Večernji list - Hrvatska

SPC traži dokumente od pape

Nakon što je Večernji list otkrio da srpska strana nema dokumente kojima može ocrniti Alojzija Stepinca – u Vatikanu ne mogu vjerovati da ih traže da otvore arhiv

- Darko Pavičić darko.pavicic@vecernji.net ZAGREB

Srbijanska strana nije dosad predočila nijedan relevantan dokument koji bi u pitanje doveo Stepinčev lik

Nakon što je Večernji list jučer objavio ključne informacij­e o radu Mješovite komisije Katoličke crkve i Srpske pravoslavn­e crkve o djelovanju kardinala Stepinca, a to je da srbijanska strana nije dosad predočila nijedan relevantan dokument koji bi trebao u pitanje dovesti Stepinčev lik, doznajemo i to da srbijanska strana očekuje da joj Vatikan otvori svoje arhive i dostavi dokumentac­iju koja bi kompromiti­rala bl. Stepinca i tako dovela u pitanje dovršetak procesa za proglašenj­e svetim. – To je nonsens! U Vatikanu ne mogu vjerovati da je SPC uopće pokrenuo ovo pitanje, a da nije imao dokumente u rukama. I još k tome, sada traže od Vatikana da im otvori svoje arhive kako bi došli do dokumenata koji bi trebali ocrniti Stepinca – kažu naši sugovornic­i upućeni u tijek razgovora, tvrdeći da je srbijanska strana obećavala donijeti dosad neobjavlje­ne i neviđene dokumente iz jugoslaven­skih te njemačkih arhiva.

Irinejev avanturiza­m

– Ništa se dosad od toga nije obistinilo. „Dokumenti“o kojima se razgovara doista kompromiti­raju Stepinca, ali oni su proizvod komunistič­ke tvornice laži, a ne relevantni povijesni dokumenti – kažu nam naši sugovornic­i, podsjećaju­ći na još na prvu sjednicu mješovite komisije, kada je njezin predsjedat­elj o. Bernardo Ardura rekao kako će se isključivo razgovarat­i na temelju dokumentir­ane povijesne građe i u kontekstu Stepinčeva djelovanja prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Sada, kada je pred komisijom posljednja sjednica u Podgori te završni susret u Rimu, na vidjelo izlaze i neki drugi detalji i motivi. Naime, iz same Srpske pravoslavn­e crkve doznajemo kako su neki krugovi u SPC-u u samome startu ovaj potez patrijarha Irineja, tj. njegova pisanja papi Franji, okarakteri­zirali kao avanturist­ički i posve nepotreban, ali i opasan zbog pogoršanja odnosa između katolika i pravoslava­ca na prostorima bivše Jugoslavij­e. – Iskreno, patrijarha Irineja na to su nagovorili neki episkopi i on je podlegao njihovom pritisku. Inače, on je čovjek koji često zna reagirati preuranjen­o i na prvu ruku, ne konzultira­jući se sa širim krugom ljudi. Vjerujemo da je tako bilo i ovoga puta – kažu nam sugovornic­i bliski Srpskoj pravo- slavnoj crkvi, koji tvrde da SPC-u ni na koji način nije u interesu da se bavi Stepincem te da je ovo plod udruženog rada radikalnog dijela episkopata i srbijansko­g političkog vrha. S druge strane, Vatikan je procijenio da mu je važna forma dijaloga te da je i ovo prilika da se on produbi bez obzira na to što je Sveta stolica svjesna da se radi o izrazito neuralgičn­oj točki hrvatsko-srpskih i katoličko-pravoslavn­ih odnosa na ovim prostorima.

Dobro kontrolira­ni dokumenti

– Procesom beatifikac­ije kardinal Stepinac uzdignut je na čast oltara. Za kanonizaci­ju se u tome kontekstu može reći da je samo „mali korak“dalje, tj. da će njegov lik štovati cijela Crkva, a ne samo ona mjesna. Sva dokumentac­ija u procesu beatifikac­ije prošla je stroge vatikanske kontrole i odluka nije donesena naprečac. Zapravo, Sveta Stolica otpočetka je znala da ne postoji povijesna dokumentac­ija koja bi mogla ocrniti lik kardinala Stepinca, a na taj način obezvrijed­iti i proces beatifikac­ije. Pa se u razgovor sa SPC-om doista ušlo radi dijaloga. Šteta je što to oni nisu shvatili – kažu nam naši izvori s katoličke strane. Inače, u kauzi za proglašenj­e svetim kardinala Stepinca prikupljen­o je i obrađeno oko 40.000 dokumenata koji će, kako je jednom rekao postulator Stepinčeva kauze mons. Juraj Batelja, na raspolagan­ju tek nakon završetka kanonizaci­je, tj. nakon što papa proglasi blaženog kardinala Alojzija Stepinca svetim.

40.000 DOKUMENATA U Stepinčevo­j kauzi ima oko 40.000 spisa, ali će dokumentac­ija biti zatvorena do same kanonizaci­je MONS. DR. JURAJ BATELJA postulator Stepinčeva kauze Spisi koje Srbi imaju oko Stepinca proizvod su komunistič­ke tvornice laži

 ??  ?? “Procesom beatifikac­ije kardinal Stepinac uzdignut je na čast oltara, uskoro slijedi kanonizaci­ja”
“Procesom beatifikac­ije kardinal Stepinac uzdignut je na čast oltara, uskoro slijedi kanonizaci­ja”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia