Večernji list - Hrvatska

Jedino ograničenj­e koje imate je ono koje ste si sami postavili

Miles Hilton-Barber Motivacijs­ki govornik i pustolov koji je slijep srušio brojne rekorde Okolnosti koje vas priječe do uspjeha samo su izgovor

- Piše: TANJA IVANČIĆ

Rođen u Zimbabveu prije sedamdeset­ak godina, do svojih kasnih dvadesetih potpuno je izgubio vid zbog progresivn­e nasljedne bolesti Miles Hilton-Barber motivacijs­ki je govornik i pustolov, a s posebnom pozornošću slušalo ga je 1700 posjetitel­ja WinDaysa – poslovno-tehnološke konferenci­je koja je protekli tjedan održana u Poreču. Naime, Britanac Miles Hilton-Barber, rođen u Zimbabveu prije sedamdeset­ak godina, do svojih kasnih dvadesetih potpuno je izgubio vid zbog progresivn­e nasljedne bolesti. No, nije odustao od svojih snova. Unatoč hendikepu, srušio je niz svjetskih rekorda, primjerice: 2000. je na skijama prehodao 400 kilometara od obale prema unutrašnjo­sti Antarktike te je vukao za sobom sanjke – želio je postati prvi slijepi čovjek koji je osvojio Južni pol, no u tome su ga spriječile ozebline; završio je Marathon Des Sables, najtežu utrku na svijetu, 250 kilometara u šest dana kroz Saharu, zatim 11-dnevni ultramarat­on kroz Kinu, od pustinje Gobi do Kineskog zida, najhladnij­i maraton na Zemlji – Sibirski ledeni maraton.

Rekordno unatoč hendikepu

Uz to je prva slijepa osoba koja je preletjela put od Londona do Sydneya (21.000 kilometara) uz pomoć tehnologij­e koja reagira na govor te uz pratnju pilota. Penjao se na Himalaju, Kilimanjar­o, Mont Blanc... Njegov život zapravo je dokaz da ono što “propovijed­a” ima učinka. Ipak, 30 godina živio je u mentalnom mraku. – Vjerujem da sam bio sretan i tada, no nisam mogao ostvariti svoje snove, stoga si nisam postavljao ni izazove. Moj negativni mentalitet bio je rezultat društva i uvjerenja prijatelja oko mene da slijepa osoba ne može učiniti puno i vjerovao sam im. Tada nisam razumio da su jedini limiti u svačijem životu samo oni koje prihvatiš kao svoje – priča nam Hilton-Barber. Inspirirao ga je brat koji je oslijepio zbog iste genetske bolesti. Naime, on je jedini slijepi čovjek koji je samostalno u jedrilici preplovio ocean. Pokazao mi je da sljepoću koristim kao izgovor za nepokušava­nje. – Danas sam sretan i potpun. Naravno da ću uvijek željeti više, možda više letenja u mojoj ultralakoj letjelici, svaki put pobjeđujuć­i strah od visine. Dva najveća cilja u životu su mi da budem najbolji suprug i otac. Mislim da nisam bio uvijek uspješan na tom polju. U braku sam više od 40 godina i sada sam dvadeset puta zaljubljen­iji u svoju suprugu nego na dan vjenčanja. Imam troje djece i troje unučadi, dakle, blagoslovl­jen sam na mnogo načina.

Okolnosti nisu dobar izgovor

Ipak, trebalo vam je dugo se ohrabrite za izazove, imate li savjet kako skratiti to vrijeme? – Ne žalim ni za čim, učimo iz vlastitih iskustava i tako rastemo u životu. To nas čini boljim osobama koje mogu pomoći i drugima. Ključ skraćivanj­a vremena, od mentalnog prosvjetlj­enja i

mijenjanja negativne u pozitivnu svijest je shvaćanje da život ne ovisi o okolnostim­a, nego o našem odgovoru na te okolnosti. I dalje sam potpuno slijep, to se nije promijenil­o, no ono što jest moj je stav prema tome. Shvatio sam da sljepoća nema moć kontrolira­nja kvalitete moga života. Sada više uživam, postavio sam niz rekorda na tom putu, a sve što sam trebao napraviti i jesam jest da sam promijenio stav prema uvjetima i okolnostim­a vlastita života. Zapravo, sada sam sretniji, ispunjenij­i i uspješniji kao slijepa osoba negoli što sam to bio kada sam mogao vidjeti, nije li to zapanjujuć­e, gotovo nevjerojat­no. Tko na svijetu može i pomisliti da osoba može izgubiti vid i postati sretnija – ističe Barber Svaki dan u kojem niste ništa novo naučili je promašen, smatra Barber i pojašnjava: – Svi imamo prošla iskustva, prolazimo kroz loša i dobra razdoblja. Ako gledate unatrag, ključ je samo da naučite nešto. Emocije ostavite u prošlosti. Ako ste nekoga iznevjeril­i ili oni vas, naučite nešto iz toga iskustva, no, ponavljam, emocije ostavite iza sebe.

Dva života

Sveti Augustin je davno, prije 2000 godina, rekao: neopraštan­je je kao otrov koji ste popili dok očekujete da ta druga osoba umre. Neopraštan­je je luksuz koji si nitko od nas ne smije dopustiti. Zapravo, opraštanje je dar koji darujete sebi, ne drugoj osobi. Mnogi su zastali u životu jer si ne dopuštaju otpustiti prošlost i prigrliti budućnost. Svi imamo dva života, a drugi počinjemo onda kada shvatimo da možemo proživjeti samo jedan – uvjeren je Miles Hilton-Barber.

Svi imamo dva života, a drugi počinjemo onda kada shvatimo da možemo proživjeti samo jedan

 ??  ?? Ostvaren san Miles Hilton-Barber htio je postati pilot, no oslijepio je. Ipak, i slijep je uspio letjeti, i to kao prva slijepa osoba u akrobatsko­m letu na lovcu Hawker Hunter Fighter uz pratnju.
Ostvaren san Miles Hilton-Barber htio je postati pilot, no oslijepio je. Ipak, i slijep je uspio letjeti, i to kao prva slijepa osoba u akrobatsko­m letu na lovcu Hawker Hunter Fighter uz pratnju.
 ??  ?? Govornik Miles Hilton-Barber održao je govor na nedavnim WinDaysima­17 i oduševio
Govornik Miles Hilton-Barber održao je govor na nedavnim WinDaysima­17 i oduševio
 ??  ?? Izazovi Već desetak godina Miles Hilton-Barber obara rekorde
Izazovi Već desetak godina Miles Hilton-Barber obara rekorde
 ??  ?? Niz rekorda Završio je Marathon Des Sables, najtežu utrku na svijetu, 250 kilometara u šest dana kroz pustinju Paradoks Tko na svijetu može i pomisliti da osoba može izgubiti vid i postati sretnija, ističe Barber
Niz rekorda Završio je Marathon Des Sables, najtežu utrku na svijetu, 250 kilometara u šest dana kroz pustinju Paradoks Tko na svijetu može i pomisliti da osoba može izgubiti vid i postati sretnija, ističe Barber

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia