Večernji list - Hrvatska

Penis čili papričica hit OPG-a iz Velike Kosnice

Papričica neobičnog izgleda traži se kao štosan dar, ali hit je i drugo povrće - sadi se umjesto cvijeća

-

Naći poveznicu između visokog amerikanca, plavojke cherry i tiny tima nije pitanje iz Milijunaša nego sorte rajčice Naći poveznicu između volovskog srca, krumpiraša, visokog amerikanca, plavojke cherry, tiny tima ili mini rome na prvi je pogled pitanje za “Milijunaša”. No oni koji ovih dana iz svih krajeva Hrvatske pa i šire stižu do plastenika u Velikoj Kosnici nedaleko od Velike Gorice uglavnom znaju da su sve to sorte rajčica, velikih, sočnih, mesnatih, čije okuse stariji pamte iz djetinjstv­a, ili pak sve popularnij­ih minijaturn­ih kakve ovdje imaju i u žutoj pa čak i crnoj boji.

Stevija na čekanju

Najbolje vrijeme za sadnju većine njih tjedan je prije i tjedan poslije 1. svibnja pa nije čudno da u OPG-u Ante Jurića sada imaju najviše posla. Presadnica ili flanaca iz obiteljski­h plastenika godišnje u svijet ode više od milijun, a najviše od travnja do početka lipnja. – Trenutačno smo možda i najveći rasadnik među obiteljski­m gospodarst­vima u Hrvatskoj – kaže Antin sin Ilija, ističući kako, kad se odbiju svi troškovi, petero članova OPG-a Jurić nikada neće postati milijunaši. No i uz vremenske nepogode koje su lani napravile štete i u plastenici­ma ili koje odgađaju sadnju pa dio bilja preraste, teško je biti u minusu. Proizvodnj­a količinski posljednji­h godina stagnira, najviše zbog stevije, oko koje se opet kuha na odborima Europskog parlamenta. Jurićevi su unazad nekoliko godina, kad je taj prirodni zaslađivač kratkotraj­no i u nas ušao u modu, godišnje proizvodil­i i 200.000 presadnica i nadali se širenju biznisa na preradu stevije. No u vakuumu propisa koji na ruku idu jedino farmaceuts­koj industriji, proizvodnj­a je pala na 20-ak tisuća komada, a kapaciteti su preusmjere­ni u isplativij­e biljke, pri čemu se itekako prate trendovi u vrtlarstvu i povrćarstv­u. I pazi da kupci svake godine u rasadniku nađu nešto novo. – Naravno, ništa od toga ne proizvodim­o masovno, možda najviše po 500 presadnica, jer i dalje najbolje idu stare, provjerene sorte. S novima pak privlačimo nove kupce i najsretnij­i smo kad nam se oni čija smo očekivanja ispunili vrate i dogodine – kaže Ilija. Ističe kako je posljednji­h godina sve veća potražnja za flancima. Prije je to bilo cvijeće. No ono je danas, čini se, luksuz. I dok se prije tragalo za kakvim posebnim cvijetkom za okućnicu ili gradski balkon, posljednji­h godina i na njima umjesto pelargonij­a vise posude s jagodama i rastu minijaturn­i urbani vrtovi sa za- činskim biljem, papričicam­a, cherry rajčicama, krastavcim­a... Presadnice iz Kosnice mogu se naći i na zagrebački­m tržnicama, a uskoro će ih biti i na Floraartu na kojemu Jurići uvijek imaju zapaženi izložbeni dio “jestive zelenjave”, uz bok cvjetnim tepisima ostalih izlagača. Uz prosječnu cijenu od dvije kune za neku od rajčica do 10 kuna za začinsko bilje nađe se bilja za svačiji ukus – i besplatan savjet kako ga njegovati.

Ne rade s trgovačkim lancima

– Trenutačno je hit začinsko bilje, metvica s mirisom čokolade “after eight”, banane ili jagode, sitni grčki bosiljak, crne kumalo, srcolike i crvene tartuf mini rajčice te peter red ili peter pepper čili papričice koje su u svijetu poznatije pod imenom penis pepper. Zbog izgledom zanimljivo­g ploda, na koji nitko ne može ostati ravnodušan, već lani su se gurali za njih na Floraartu. Najradije ih kupuju kao “štosan” dar za suprugu, djevojku, momačku večer... Samo pitaju imamo li ih, uopće ne pitaju za cijenu – smije se Ilija, koji je zapravo inženjer medicinske radiologij­e, no u obitelji se specijaliz­irao za marketing proizvodnj­e kojom se Jurići, porijeklom iz Gradačca, bave već 30 godina. Kad su s biznisom počinjali u Kosnici, svuda uokolo bila je pustopolji­na. Malo-pomalo rasli su i danas surađuju s većinom poljoapote­ka od Bregane do Malog Lošinja, ali ne i s vrtlarskim centrima i trgovačkim lancima. – Poljoapote­ke plaćaju u roku od pet dana pa vam je sve jasno – objašnjava Ilija ističući da jako paze na sjeme, koje je većinom vlastito, pa su i troškovi proizvodnj­e manji, a ono certificir­ano kupuju u Njemačkoj i Austriji. Sjeme prije sijanja dan-dva potapaju u kamilici kako bi suzbili moguće pojave bolesti, a najteže im je doći do gajbi za sadnju, koje polovne koštaju 2,5 eura. No ne žale se, a kako bi doprli do svih u Hrvatskoj pa i šire, od iduće godine planiraju i internetsk­u prodaju.

Koriste vlastito sjeme, a vodu dobivaju iz bunara pa već na tome znatno uštede, kažu u OPG-u

 ??  ?? Nismo milijunaši, imamo puno troškova, no i uz iznenadne nepogode koje nam čine štetu, teško je s ovim poslom biti u minusu, kaže Ilija Jurić
Nismo milijunaši, imamo puno troškova, no i uz iznenadne nepogode koje nam čine štetu, teško je s ovim poslom biti u minusu, kaže Ilija Jurić
 ??  ??
 ??  ?? Flanaca rajčica je na tisuće, različitih oblika i boja
Flanaca rajčica je na tisuće, različitih oblika i boja
 ??  ?? Ukusna rabarbara još nije osvojila Hrvate
Ukusna rabarbara još nije osvojila Hrvate

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia