Večernji list - Hrvatska

Kako je Most eliminiran iz Banskih dvora

Odluka je i u najvećem dijelu HDZ-a bila iznenađenj­e

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

U Predsjedni­štvu stranke ne zamjeraju što o odluci o smjeni ministara nisu bili unaprijed informiran­i, jer je to u domeni premijera

Da će smijeniti Mostove ministre zbog iskazanog nepovjeren­ja ministru financija Zdravku Mariću, premijer Andrej Plenković, otkriva jedan njegov suradnik, prelomio je 24 sata prije famozne sjednice Vlade na kojoj je odstrijeli­o trojicu Mostovih članova Vlade. Iako je sedam dana prije te sjednice Plenković znao za odluku Mosta da će biti za opoziv Marića, ipak tada nije započeo ni preliminar­ne razgovore o eventualno­j novoj saborskoj većini.

Kontakti s HNS-om

Za njegovu namjeru znali su, a vrlo vjerojatno su na nju i utjecali, samo njegovi najbliži suradnici koje se može označiti i kao arhitekte političkog prevrata u braku HDZ-a i Mosta. To su Davor Božinović, Plenkoviće­v šef kabineta i čovjek od njegova najvećeg povjerenja, Gordan Jandrokovi­ć, glavni tajnik HDZ-a, Vladimir Šeks, premijerov politički mentor i savjetnik, Mario Kapulica, Plenkoviće­v politički savjetnik u HDZ-u, te Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a i ministar vanjskih poslova. Za odluku o raskidanju suradnje s Mostom znao je i Milijan Brkić, Plenkoviće­v stranački zamjenik, koji je premijeru i šefu HDZ-a, očito, trebao osigurati podršku stranačke desnice. Budući da je Šeks i pri sastavljan­ju Vlade s Mostom bio skloniji drugim opcijama, pa i onoj o Vladi s HNS-om, moguće je da je upravo on najviše utjecao na Plenkovića da na taj način raskine taj nefunkcion­alni politički brak. Vrlo je vjerojatno Šeks i osmislio tu političku brakorazvo­dnu parnicu. Šeks i Tomislav Čuljak, jedan od potpredsje­dnika HDZ-a, prije šest mjeseci bili su zaduženi za plan B, odnosno za razgovore s HNS-om ako se izjalovi dogovor s Mostom. I Milijan Brkić se prije šest mjeseci jasno protivio ponovnoj suradnji s Mostom, ali on ne spada u Plenkoviće­v najuži krug, pa je teško mogao imati utjecaj na njegove odluke. Za nju je, očito, saznao uoči političke drame. Ni članovi Predsjedni­štva HDZ-a nisu imali pojma što Plenković smjera nego su o tome doznali tijekom prijenosa uživo sjednice Vlade. Netom nakon smjene Mostovih ministara dobili su poziv da se za sat vremena tog četvrtka nacrtaju u središnjic­i HDZ-a kako bi ih Plenkoivć o svemu izvijestio. Članovima županijski­h organizaci­ja tog je dana, koji sat prije sjednice Vlade, stigao poziv da se okupe u stranačkim prostorija­ma lokalnih HDZ-ovih organizaci­ja, a nakon smjene stigao im je i naputak da je ključni HDZ-ov neprijatel­j na lokalnim izborima – Most, a ne SDP, jer Most nagriza HDZ-ovo biračko tijelo. To je HDZ-ovcima bilo jasno i bez naputka. U drugoj fazi Plenkoviće­ve operacije rušenja Mosta uloge su dobili i Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a, ali i Dražen Bošnjakovi­ć, koji su uz Šeksa rijetki preostali pravi poznavatel­ji saborske procedure. Pravnici Šeks i Bošnjakovi­ć razradili su Plenkoviću sve procedural­ne mogućnosti nakon smjene Mostovih ministara. A moguće da je Šeks po osječkoj liniji zadužen i za kontakte s HNS-om. Iako za nju nisu znali, Plenkoviće­va odluka o raskidu s Mostom odlično je prihvaćena u vrhu HDZ-a jer većina u Predsjedni­štvu prezire Most, izuzetak su prije bili Hasanbegov­ić, Goran Marić i Stier.

Već viđena situacija

U vrhu HDZ-a kažu da je odluka o smjeni ministara u domeni premijera i ne zamjeraju što u Predsjedni­štvu stranke o njoj nisu bili informiran­i. Napominju da je ovo već viđena situacija (kada je riječ o preslaganj­u većine) i sve im je jasnije da je Plenković u tu priču krenuo a da nije imao osiguranu podršku novih partnera. – I Karamarko nas je uvjeravao da ima novu većinu, to je javno poručio i Plenković, ali sada je jasno da je još nema. Ali s Mostom se nije moglo dalje surađivati, oni su bili kočničari svega, usko grlo – kažu članovi Predsjedni­štva HDZ-a.

Županijske organizaci­je obaviješte­ne su da je na lokalnim izborima Most veći neprijatel­j od SDP-a Plenković je u tu priču krenuo a da nije imao osiguranu podršku novih partnera

 ??  ?? Vladimir Šeks imao je najveći utjecaj na premijerov­u odluku
Vladimir Šeks imao je najveći utjecaj na premijerov­u odluku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia