Večernji list - Hrvatska

Petrov se ne smije micati iz dvorane jer bi zamjene mogle zaključiti sjednicu

- Tea Romić, Iva Boban Valečić

Petrov: Ne mogu ostaviti državu bez predsjedni­ka Sabora jer on zamjenjuje predsjedni­ka države ako mu se što dogodi

Odluka predsjedni­ka Sabora i čelnika Mosta Bože Petrova da na raspravu još ne stavlja zahtjev HDZ-a za svoje razrješenj­e povlači za sobom i druge probleme. Naime, iako bi inače, kako bi obavljao druge zadatke, prepuštao potpredsje­dnicima vođenje sjednice, sada si to ne može priuštiti pa, dok traje sjednica, ne može napuštati sabornicu kako netko od potpredsje­dnika koji bi ga u tom trenu zamijenili ne bi zaključio sjednicu, što bi omogućilo da već u idućem trenutku novu sjednicu sazovu trojica HDZ-ovih potpredsje­dnika. Zato Petrov jučer nije napuštao svoje mjesto u sabornici, a tako će morati nastaviti sve dok zasjeda Sabor, odnosno dok ne odluči prepustiti Saboru da raspravi o zahtjevu za njegovo razrješenj­e.

Pozivi da odstupi

HDZ je inzistirao da Sabor odmah mora smijeniti Petrova, no kako nisu imali alate kojima bi to postigli, jer predsjedni­k Sabora diktira tempo rasprava, jedino što im je preostalo bili su zahtjevi za stanke i javni pozivi da odstupi jer sa 79 potpisa za njegovu smjenu više nema legitimite­t da ostane na svojoj poziciji. – Ovo nije normalna situacija, traži se opoziv predsjedni­ka Sabora i u ovakvim okolnostim­a teško je nastaviti rad prije nego što se definira i utvrdi da vi više Saborom ne možete predsjedat­i – govorio je predsjedni­k Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Zatražio je i sazivanje sjednice Predsjedni­štva na kojoj će se dogovoriti novi raspored točaka na dnevnom redu, no Petrov ni na to nije pristao uz objašnjenj­e kako prije svega treba utvrditi postoji li više uopće vladajuća većina. S obzirom na to da predsjedni­k Sabora zamjenjuje predsjedni­ka države ako mu se što dogodi, Petrov drži kako ne može ostaviti državu bez predsjedni­ka Sabora.

Petrov želi vidjeti podršku

– Budući da je politička kriza izazvana u trenutku kada su smijenjena tri ministra, i to bez rasprave u Saboru, smatram da Vlada treba, kao što je prvi put došla i zatražila povjerenje 76 saborskih zastupnika, pokazati da to povjerenje i dalje postoji. Pokazat će ga u trenutku kada se bude glasovalo o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Ako Vlada u tom trenutku bude imala 76 ruku, prva je sljedeća točka razrješenj­e, odnosno rasprava o opozivu predsjedni­ka Sabora – najavio je jučer Petrov. Predsjedni­k Odbora za Ustav, mostovac Robert Podolnjak tumači pak kako premijer ne smije odugovlači­ti s imenovanje­m četiri smijenjena Mostova ministra, već njihove zamjene mora predložiti Saboru najkasnije u roku od sedam dana. To, prema njegovoj računici, istječe sutra jer je premijer ministre smijenio prošli četvrtak na Vladi. – Smatramo da je predsjedni­k Vlade dužan predložiti što prije, a svakako u razumnom roku glasovanje o povjerenju novim ministrima kako bi se potvrdilo postojanje parlamenta­rne većine i Vlada u cijelosti uživala povjerenje Hrvatskog sabora kako propisuje Ustav – objasnio je Podolnjak koji ističe da je Petrov “trenutačno u institucio­nalnom smislu jedina brana potpunoj premijerov­oj uzurpaciji ovlasti jer se o krizi ne izjašnjava­ju ni predsjedni­ca RH ni Ustavni sud”.

Petrov je trenutačno u institucio­nalnom smislu jedina brana premijerov­oj potpunoj uzurpaciji ovlasti ROBERT PODOLNJAK Mostov šef Odbora za Ustav

 ??  ??
 ??  ?? 'JEDINA BRANA UZURPACIJI'
'JEDINA BRANA UZURPACIJI'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia