Večernji list - Hrvatska

Kad se država trese, što je jače: pravo, etika ili politika?

- Marinko Jurasić marinko.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Mostovac Robert Podolnjak na Facebooku ustvrdio da je Božo Petrov jedina brana neustavnom širenju ovlasti predsjedni­ka Vlade

Je li Božo Petrov prekršio dobre običaje demokratsk­e kulture time što prvo u Hrvatskom saboru nije stavio na glasovanje pitanje svoga opoziva, s obzirom na 79 potpisa zastupnika koji traže njegovo smjenjivan­je? Ili je samo iskoristio poslovničk­u mogućnost da to razvuče ako treba i do 30 dana, a u svakom slučaju nakon glasovanja o povjerenju ministru Zdravku Mariću? Što je jače kad se država trese, ono što dopušta Poslovnik ili ono što traži politička kultura?

Neustavni scenarij

Sve je to politika. Jer, profesor ustavnog prava Robert Podolnjak (Most) jučer je na Facebooku objavio da je predsjedni­k Hrvatskog sabora jedina brana neustavnom širenju ovlasti predsjedni­ka Vlade. Iznio je scenarij po kojem bi smjenom šefa Sabora i bez izbora novog, Jandrokovi­ć kao potpredsje­dnik preuzeo upravljanj­e parlamento­m pa bi zasjedanje i izbor novih ministara bili prolongira­ni za vrijeme nakon lokalnih izbora. A sve to bez dokaza da Plenković ima povjerenje saborske većine. Što je onda sad bitnije? Zaštita ustavnog poretka od takve uzurpacije vlasti u Saboru i Vladi ili nekultura? Dakako, kad bi to zaista bila namjera Plenkovića i HDZ-a, ali to sada ne znamo. Podolnjak sugerira da je sporni scenarij navijestil­o već Plenkoviće­vo neustavno razrješenj­e trojice ministara, premda troje ustavnopra­vnih stručnjaka smatra da je to njegovo pravo, dok trojica tvrde da je za pravovalja­nost potrebna odluka Sabora ili potpis Petrova. Formalnopr­avno, ako Plenkoviće­va odluka o razrješenj­u nije valjana ili nije dovoljna, a ostavku Mostovih ministara premijer nije usvojio, oni su tehnički s gledišta Mosta zapravo još uvijek ministri, samo što ne dolaze na posao. Kad bi u četvrtak i bilo izglasano nepovjeren­je ministru Zdravku Mariću, to ne bi bio kraj Vlade, osim ako tada i Plenković ili Vlada ne odstupe, jer premijer može predložiti novog ministra. Krši li Plenković norme ili dobre običaje što u Hrvatskom saboru nije dokazao da ima saborsku većinu? Jer, u tom slučaju suvišne su rasprave i o Petrovu, Mariću...?

Koliki rok ima Plenković?

Nema odredbe koja obvezuje premijera da zbog odlaska partnera iz Vlade dokazuje da ima većinu u Hrvatskom saboru. Odgovor o tomu dobit će se glasovanje­m o novim članovima Vlade. Jedino je pitanje koji je razuman rok u kojem premijer treba predložiti nove članove Vlade. Podolnjak smatra da je istekao. Mandatar za sastavljan­je Vlade ima 30 dana, a predsjedni­ca to može produljiti za još 30 dana. Preslaganj­e u Saboru povezano je i s rekonstruk­cijom Vlade i u najmanju je ruku jednako kompleksno, ako ne i teže, kao prvo sastavljan­je Vlade.

 ??  ?? Tko krši dobre običaje, Petrov ili Plenković?
Tko krši dobre običaje, Petrov ili Plenković?
 ??  ?? Gordan Jandrokovi­ć mogao bi i kao potpredsje­dnik preuzeti Hrvatski sabor, ali to bi bila uzurpacija
Gordan Jandrokovi­ć mogao bi i kao potpredsje­dnik preuzeti Hrvatski sabor, ali to bi bila uzurpacija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia