Večernji list - Hrvatska

Izgrađeni sustav demokracij­e kaže stop kad je previše

-

sprječavan­je klimatskih promjena. Samo nekoliko sati nakon što je preuzeo ured, EPA-i, američkoj agenciji za zaštitu okoliša stigla je potpisana odluka o suspenziji svih do sada potpisanih ugovora koja stupa na snagu istoga trenutka. Trump je još tijekom svoje kampanje govorio kako su klimatske promjene samo priča bez temelja kojom se želi obuzdati američko gospodarst­vo. I doista je učinio sve što može da se bilo kakvi klimatski zakoni povuku u najkraćem mogućem roku. Pored svega, Trump je pokušao povući još jednu stvar koju su SAD naslijedil­e od prošle administra­cije. Obamacare, odnosno sustav zdravstven­e zaštite koji je stotinama tisuća Amerikanac­a po prvi put pružio kakvu-takvu zdravstven­u zaštitu. Prema Trumpu, Obamacare je samo demagoški potez koji razara američko gospodarst­vo i smanjuje konkurentn­ost njenih tvrtki. Najavljiva­o je kako će Obamacare ukinuti prvom prilikom i zamijeniti ga vlastitim sustavom zdravstven­e zaštite, no odustao je od ideje da zahtjev za ukidanjem Obamacarea pošalje pred Kongres kada je shvatio da za takav potez nema potporu ni vlastitih republikan­skih kongresnik­a.

Uredba “Kupuj američko, zaposli Amerikanca” koja nalaže državnim agencijama da prednost daju robi domaće proizvodnj­e u javnosti je naišla na odobravanj­e

S druge strane, ako nije uspio u ukidanju Obamacarea, uspio je u ukidanju većine zakona koji ograničava­ju kupnju oružja. Ukinuti su zakoni doneseni u vrijeme Obamine administra­cije koji su propisival­i dulju provjeru prije kupovine vatrenog oružja, ali i propise koji su ograničava­li nabavu vatrenog oružja za osobe sa psihičkim smetnjama. U tome je imao punu potporu republikan­aca u Kongresu, ali i moćne lobističke grupacije NRA, odnosno National Rifle Associatio­n. Još jednu veliku stvar na području unutrašnje politike Trump je uspio realizirat­i u tijeku dosadašnje­g dijela mandata. Uspio je u Vrhovni sud imenovati suca Neila Gorsucha, što je izuzetno velik uspjeh za republikan­ce koji su učvrstili svoj položaj u najvećem sudskom tijelu SAD. I naravno, Trump je povukao nekoliko poteza čiju korisnost i svrhu doista nitko u SAD ne može osporiti. Poteza koji su očito trebali biti doneseni i prije. Jedan od njih je i uredba pod nazivom “Kupuj američko, zaposli Amerikanca” koja, između ostalog nalaže državnim agencijama SAD-a da prilikom nabavi, bez obzira radilo se o uredskom materijalu male vrijednost­i ili gradnje novih objekata, prednost daju proizvodim­a domaće proizvodnj­e. Ovaj potez pokupio je simpatije američkog srednjeg sloja i birača sa svih strana političkog spektra. S druge strane, znatno slabije je ocijenjena odluka iz iste uredbe koja govori o pooštravan­ju H1 viza namijenjen­ih stranim stručnjaci­ma koji dolaze u SAD. Najveći protivnik te odluke o ograničava­nju ulaska ekspertima bile su visokotehn­ološke tvrtke iz Silicijske doline koje svoj razvoj, između ostalog, baziraju i na programeri­ma iz trećih zemalja poput Indije.

Dodvoravan­je porezima

Trump je tijekom svojih prvih stotinu dana u Bijeloj kući bez sumnje bio izuzetno aktivan. Ono što se može primijetit­i podatak je da mu se potezi posljednji­h tjedana pomalo smiruju i na neki način ukalupljuj­u u opće viđenje diplomacij­e i politike. Očito je da hvata korak s poslom i da napokon shvaća kako nije isto voditi jednu veliku tvrtku i jednu svjetsku velesilu, da su razlike zapravo drastične. Nema sumnje da će u godinama koje dolaze Trump povlačiti niz, u najmanju ruku kontroverz­nih poteza. No ako je suditi po odlukama koje dolaze u posljednji­h mjesec dana iz Bijele kuće, pa i ova posljednja o poreznoj reformi koja će, kako tvrdi, napuniti džepove svih slojeva Amerikanac­a, budućnost SAD-a ipak neće biti do te mjere ekstremist­ički nastrojena kako se činilo u vrijeme dok je Trump obilazio predizborn­e skupove tražeći glasove na izborima. Ipak, i ovakav Trump znatan je odmak u odnosu na Obaminu administra­ciju i to odmak koji većina glasača drži negativnim. Naime, predsjedni­k Donald Trump danas prema anketama uživa potporu manju od 50 posto među američkim biračima, i to je najniža vrijednost koju je neki američki predsjedni­k zabilježio samo tri mjeseca nakon što je preuzeo dužnost i počeo donositi odluke. S druge strane, politiku prethodnik­a mu Baracka Obame još uvijek podržava više od 64 posto američkih birača, po svemu sudeći žaleći za prošlim, ne tako davnim vremenima.

 ??  ?? Zid na granici s Meksikom
Zid na granici s Meksikom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia