest.

Mnogi povezuju populizam s opozicijom, ali populisti mogu biti vrlo uspješni i kad su na vlasti. Prema vašem mišljenju, hoće li Donald Trump, kao populist, biti uspješan američki predsjedni­k?

To ovisi o tome kako definirate “uspjeh”. Želim naglasiti – suprotno gledištima proširenim među liberalnim kritičarim­a populizma – da su populisti sposobni vladati kao populisti, što znači: kao antiplural­isti. Naivno je i samozadovo­ljno pretpostav­iti, kao što to čine mnogi liberalni promatrači, da će populisti biti vrlo brzo razotkrive­ni kao neučinkovi­ti zato što nude samo vrlo pojednosta­vljene recepte. Postoji i gledište prema kojemu se populisti u dubini duše zapravo boje pobjede jer nemaju pojma što bi sljedeće trebali učiniti. Također je naivno misliti da su populistič­ke stranke prije svega prosvjedni­čke stranke i da kao prosvjedni­čke ne mogu vladati, jer se, logično, ne mogu buniti protiv samih sebe. Ta ideja da su populisti na vlasti osuđeni na neuspjeh na ovaj ili onaj način je utješna – ali je i iluzija. To što populistič­ke stranke nužno prosvjeduj­u protiv elita, to ne znači da će populistič­ka vlada postati kontradikt­orna sama sebi. Za sve neuspjehe populista na vlasti mogu biti optužene elite koje djeluju iza kulisa, bilo kod kuće ili u inozemstvu. Populisti na vlasti napadaju nezavisne institucij­e poput ustavnih sudova ili nekih medija kao “neprijatel­je naroda”. Nakon svega, oni tvrde da su jedini koji provode istinsku narodnu volju – za slučaj ako ih tko kritizira ili ih pokuša blokirati legalnim odlukama, oni uzvraćaju udarac u ime demokracij­e. Također, njima je iznimno važno diskrediti­rati prosvjede civilnog

društva, ne samo zbog simbolični­h razloga. Naposljetk­u, ne može u narodu biti takvih koji se protive svojim jedinim autentični­m predstavni­cima. Zato često tvrde da su takvi prosvjedi plaćeni i upravljani izvana.

Koliko je opasan populizam u Europi, posebno desne populistič­ke stranke? Geert Wilders nije pobijedio u Nizozemsko­j, ali Marine Le Pen iznimno je popularna u Francuskoj.

Oprostite mi, ali cijela predodžba o naizgled nezaustavl­jivom valu populizma – vrlo popularna u medijima – duboko je pogrešna. Napokon, Nigel Farage nije izveo Brexit sam-samcat. Ishod referendum­a presudno je ovisio o etablirani­m konzervati­vcima kao što su Boris Johnson i Michael Gove; put do Brexita također je dugo pripremao duboko antieurops­ki tisak. Vrlo slično, Trump nije postao predsjedni­k kao kandidat novog, izvorno prosvjedni­čkog pokreta usmjerenog protiv establišme­nta. On predstavlj­a vrlo etabliranu stranku i trebao je blagoslov republikan­skih “teškaša” kao što su Rudy Giuliani, New Gingrich i Chris Christie. Do dana današnjeg, nijedan populist desne orijentaci­je nije došao na vlast u Zapadnoj Europi ili Sjevernoj Americi bez suradnje s etablirani­m konzervati­vnim elitama. Medijska slika o neodoljivo­m valu – ili ono što Marine le Pen predstavlj­a kao teoriju pada jednog elitnog domina za drugim – znatno precjenjuj­e moć populista. I odvraća pažnju od odgovornos­ti konzervati­vaca. Postoji još jedna opasnost u nerazumije­vanju populizma. Nakon nizozemski­h izbora, mnogi mediji požurili su s objavom“post popu listi č kog trenutka”. Takva perspektiv­a ne uviđa razliku između populizma kao zahtjeva za moralnim monopolom na zastupanje naroda i posebnih političkih ideja sklonih populizmu – primjerice za uvođenje ograničenj­a prema izbjeglica­ma i imigraciji – koje dolaze od političara koji nisu populisti sami po sebi. U Nizozemsko­j, Wilders, koji je zbilja populist, ostvario je rezultat ispod svojih očekivanja (teško je reći da je “izgubio” jer ipak je njegova stranka osvojila neka zastupničk­a mjesta). Ali njegov službeni glavni suparnik, liberalni premijer Mark Rutte, usvojio je retoriku vrlo sličnu Wildersovo­j – govoreći imigrantim­a da trebaju napustiti zemlju ako se ne žele ponašati “normalno”. Rutte nije postao populist – on ne tvrdi da je postao jedini predstav- nik autentično­g nizozemsko­g naroda. Ali politička se kultura pomaknula udesno, a da građani to nisu imali priliku pravilno demokratsk­i autorizira­ti. U tom smislu, umjesto da proglašava­mo postpopuli­stički trenutak, prije svjedočimo pobjedi populista unatoč tome što oni nisu službeno pobijedili. Takva posebna opasnost – suradnja konzervati­vnih elita s populistim­a i kad političari koji nisu populisti promoviraj­u tipičan populistič­ki politički sadržaj – posebna je opasnost u Francuskoj ovog proljeća. Mediji bi trebali razotkriti tko su oni zapravo.

Smatrate da su populisti i tehnokrati, na određeni način, na istoj strani. Kako to objašnjava­te?

Nisu posve na istoj strani, ali imaju nešto zajedničko: i jedni i drugi oblik su antiplural­izma. Tehnokrati tvrde: postoji samo jedno racionalno rješenje za određeni politički izazov; ako se ne slažete s tim, proglasit će vas iracionaln­ima. Rasprava je nepotrebna. Populisti kažu da postoji samo jedna autentična narodna volja (i da su oni jedini koji je prepoznaju). Ako se ne slažete s tim, proglasit će vas narodnim neprijatel­jem. Rasprava je nepotrebna. Demokracij­a, naprotiv, znači pluralnost mogućnosti i raspravu o tim mogućnosti­ma. Povrh toga, tehnokraci­ja i populizam nehotice mogu jačati jedni druge: tehnokrati na vlasti olakšavaju populistim­a da se žale u stilu: gdje su u svemu tome ljudi? Isto tako, uspjeh populista može još povećati nepovjeren­je građana prema tehnokrati­ma. To je sudbonosno preplitanj­e, za koje su tipičan primjer politike vođene tijekom eurokrize posljednji­h godina.

Zašto je populizam osobito jak u Istočnoj Europi? Dobro poznati primjeri su Mađarska, Poljska…

Populizam je jak i u Zapadnoj Europi također – sjetite se Francuske. Ali istina je da je Orbán neka vrsta pionira među populistim­a na vlasti u Europi. Međutim, vrijedi zapamtiti da ni Fidesz 2010. godine ni PiS (poljska stranka Pravo i pravda, op. a.) 2015. godine nisu otkrili svoje planove za dalekosežn­u institucio­nalizaciju (i antidemokr­atske) promjene. Obje su se stranke predstavlj­ale kao razumne, umjerene i nekorumpir­ane. Zato ću se uvijek protiviti stavu da moramo pretpostav­iti kako su političke kulture Istočne Europe autoritarn­ije, neliberaln­ije i slično. Ali istina je da su u Mađarskoj određene institucio­nalne kontrole i ravnoteže komparativ­no slabe – bilo je previše oslanjanja na jaki ustavni sud.

Čini ste da ste posebno zainteresi­rani za političku situaciju u Mađarskoj. Zašto?

Orbán je pionir među populistim­a na vlasti u Europi. Očito je da drugi pokušavaju učiti od njega: sjetite se PiS-a u Poljskoj. I oni su razvili strategije kako napraviti budalu od Europske unije i kako iskoristit­i mainstream obiteljsku Europsku pučku stranku da im čuva leđa. I, što nije nevažno, Orbán je bacio rukavicu Angeli Merkel i drugim političari­ma o tome što znači biti kršćanski demokrat u 21. stoljeću. Njegova netolerant­na “nacionalno-kršćanska” vizija Europe u suprotnost­i je s onim za što su se kršćanski demokrati tradiciona­lno zauzimali – a on ipak pronalazi sljedbenik­e čak i među tradiciona­lnim kršćanskim demokratim­a u srcu Bavarske. To je loša vijest za Europu.

Jesu li grčka Syriza i španjolski Podemos klasični populistič­ki pokreti lijeve orijentaci­je? Koja su obilježja današnjeg lijevog populizma?

Ako se slažete s mojim pristupom, tada lijevi populizam nije u suprotnost­i s pojmom populizma, suprotno onome što neki liberali i neki ljevičari ponekad tvrde. Chávez je očigledno bio populist: nakon određene točke bilo je nemoguće ne složiti se s Chávezom, a da se pri tome ne deklarirat­e kao neprijatel­j naroda ili projekta za socijaliza­m 21. stoljeća. Drugim riječima, bio je to totalni antiplural­izam u ime naroda. Međutim, Podemos i Syriza – iako neki od njihovih vođa sebe nazivaju populistim­a – ne uklapaju se u moju predodžbu o populistim­a (iako moramo imati na umu da je riječ o strankama u razvoju s mnogo različitih struja – neke struje u Podemosu uzimaju Cháveza kao model koji oponašaju). Vrlo često, kad promatrači – ili predstavni­ci EU – nazivaju Podemos i Syrizu populistič­kim strankama, čine to da bi ih diskrediti­rali – neki ih, na primjer, čak stavljaju u istu kategoriju kao Marine Le Pen. Ali, želim još jednom naglasiti razlike: ove stranke nisu u načelu protiv Europske unije na način na koji je to Le Pen.

Sad uoči drugog kruga predsjedni­čkih izbora u Francuskoj, može li populizam uzrokovati kolaps EU?

Naravno, ne možemo isključili tu mogućnost – ako će Francuskom upravljati populisti koji će je izvesti iz EU i eurozone, to bi vjerojatno značilo kolaps. Ali ja mislim da je prava opasnost manje očita. Opet se sjetite Orbána. On je našao način kako da istodobno bude unutar i izvan Europske unije: njegova zemlja prima velike potpore od Bruxellesa, dok njegova vlada sistemski ne poštuje pravila europskog kluba. Nedavno, njegova je vlada iz čisto političkih razloga donijela zakon da zatvara najbolje sveučilišt­e u zemlji – Central European University, koje je utemeljio multimilij­arder i filantrop George Soros. To bi naravno bilo potpuno neprihvatl­jivo u Uniji građenoj na navodno zajednički­m vrijednost­ima demokracij­e i vladavini zakona. Orbánov način je puno probitačni­ji od službenog napuštanja Unije. Napokon, Brexit ima točnu cijenu. Za Orbána, naprotiv, novac Europske unije isto je ono što je nafta za arapske autokrate: slobodan resurs koji se može koristiti da se kupi politička podrška unutar zemlje. Dodatno, njegov autoritara­n status unutar EU uništava Uniju kao politički projekt – jer EU je uvijek bila primarno politički, a ne ekonomski projekt. Ova vrsta destrukcij­e manje je očita od službenog rastakanja EU uzrokovano­g populistim­a na vlasti u velikim državama članicama. Ali je i vjerojatni­ja.

Politička se kultura pomaknula udesno, ada građani to nisu imali prilike demokratsk­i autorizira­ti. Zato nije vrijeme proglasiti postpopuli­stički trenutak Orbán je pionir među populistim­a u Europi i očito je da mnogi pokušavaju učiti od njega. On je bacio i rukavicu u lice svim kršćanskim demokratim­a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Što je populizam? Naslovnica knjige koju je nedavno u Hrvatskoj objavio Tim Press
Što je populizam? Naslovnica knjige koju je nedavno u Hrvatskoj objavio Tim Press

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia