Večernji list - Hrvatska

Radioaktiv­ne cijevi 200 metara od požara

Radioaktiv­ni otpad tamo je, pod lokotom, otkad su ga Talijani vratili s granice

- Josip Bohutinski ZAGREB

Policija utvrđuje uzrok požara, za koji u C.I.O.S-u sumnjaju da je podmetnut, a štetni plinovi u zraku nisu otkriveni ni u široj okolici Požar centru za reciklažu tvrtke CEZAR, članice C.I.O.S grupe, na zagrebačko­m Jankomiru koji je izbio u ponedjelja­k navečer, jučer je u popodnevni­m satima bio u potpunosti lokalizira­n. Dim od požara zavio je dobar dio zapadnog dijela Zagreba, a prema podacima Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar“čiji su djelatnici višestruko mjerili kvalitetu zraka, nije utvrđena prisutnost štetnih plinova ni u zraku ni na lokaciji požarišta kao ni u široj okolici.

Obilježen znakom opasnosti

Sva trenutačna mjerenja upućuju na to da nema ozbiljniji­h posljedica za Zagreb i okolicu, poručili su jučer iz C.I.O.S.-a. U toj tvrtki procjenjuj­u da je požar zahvatio oko 2000 tona otpadnog materijala, od čega oko 500 tona drvenih paleta, a ostalo je namještaj. U požaru nema ozlijeđeni­h, a materijaln­a šteta je minimalna. U reciklažno­m centru tako je preksinoć i jučer ujutro gorio uglavnom stari namještaj i drvo. Ostali materijali koji se nalaze u tom centru poput željeza, aluminija i plastike nisu, prema službenim informacij­ama bili zahvaćeni vatrom. U Centru za reciklažu na Jankomiru pak čuvaju se i radioaktiv­ni dijelovi s Ininih cijevi koje su vraćene s talijanske granice jer je na njima utvrđena povišena razina ioniziraju­ćeg zračenja, o čemu je Večernji list nedavno pisao. S obzirom na to da Hrvatska nema Centar za zbrinjavan­je radioaktiv­nog otpada, radioaktiv­ni metalni dijelovi s Ininih cijevi morali su biti negdje zbrinuti. A to je učinjeno u metalnom kontejneru, kako je jučer potvrđeno Večernjem listu i u Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS), u C.I.O.S.-u i u Ini, upravo u Cezarovu centru za reciklažu na Jankomiru. No požar na svu sreću nije zahvatio taj kontejner. U C.I.O.S.-u su nam kazali da se radioaktiv­ni otpad nalazi na potpuno suprotnom dijelu reciklažno­g centra u odnosu na požarište, udaljenost je oko 200 metara zračne linije, a između požarišta i tog otpada nalaze se objekti koji nisu obuhvaćeni požarom. Dostavili su nam i zapisnik o provedenom inspekcijs­kom nadzoru DZRNS-a koji je obavljen 12. travnja 2017. U zaključku se navodi da je tvrtka Cezar poduzela sve potrebne mjere, sukladno zakonskoj regulativi i mjerama inspekcije. Kontejner

je osiguran lokotom, obilježen oznakama o opasnosti od ioniziraju­ćeg zračenja. Pri tome se navodi da izmjerene brzine doza zračenja na udaljenost­i dva metra od kontejnera ne prelaze prirodne razine doza na lokaciji skladišta. A na toj udaljenost­i kao ni na lokaciji vanjskog skladišta ne borave zaposlenic­i ni posjetitel­ji tvrtke, navodi se u zapisniku.

Rade sukladno propisima EU

Što se tiče požara, iz C.I.O.S.-a su odmah naveli da je njihov zaštitar deset minuta prije njegova izbijanja primijetio paraglajde­ra kako kruži iznad hrpe na kojoj je izbila vatra. Zbog toga sumnjaju da je požar podmetnut pogotovo jer je izbio na vrhu hrpe. Naši sugovornic­i stručnjaci za otpad kažu da je malo vjerojatno da požar nastane na vrhu otpada i da on u 99 posto slučajeva nastane na dnu. Na teren je izašla i policija kao i inspekcija zaštite okoliša, njihove istrage o cijelom slučaju još uvijek traju. U Ministarst­vu zaštite okoliša kažu da njihova inspekcija provodi redovite godišnje nadzore tog postrojenj­a. Od požara u travnju 2014. do danas inspekcija je provela četiri nadzora u kojima nisu utvrđene nepravilno­sti. Navode i da CEZAR ima dozvolu za obavljanje djelatnost­i sakupljanj­a i oporabe 17 vrsta opasnog otpada. Dobri poznavatel­ji u sektoru gospodaren­ja otpadom kažu da C.I.O.S. u svim segmentima u kojima radi nema konkurenci­ju u Hrvatskoj te da radi potpuno sukladno propisima EU. Stoga im je teško procijenit­i koji bi bio motiv za podmetanje požara. No činjenica je da je u zadnje tri godine ovo već treći požar u C.I.O.S.ovu centru u Jankomiru.

Sumnjivo je to što je vatra buknula na vrhu hrpe otpada jer se to jako rijetko događa

 ??  ??
 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Dim od požara zavio je zapadni dio Zagreba
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Dim od požara zavio je zapadni dio Zagreba
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia