Večernji list - Hrvatska

ISIL-ov reper Deso Dogg zaveo i oženio agenticu FBI-a

Danielu Greene poslali u kalifat na zadatak, a ona se zaljubila

- luka.capar@vecernji.net Luka Capar ZAGREB

Cijeli je slučaj počeo prije tri godine, a sada je izišao u javnost i izazvao pravi skandal za američku obavještaj­nu zajednicu Daniela Greene, prevoditel­jica i agentica FBI-a s visokim stupnjem obavještaj­nih sigurnosni­h ovlaštenja, poslana je na zadatak u Siriju kako bi pratila i pomogla pri uhićenju jednog od glavnih propagandn­ih stručnjaka terorista takozvane Islamske države, Abu Talha al-Almanyja. No, priča je krenula u sasvim drugom smjeru. Prema pisanju CNN-a Al-Almany, njemački dr- žavljanin pravog imena Denis Cuspert uspio je zavesti agenticu FBI-a, koja je nakon toga prešla na protivničk­u stranu i udala se za ISIL-ova operativca. Svojim je nadređenim­a lagala o situaciji na terenu, slala im je lažne operativne informacij­e, a svog je novog supruga upozoraval­a o istragama i operacijam­a koje se protiv njega vode.

Od pjevača do terorista

Cuspert je javnosti poznat i kao reperska zvijezda Deso Dogg, a nakon što se priključio ISIL-u postao je ključna figura za vrbovanje budućih boraca i snimanje propagandn­ih filmova. U svojim je pjesmama hvalio Osamu bin Ladena, prijetio je Baracku Obami, a u jednom filmu držao je i odsječenu glavu. Prije dvije godine preživio je američki napad dronom, a pretpostav­lja se da je još uvijek negdje u Siriji. Cijeli slučaj u američkoj javnosti okarakteri­ziran je kao veliki propust obavještaj­ne zajednice, a kako navodi CNN, u pitanje je dovedena nacionalna sigurnost kao i sigurnost samog FBI-a i njegovih agenata koji su na sebe preuzeli zadatak otkrivanja i hvatanja osoba koje podržavaju takozvanu Islamsku državu. Podaci o cijelom slučaju i dalje su većinom obavijeni velom tajne jer su sudski spisi vezani uz slučaj Daniele Green označeni kao strogo povjerljiv­i.

Pametna, ali naivna

Pretpostav­lja se da se bivša agentica FBI-a odlučila nagoditi s tužiteljst­vom u zamjenu za blažu kaznu. CNN tako navodi da je, prema riječima njezina odvjetnika, Green brzo shvatila svoju pogrešku i predala se američkim vlastima, te kako je ona “pametna, ali očigledno naivna osoba”. – Ona se iskreno kaje zbog svega. Imala je najbolje namjere, ali je zagrizla preveliki zalogaj – izajavio je odvjetnik bivše agentice. Zanimljivo je da je Daniele Green nakon što je, kako kaže, shvatila pogrešku i vratila se u SAD, uhićena i osuđena na višegodišn­ju zatvorsku kaznu, no nakon nekoliko mjeseci izveden je zračni napad na Al-Almanyja, a ona je puštena nakon dvije godine provedene u zatvoru. Deso Dogg i dalje je živ, negdje u kalifatu.

Džihadist Deso Dogg je Nijemac, a na jednom video u ruci je držao odsječenu glavu

 ??  ?? Agentica FBI-a Daniele Green promijenil­a je stranu i udala se za ISIL-ovca
Agentica FBI-a Daniele Green promijenil­a je stranu i udala se za ISIL-ovca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia