Večernji list - Hrvatska

124 Spider ubacuje adrenalin u Fiatovu gamu

Osnovne su karakteris­tike ovog roadstera uzdužno postavljen motor, nisko težište, stražnji pogon, mala težina, direktan upravljač

- Sandra Mikulčić sandra.mikulcic@vecernji.net ZAGREB

Fiat 124 Spider stoji od 245.700 kuna. Za bogatije opremljenu izvedbu s automatski­m mjenjačem valja dati 276.655 kn

Fiat 124 Spider stigao je na hrvatsko tržište, zajedno s Abarth inačicom. Novi roadster Fiat proizvodi u suradnji s Mazdom - 124 Spider i MX-5 stižu iz iste tvornice u Hirošimi - a talijansko­m je proizvođač­u ovaj image model važna kockica u ukupnoj slici. Fiat modelom 124 Spider svoju gamu upotpunjav­a u segmentima kojima je nekad vladao, počevši od 1100 Spidera iz 1956., pa do Barchette 1995. godine. Abarth inačica također izlazi iz tvornice u Japanu, ali dovršava se u talijansko­m Torinu. Osnovne su karakteris­tike ovog roadstera uzdužno postavljen motor, nisko težište, stražnji pogon, mala težina, direktan upravljač. Potpun je to paket osobina koje svaki sportaš mora imati. Za pogon je zadužen 1,4 benzinac MultiAir Turbo sa 140 konjskih snaga i 240 Nm okretnog momenta.

Precizan mjenjač kratkog hoda

Uparen je sa 6-stupanjski­m ručnim mjenjačem s vrlo kratkim hodom. Opcijski se uz bogatiji od dva ponuđena paketa opreme može odabrati i 6-stupanjski automatski prijenos. Fiat 124 Spider po- stiže maksimalni­h 215 km/h, a za sprint do stotke utroši 7,5 sekundi. Osam boja karoserije na raspolagan­ju je kod Fiatova roadstera, odnosno pet za Abarth izvedbu. Kod modela s Fiatovim znakom školjkasta su sjedala u početnoj opremi presvučena tkaninom, a u drugoj razini dolaze u koži. Fiat 124 Spider stiže isključivo s ručno pokretanim mekanim krovom. Sustav prilagodlj­ivih svjetala dio je serijske opreme, kao i klima-uređaj, 7-inčni dodirni zaslon putem kojeg se upravlja multimedij­skim sustavima, Bluetootho­m, grijanim sjedalima, sustavom ulaska u vozilo bez ključa. Fiat 124 Spider stoji od 245.700 kuna. Za bogatije opremljenu izvedbu s automatski­m mjenjačem valja dati 276.655 kn.

Potpuno sportska priča

Sportski Abarth ima drukčiji vizualni identitet, ali i spušten ovjes, mehaničku blokadu diferencij­ala, jači Brembo kočioni sustav, dodatno ukrućenu karoseriju, aluminijsk­e sportske papučice, Abarth kožnata sportska sjedala. Drive mod selector vozaču pruža izbor između normal i sport moda vožnje. Sportski mod podrazumij­eva, primjerice, bolji odziv na pritisak papučice gasa i tvrđi upravljač. Abarth ima 1,4 MultiAir Turbo motor, ali sa 170 konja, a na izbor su ručni i automatski mjenjač, oba s šest brzina. S ručnim mjenjačem stoji 332.352 kn, a uz automatik ide i cijena od 353.301 kn.

 ??  ??
 ??  ?? Materijali u interijeru su kvalitetni, završna obrada uzorna, oprema dobra
Materijali u interijeru su kvalitetni, završna obrada uzorna, oprema dobra
 ??  ?? Sličnost sa sestrom blizankom, Mazdom MX-5, prilično je velika
Sličnost sa sestrom blizankom, Mazdom MX-5, prilično je velika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia