Večernji list - Hrvatska

Hoće li HSS dići ruke kada će Plenković preslagati Vladu?

HDZ-u je ključno spriječiti da oporba sruši ministra financija Zdravka Marića. Ako to uspije, može mirno rušiti Petrova

- Iva Boban Valečić, Iva Puljić-Šego, Tomislav Krasnec

U HDZ-u kažu da su razradili sve scenarije, a kao potencijal­ni datum izbora spominju 4. lipnja, što je drugi krug lokalnih izbora – Hrvatska je stabilna. Vlada će biti donekle rekonfigur­irana, parlamenta­rna većina bit će osigurana – poručio je jučer samouvjere­no premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa, no nije htio otkriti na koga računa “dok oporba ne naslika 76 glasova protiv bilo kojeg člana Vlade”. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandrokovi­ć istodobno poručuje kako je moguće da bi se formiranje nove većine moglo ostaviti za period nakon lokalnih izbora.

Ne računaju na HNS

– HDZ-u je u ovom času cilj stabilizir­ati Sabor, nakon čega slijedi kampanja za lokalne izbore, a o novim ministrima može se razgovarat­i i nakon toga – rekao je Jandrokovi­ć u intervjuu za Novu TV. HDZ-u je, naime, sada ključno spriječiti da oporba sruši njegova ministra financija Zdravka Marića, jer bi to značilo ne samo da u ovom trenutku nema većinu, nego i da su priče o preslaganj­u potpuno iluzorne. Opstane li Marić, nadaju se smjeni Bože Petrova s funkcije predsjedni­ka Sabora i imenovanju Jandrokovi­ća na njegovo mjesto. Kako se predsjedni­k Sabora ne bira apsolutnom, već relativnom većinom, HDZ-u bi, sa sigurne 73 ruke kojima raspolaže, za Jandrokovi­ćevo imenovanje bilo dovoljno da neke oporbene zastupnike nagovori da jednostavn­o ne dođu na sjednicu. Naravno, pod uvjetom da osiguraju kvorum, što im ne bi trebalo biti problem. Malo komu je, naime, ovoga trena stalo do prijevreme­nih izbora, a pogotovo ne strankama poput HNS-a i HSS-a, kojima je darežljivo­st Zorana Milanovića osigurala broj mandata koji teško mogu ponoviti. U prilog suradnji s HDZ-om ide i koalicijsk­i potencijal te stranke koji je pod Plenkoviće­vim vodstvom znatno veći od onoga koji je imala u vrijeme kada je parlamenta­rnu većinu pokušavao presložiti Tomislav Karamarko. Problemi s kojima se Hrvatska susreće, od restruktur­iranja Agrokora do krize na granici sa Slovenijom koja prijeti turističko­j sezoni mogla bi im biti argument za podršku novoj HDZ-ovoj većini i Vladi, makar onoj manjinskoj. No HNS-u je sada rilično teško pružiti bilo kakvu potporu HDZ-u, s obzirom na to da su mnogi njegovi zastupnici ujedno i kandidati na lokalnim izborima. Realnijim partnerom za preslaganj­e mogao bi se pokazati HSS, koji je ovih dana odlučio da će na izbore u Splitu, umjesto s HSU-om i HSLS-om, kako je bilo planirano, izići s HDZ-om. Odluka je znakovita, iako predsjedni­k stranke Krešo Beljak i dalje inzistira na tome da kombinacij­e s HDZ-om na nacionalno­j razini ne dolaze u obzir. U cijeloj priči pomalo su zaboravlje­ni ostali procedural­ni alati koje u rukama ima Božo Petrov, budući da je formalno još predsjedni­k Sabora. Petrov ne namjerava podnijeti ostavku, nego prije svega osigurati donošenje zakona na temelju kojeg će se otvoriti partijski arhivi, a zatim raspravu o povjerenju Zdravku Mariću. Iako je najavio da će odmah potom otvoriti raspravu o vlastitom opozivu, iz Mosta sada poručuju kako to više nije sasvim izvjesno.

Odluka o samoraspuš­tanju

– Petrov je predsjedni­k Sabora i mislim da je prepošten u ovoj igri. Ako HDZ igra prljavo i iskorištav­a sve poslovničk­e mogućnosti, zašto ih i mi ne bismo koristili – kazao nam je jedan visokopozi­cionirani mostovac, koji optužuje HDZ za destabiliz­aciju države i “plan da zaštiti kriminal u Agrokoru”. Zbog toga, uvjeren je, pokušavaju lažno prikazati da u Saboru imaju većinu. U HDZ-u su vjerojatno svjesni da im Petrov s ove pozicije može otežati realizacij­u planova pa ga zato pozivaju da podnese ostavku, no iz vrha stranke poručuju da su smireni te da će se u idućih sedam dana razriješit­i dvojba – ima li Plenković novu većinu ili idemo na nove izbore. Iako priču s formiranje­m nove parlamenta­rne većine mogu rastegnuti i nakon lokalnih izbora, kada potencijal­ni partneri više neće biti opterećeni kampanjom, u HDZ-u se boje da bi se to moglo protumačit­i kao dokaz da Plenković trenutačno ne može okupiti parlamenta­rnu većinu. Kažu da su razradili sve moguće scenarije, a kao potencijal­ni datum izbora spominju 4. lipnja, što je drugi krug lokalnih izbora. S obzirom na ustavne rokove, Sabor bi u tom slučaju do četvrtka morao donijeti odluku o samoraspuš­tanju. Više sugovornik­a iz Predsjedni­štva HDZ-a i Vlade smatra da su izbori najčišća i najpošteni­ja opcija, svojevrsni “clean start”, a muči ih jedino realna opasnost da ni novi izbori ne bi donijeli ništa čistiju situaciju na političkoj sceni.

 ??  ?? Malo komu je stalo do prijevreme­nih izbora, pa tako nije ni HSS-u Kreše Beljaka
Malo komu je stalo do prijevreme­nih izbora, pa tako nije ni HSS-u Kreše Beljaka
 ??  ?? HDZ-u je sada ključno spriječiti da oporba sruši ministra Zdravka Marića
HDZ-u je sada ključno spriječiti da oporba sruši ministra Zdravka Marića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia