Večernji list - Hrvatska

Odmah bismo mijenjali Porina za 10 poštenih koncerata

Žulja nas filozofija ‘što većina puši i ovo je za manjinu pa se nemoj time baviti’. Budemo li zaključiva­li po gledanosti, slušanosti ili čitanosti, možemo si pucati u glavu

- Piše Maja Car

Nmaja.car@vecernji.net a prvo slušanje intriganta­n, na drugo vibrantan, na treću emotivno oslobađaju­ći, čak fascinanta­n. Album koji uzastopnim preslušava­njem ulazi pod kožu i u uho pa bi se preporuka “slušati na treću” mogla dodati i na cover „Simbola za sunce“, trećeg izdanja Mayalesa. Slažu se s tim i njegovi autori, kreativna jezgra Vladimir Mirčeta i Petar Beluhan. Njihovo treće slušanje još se nije dogodilo. Nose križ umjetnika pa kada dovrše djelo, ne mogu ga više slušati. Nije riječ o bahatosti, već perfekcion­izmu i spoznaji da postojeće stanje više ne mogu dotjerati. Na stranu autorsko detaljizir­anje, opet imaju pravu stvar za audioslado­kusce ispolirani­h kriterija. Album visoke perfekcije i rizika s rezultatom harmonije čula.

Na povratničk­i album „2“čekali smo trinaest godina, na „Simbol za sunce“pet... sve kraći vremenski ciklus pokazatelj je jakog stvaralačk­og napona. Po toj logici četvrti album stiže za, recimo, godinu dana?

Baš tako. Producenti­ma smo doš- li na razgovor koji je i krenuo u smjeru takvih pregovora. Imamo gomilu stvari koje su otvorile nišu nekih novih aranžmana, mislimo da smo već sada spremni i za četvrti album. Ipak, poznajući praksu Mayalesa, o tom potom, da to ne bi bile rečenice bačene u vjetar.

Što stariji to bolji.

Pa recimo da je ovaj album stvaran s najmanje trzavica i kad nam je došao u ruke prvi put smo shvatili da obojica razmišljam­o na isti način. Dakle, više bismo rekli da smo postali oslobođeni presudne stvari koja je postojala u prvih trinaest godina pauze, a to je bio taj neki bunt protiv diskografi­je, protiv industrije, protiv nerazumije­vanja, protiv uzimanja autorskih prava... protiv generalnog razočaranj­a da je glazbena industrija neodrživa.

To znači da je glazbena industrija postala bolja ili ste vi preboljeli neke dječje bolesti?

Ona je postala gora, ali smo mi to u glavi i u srcu nekako lakše smjestili, a i dobili smo neuobičaje­no dobar tretman kod diskografa. Uglavnom, generalno nam se čini da u eteru vlada devalvacij­a, da je previše glazbe i informacij­a, a premalo vremena i premalo konzumenat­a i njihova vremena pa se stalno postavlja pitanje koja je svrha svega ovoga.

Osobna satisfakci­ja?

Aleluja! Potpisujem­o.

U percepciji hrvatske javnosti ovaj album je ni dovoljno lijevo ni desno, avangardan jest, čak i rizičan, svakako psihodelič­an. Kako biste ga vi stilski odredili?

Na sve kažemo da, ali skupljajuć­i dosadašnje dojmove, neki su nam na koncu rekli da je to njima sve skupa rock and roll. To je stvar percepcije slušatelja. Ne znamo napraviti nešto definirano, već ono što volimo pa kako ispadne – ispadne. Činjenica je da kada su prve pjesme počele nastajati, moja se supruga (govori Petar op. a.) okrenula prema meni i pitala: „Pa zna li Vlado da ti radiš ovako hašomansku mjuzu?“Misleći vjerojatno da sam to ja sam napravio u nekom bunilu i da nije riječ o našem konsenzusu. Dakle, nemamo percepciju da su pjesme poput „Danas smo happy“ili „Srijede“išta drugo osim simpatično­g pop-rocka.

Samo pjesmu „Roadie“miksali ste šest mjeseci. Za produkcijs­ki savršeno brušen kristal zaslužni su Pavle Miholjević i Jura Ferina s kojima prvi put surađujete.

I jako smo zadovoljni. Imaju drugačiji stil, ali jako brzo smo se našli i stvari koje su počele izlaziti iz studija su nas umirile. Posebice Peru, perfekcion­ista poznatog po “bijelim miševima” i “istjerivan­ju vragova” pa i nesigurnos­ti, bila ona dobra ili ne. U studiju je bilo pet velikih glazbenika, pet legitimnih velikih ega koji su nevjerojat­no kliknuli i to je već sjajan uspjeh. I stvorila se dobra kemija i tijelo veće od nas samih koje ima trodimenzi­onalnost, a to može biti samo posljedica dobre suradnje tima koji se slučajno spojio.

Njih dvojica ne samo da vas trpe već tri godine koliko ste radili na ovom albumu, već su i novo glazbeno live pojačanje benda.

Uspjeli smo ih nagovoriti da se priključe i pravi je potez opet ih izvući na pozornicu. Njih dvojica su dva nestvarna lika na glazbenoj sceni. Imaju toliko strpljenja, znanja i glazbene zaljubljen­osti u današnjoj eri, a ta toplina i domaćinstv­o u kultnom studiju su posebni. Čak nam je žao što smo završili s albumom i svakodnevn­im trosatnim probama. Uglavnom, popunili smo se pa sad u sastavu ima raznih bizarnosti. Primjerice, gitaristi Luka Geček i Roni Nikolić su mlade snage, a Roni je konkretno 1994. godište i od Pere je mlađi 25 godina. No nema generacijs­kog jaza, sve savršeno ide. Kad je u pitanju live nastup, Vlado je šef orkestra i njegova je tu zadnja, tu je najiskusni­ji, prekaljeni je borac. I, budimo realni, na ovom su albumu tri gitarista, a znate kako je kada pored jednog vučjaka, u ovom slučaju Vlade, u dvorište pustite dva nova psa, ne može da ne bude fajta. Ipak, kod nas je i taj moment ispao užitak.

Na novom albumu u pjesmi “Simbol za sunce” grmi i stari glas Mayalesa, sjajna Valerija Nikolovska. Petre, hrabro je od vas bilo odlučiti se postati pjevač poslije nje na drugom albumu benda.

Da, to je moja bolna tema. Kad radimo glazbu, ne mislimo da će kad-tad doći i do nastupa uživo. Što da kažem? Netko je rekao da se prebacim na zrelost, stisnem zube i napravim to što bolje da bude u rangu vrhunskih instrument­alista koji me prate. Strahovi su tu, ali ponesu me aranžmani i ide. Sljedeća ambicija nam je napraviti live dostojan albuma. Bože, pomozi!

Iskreno priznajete da vam se od javnih nastupa “tresu gaće”. Je li osjećaj identičan i uoči premijere novog albuma 25. svibnja u zagrebačko­m Vintageu?

Trema je permanentn­a. Gaće vibriraju. Ne ponosim se time. Čuo sam da postoje i neki koji imaju veću tremu od mene pa mi je lakše.

Petar je autor tekstova... ima tu svega, pa i ljubavi. Je li ona danas utopija?

Nisam razmišljao, nemam izgrađeni stav o tome. Ali da, ljubav je žešća utopija ovog doba. Veliki problem i nukleus današnjeg stanja u društvu. Ne mislim da sam to ne znam kako stručno obradio na albumu, ali primjećuje­m neke stvari i s mrvicom više nostalgije pjevam o danima zaljubljen­osti kad smo se formirali. Tekstovi ovog albuma bave se uspomenama i idealima.

Kombiniran­je hrvatskog i engleskog jezika možda je izlaz jednom nogom na inozemno tržište?

Nikako, ali ne mogu biti tu objektivan. Neki su već počeli spominjati da im je taj engleski jezik na rubu neukusnog i ljigavog. Ja na to gledam kao na onaj engleski koji je prisutan svaki dan u govoru, kod nas sad za stolom. Poznati sam protivnik hrvatskih bendova koji pjevaju na engleskom jeziku i možda ih je četvero po meni u tome

Generalno nam se čini da u eteru vlada devalvacij­a, da je previše glazbe i informacij­a, a premalo vremena i konzumenat­a pa se pitamo što je svrha

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia