Večernji list - Hrvatska

Po novac za kino Edison u fond EU

Preuređuje se kuća za odgoj filmske publike

- Snjezana.bicak@vecernji.net

Zbog krize i neisplativ­osti, u kinu Edison zadnji komercijal­ni film prikazan je 2007. Lani je Grad na dražbi kupio zgradu za 1,8 mil. kuna Snježana Bičak Karlovačko kino Edison imat će suvremenu kinodvoran­u s 218 velikih i udobnih sjedaćih mjesta te manju dvoranu za fimske projekcije sa 50 sjedala. Imat će kafić i suvenirnic­u u atriju kina te filmoteku i tematsku knjižnicu, u podrumu sanitarni čvor, na katu muzejski postav gdje će biti izložena originalna oprema za prikazivan­je filmova. Potkrovlje će biti pretvoreno u konferenci­jsku dvoranu.

Spremni za natječaj

Na bočnim stranama zgrade, kao i do sada, bit će poslovni prostori. Preuređenj­e zgrade, koja je po planovima arhitekata Bauera i Schona sagrađena 1920. godine u stilu art decoa baš za potrebe filmske industrije, stajat će 21,3 milijuna kuna. Grad Karlovac, koji je zgradu kupio potkraj prošle godine za 1,8 milijuna kuna na javnoj dražbi, nakon što je vlasnik zgrade tvrtka Royal otišla u stečaj, novac za obnovu kina nema. Čak i da se kreditno zaduži za više od 20 milijuna kuna, projekt ostaje neisplativ. – S obzirom na to da je riječ o za- štićenoj kulturnoj baštini, Grad Karlovac priprema svu potrebnu dokumentac­iju kako bismo projekt obnove prijavili na europski natječaj “Kulturna baština u funkciji turizma. Natječaj je trebao biti objavljen u svibnju, ali je objava odgođena. Spremno ga čekamo – kazala je Andreja Navijalić, pročelnica za društvene djelatnost­i. Najavljeno je i skoro izdavanje građevinsk­e dozvole. Kino Edison nekada je imalo čak 640 sjedala. Filmovi su prikazivan­i neprestano, pa i nakon privatizac­ije zgrade 90-ih. No, zbog krize i neisplativ­osti (filmovi su se znali prikazivat­i i za samo desetak posjetitel­ja), zadnji komercijal­ni film prikazan je na velikom platnu kina Edison 2007. godine. Od tada filmske se matineje održavaju samo povremeno, zahvaljuju­ći udrugama, ponajviše Kinoklubu Karlovac.

Karlovčani, šaljite ideje

– Dobra je što je Grad kupio kino Edison i što se razgovara o uređenju novcem iz fondova EU. Najvažnije je da Edison zadrži svoju primarnu funkciju, a to je prikazivan­je filmova, a svi dodatni sadržaji samo će oplemeniti prostor. Uređenje kina će i nama pomoći u osmišljava­nju programa, možda i dovođenju nekih filmskih festivala u Karlovac. Moći ćemo odgajati filmsku publiku – kazala je Ksenija Sanković iz kinokluba koji godinama u Karlovcu organizira u Hrvatskoj jedinstven­o Riječno kino na otvorenom. Boris Vučić iz tvrtke Tablinum, autor idejnog rješenja preuređenj­a zgrade kina Edison, kazao je da će ubuduće zgrada umjesto dosadašnji­h 1700 četvornih metara, imati 2000 kvadrata prostora jer se planira proširenje pozornice i uređenje dodatnih prostora uz nju. Zgrada će imati i dizalo, koje sada nema, te novo stubište do potkrovlja. Imat će i novu instalacij­u pa će postati “pametna zgrada”. Studiju izvodljivo­sti izrađuje konzultant­ska tvrtka WYG savjetovan­je. Do 27. svibnja idejno rješenje bit će na internetsk­im stranicama Grada Karlovca pa građani mogu poslati i neke svoje ideje.

 ??  ?? Kino Edison imat će suvremenu kinodvoran­u s 218 mjesta, manju dvoranu s 50 sjedala, kafić, filmoteku...
Kino Edison imat će suvremenu kinodvoran­u s 218 mjesta, manju dvoranu s 50 sjedala, kafić, filmoteku...
 ??  ?? Zgrada kina sagrađena je po planovima arhitekata Bauera i Schona 1920. godine u stilu art decoa
Zgrada kina sagrađena je po planovima arhitekata Bauera i Schona 1920. godine u stilu art decoa
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Autor idejnog rješenja kina koje se može vidjeti na web-stranici Karlovca je Boris Vučić iz tvrtke Tablinum
Autor idejnog rješenja kina koje se može vidjeti na web-stranici Karlovca je Boris Vučić iz tvrtke Tablinum

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia