Večernji list - Hrvatska

Kličko živi s glumicom Hayden Pannetiere, a Joshua s majkom

Zanimljive biografije Vladimira Klička i Joshue uči boksačkog megaspekta­kla na Wembleyu

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net

Kličko je odlučio ušiti u ogrtač memorijski stick sa svim prognozama za meč (a među prognozeri­ma favorit je Joshua)

Na mitskom se Wembleyu večeras (početak borbe predviđen je za 22.45 sati, RTL ) održava teškaški dvoboj o kojem bi se godinama moglo pričati. Ne samo zbog najviše gledatelja na nekom boksačkom meču dosad u Engleskoj (90.000) nego i zbog oprečnih profila dvojice sudionika. A borba Anthonyja Joshue (27) i Vladimira Klička (41) sudar je agresivne mladosti i taktičke mudrosti, dvoboj nadolazeće­g i odlazećeg, okršaj bivšeg kriminalca i doktora znanosti... I baš zbog tih suprotnost­i, ali i zbog nevjerojat­na Joshuina marketinšk­og potencijal­a kao od šale prodano je 90.000 ulaznica pa su organizato­ri samo na njima zaradili 9,5 milijuna eura. Očekuje se da će borba donijeti prihod od 47 milijuna eura jer se samo od prodaje televizijs­kih prava (i prijenosa) očekuje 23,7 milijuna eura, unutar kojih je i onih 4,7 milijuna eura koliko je njemački RTL platio za ekskluziva­n prijenos u zemlji u kojoj je Kličko gradio karijeru. S obzirom na posebnost borbe, očekuje se i veliki utržak od prodaje suvenira (1,2 milijuna USD) te od oglašavanj­a.

Šarm koji privlači sponzore

Premda će dio namijenjen borcima Ukrajinac i Britanac podijeliti, valja reći da će se tom borbom više okoristiti Joshua. Jer i ako izgubi svoj IBF naslov i ne osvoji WBO pojas, pripast će mu oko 17 milijuna eura odnosno gotovo četiri puta više nop što je Britanac zaradio u prethodnih 18 borbi u kojima je utržio ukupno 4,7 milijuna eura. Dakako, u svojih 68 borbi (i samo četiri poraza), Kličko je zaradio višestruko više. Uostalom, 20-ak je puta uspješno branio naslov i bio nepobjediv deset godina, pa je uglavnom on određivao uvjete borbi koje je prihvaćao. Po procjenama nekih marketinšk­ih stručnjaka, Joshua bi pak mogao postati prvi sportaš u povijesti koji je postao milijarder. Jer, bude li veliki šampion, iznimnu zaradu ostvarit će i izvan ringa, zahvaljuju­ći dobru izgledu i šarmu koji privlači sponzore. Uostalom, direktor je, očito provizorni, već u sedam kompanija među kojima je i jedna za preradu sportskih automobila. Za razliku od Klička koji živi sa svojom hollywoods­kom suprugom, glumicom i modelom Hayden Pannnetier­e, Joshua još živi sa svojom 51-godišnjom majkom Yetom. A ona je u Englesku, iz Nigerije, došla 80-ih godina prošlog stoljeća, nakon čega se udala za Roberta, napola Irca, napola Nigerijca, oca četvero njezine djece.

Boks me spasio od zatvora

Zbog rastave roditelja, mlađahni Anthony se u rodnom Watfordu vrlo lako našao u lošem društvu. Štoviše, zbog neprestani­h uličnih okršaja i drugih psina jedno je vrijeme bio i u zatvoru za delinkvent­e odnosno u odgojnoj ustanovi. Sa 16 godina prestao je ići u školu, no već tada trčao je 100 metara brže od 11 sekundi bez posebnog treninga, pa je pokušao igrati nogomet. No, tu karijeru brzo je završio zbog brutalnog nasrtaja na suparničko­g napadača radi kojeg je optužen za tjelesno nasilje. S 18 godina zarađivao je za život kao zidarski radnik i u to vrijeme jedino do čega mu je bilo stalo bili su noćni izlasci, dobro odijevanje i djevojke. Srećom, tada ga je rođak Ben nagovorio da se dođe okušati u boksački klub i to mu je bio najbolji potez u životu. Jer, samo četiri godine nakon što je prvi put bio na boksačkom treningu postao je olimpijski pobjednik, doduše uz malo više sudačkih simpatija no što je prihvatlji­vo. A svega toga ne bi bilo da prema njemu nije bio tolerantan i sudac koji ga je, nakon što je uhvaćen s torbom marihuane, osudio na 12 mjeseci društveno korisnog rada i 100 sati besplatnog rada. – To uhićenje natjeralo me da odrastem i prihvatim svoju odgovornos­t. Da nije bilo boksa, bio bih u narkomansk­oj bandi i danas vjerojatno u zatvoru. Kličku se takvo što nije moglo dogoditi jer je odrastao uz oca. Štoviše, Vladimir Radionovič Kličko bio je visoki časnik (general-major) sovjetske avijacije, pa su i on i četiri godine stariji brat Vitalij odrastali u vojničkom režimu. Štoviše, od braće se tražilo da budu i dobri učenici pa su obojica danas doktori znanosti, a Vitalij gradi i uspješnu karijeru pa današnjega gradonačel­nika glavnoga ukrajinsko­ga grada Kijeva mno-

Joshua: Ja sam mladi lav, gladan i svirep i dovršit ću Kličkovu karijeru Kličko: Ja sam u boksu upravo toliko koliko Joshua ima godina života

gi vide kao budućeg ukrajinsko­g predsjedni­ka. I dok je Vladimir po zvanju doktor sportskih znanosti, Joshua je, premda ni pribižno tako obrazovan, veliki poklonik sportske znanosti. Branitelj naslova trenira dvaput dnevno, obvezno spava i tijekom dana, a na počinak ne ide kasnije od 21 sat. Nerijetko trenira i s maskom na licu kako bi simulirao uvjete nedostatka kisika, a vježba i u pijesku, poput brazilskih nogometaša, kako bi što bolje održavao ravnotežu. Za oporavak koristi hladne kupke, ali i intramusku­larnu akupunktur­u, a jedan sat dnevno nosi posebne hlače koje mu komprimira­nim zrakom masiraju noge.

 ?? REUTERS ?? Joshua i Kličko prilikom najave meča na Wembleyju
REUTERS Joshua i Kličko prilikom najave meča na Wembleyju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia