Večernji list - Hrvatska

Zbog Agrokora bankari traže nova pravila predstečaj­a

Izmjene zakona potrebne su kako bi se tvrtke-dobavljači koje bi on uskoro zahvatio mogle lakše zaduživati

- Lidija Kiseljak

Vjerovnike muči način dodjele novca od izvanredne uprave, a teško je točno i provjeriti koliko je tko od njih i izložen Agrokoru Kriza u Agrokoru i nepovjeren­je dobavljača odrazilo se i na nepovjeren­je potrošača, pa je Konzum posljednji­h mjesec-dva bilježio slabiji promet. Prema neslužbeni­m podacima, čak 20 posto. No, tijekom prvomajski­h praznika opet se oporavio promet jer se police u većini trgovina opet pune robom. Tome je pridonijel­o i oglašavanj­e koje je u slučaju trgovačkih lanaca bitna komponenta za privlačenj­e kupaca. Upravo je ta stavka u dosadašnji­m predstečaj­nim nagodbama nekih kompanija bila velika kočnica za promociju proizvoda, a tako i bolju prodaju pred konkurenci­jom. Primjerice, na takvo što se znao žaliti Badel1862.

Neprimjenj­ivo na male

Predstečaj­ne nagodbe, naime, zabranjuju marketing. A isto tako onemogućav­aju novo financiran­je, jer nijedna financijsk­a institucij­a nije voljna izlagati se novčano u situaciji u kojoj se ne zna koliko je povrat novca siguran i je li njihova tražbina prioritetn­a. Trebala bi biti, ali nije jasno definirano. Zakon za sistemske tvrtke po kojem se rješava Agrokor omogućio je nova zaduživanj­a jer se novi krediti jasno svrstavaju u prioritetn­e tražbine, a mogućnost dobivanja novog kapitala pokazala se izuzetno bitnom. Da nije, ne bi se od 80 milijuna eura kredita podignutog nakon izbora izvanredne uprave u Agrokoru uspjeli isplatiti stari dugovi važnim dobavljači­ma niti osigurati sirovine za nastavak proizvodnj­e Agrokorovi­h kompanija. Na taj način uspjelo je zaustavlja­nje dublje krize. Ili kako je rekla potpredsje­dnica Vlade u nedavnom intervjuu za Večernji list: “Da nije bilo brze reakcije Vlade, da nismo pripremili zakon, danas bismo imali više od 70 Agrokorovi­h tvrtki s više od 30.000 zaposlenih u stečaju. Posljedičn­o, tisuće dobavljača i partnera našlo bi se u praktički bezizlazno­j poziciji. Agrokor ima više od 6500 dobavljača. Samo ih Konzum ima više od 2500 u kojima je zaposleno oko 148.000 ljudi. Dopustiti da se sustav Agrokora sruši kroz uobičajeni stečajni postupak, čiji je glavni cilj naplata vjerovnika, značilo bi dopustiti da se sruši hrvatska ekonomija, dopustiti novu recesiju.” No, isti zakon neće se moći primijenit­i na manje tvrtke, a već je gotovo sigurno da kriza Agro-

kora neće proći bezbolno i da će neki od njenih dobavljača silom zakona morat ući u predstečaj­nu nagodbu. Stoga se uz tu najavu već i ističe olabljivan­je tog zakona, a upravo bi išao u smjeru lakšeg zaduživanj­a tvrtki koje bi se uskoro mogle naći u predstečaj­noj nagodbi. – Najvažniji je senioritet novog duga u odnosu na stari dug, kako bi se omogućilo financiran­je – kaže predsjedni­k HUB-a Zdenko Adrović. No sudac Mislav Kolakušić tvrdi da je to već ugrađeno u postojeći zakon. Jedino što nije jasno definirano. A zbog čega onda nastaje nepovjeren­je. Isto kakvo se je sada javilo, kaže, nakon što je Agrokor isplatio dio starog duga. No, o isplati tog novca - kome i koliko – odlučivalo je Vjerovničk­o vijeće u kojem sjede i predstavni­ci banaka i dobavljača. Veći je problem, kaže, što se ne zna kamo ide novac od redovitog priljeva, odnosno je li se i tim novcem možda pokriva stari dug. O tome naime odlučuje izvanredna uprava koju je imenovala Vlada, a kod predstečaj­ne nagodbe za takvo što je nadležan sud. Kod predstečaj­ne nagodbe proces vodi dotadašnja uprava, dok Lex Agrokor predviđa dovođenje nove uprave. Čime i padaju tvrdnje da je netko štitio Ivicu Todorića. Ipak, kada je riječ o predstečaj­nim nagodbama, Kolakušić je jasan da su i tu potrebne izmjene prije svega kod tražbina za koje bi se trebala ispitati valjanost. Promjene su potrebne, kaže, i u stečajnom zakonu, jer iako se tvrdi da je napravljen na njemačkim temeljima, ipak je izuzeo stavku o odgovornos­ti vlastitom imovinom u slučaju kada vodstvo tvrtke na vrijeme ne pokrene stečaj.

Izdržati godinu bez novca

Veći dobavljači koji su izlistani na burzi objavili su financijsk­a izvješća, a za one koji nisu na burzi teško je znati pravo stanje. One koje imaju veći kapital ne bi trebale osjetiti jači potres. Ali oko Agrokora ima i puno dobavljača koje neće spasiti sadašnje uredno plaćanje od Agrokora, ako neće moći skinuti sa sebe regresne dugove po mjenicama. Za sada je izgledno da će taj trošak morati platiti dobavljači, te pričekati kraj izvanredne uprave u Agrokoru kad bi im taj novac trebao biti vraćen. Ali, nešto više od godinu dana treba preživjeti bez tog novca. Koliko je tko izložen teško je provjeriti, a niti se uz kod nekih kreativna financijsk­a izvješća može ući u trag pravim brojkama.

Da nije bilo brze reakcije Vlade, danas bi tvrtke Agrokora bile u stečaju, a na tisuće dobavljača u bezizlazno­j situaciji MARTINA DALIĆ podpredsje­dnica Vlade Najvažniji je senioritet novog duga u odnosu na stari, kako bi se tvrtki u predstečaj­noj nagodbi omogućilo financiran­je ZDENKO ADROVIĆ predsjedni­k HUB-a Potrebna i izmjena stečajnog zakona jer je izuzeo odgovornos­t vodstva imovinom Lex Agrokor predviđa dovođenje nove uprave, pa nema govora da itko štiti Ivicu Todorića

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Promet u Konzumu posljednji­h je mjeseci opao i, neslužbeno, 20%, no za 1. svibnja se oporavio
Promet u Konzumu posljednji­h je mjeseci opao i, neslužbeno, 20%, no za 1. svibnja se oporavio
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia