Večernji list - Hrvatska

Ronaldo, Iniesta i Figo krenuli su na ovom turniru

Hrvatska s Italijom danas (17.45) na Rujevici otvara Euro

-

U najjačoj smo skupini pa nemamo imperativ, no želja je četvrtfina­le, a potom i peto mjesto koje vodi na SP, kaže izbornik Dario Bašić Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net ZAGREB Od danas do 19. svibnja u Hrvatskoj se održava Europsko nogometno prvenstvo za igrače do 17 godina. Najznačajn­iji je to nogometni turnir kojem je Hrvatska dosad bila domaćin. Četiri skupine, 16 reprezenta­cija, brojne buduće zvijezde europskog nogometa... Sve to gledat ćemo na sedam hrvatskih stadiona (Varaždin, Rujevica, Kostrena, Lučko, Sesvete, Velika Gorica, Zaprešić), a naši će nogometaši put u četvrtfina­le tražiti u “skupini smrti”. Izabranici Darija Bašića danas u 17.45 (HNTV) otvaraju prvenstvo utakmicom s Italijom, 6. svibnja u 13.15 očekuje ih susret s Turskom u Kostreni, a 9. svibnja u 12 sati u Kostreni dvoboj sa Španjolsko­m.

Skauti ih već vrbuju

Izbornik Dario Bašić izabrao je 18 igrača, među njima ih je najviše iz Dinama (8) i Hajduka (5), dvojica su iz Rijeke, a po jedan iz Splita, Slavena Belupa i Hypo Limača (Osijek). Dečki su se pripremali u Medulinu, na istome mjestu gdje su prije 30 godina na pripremama bili “Čileanci” predvođeni izbornikom Mirkom Jozićem te igračima Prosinečki­m, Šukerom, Bobanom, Štimcem, Jarnijem... Nadamo se da će i sadašnja mlada generacija dati barem poneku takvu svjetsku klasu. Izbornika Darija Bašića pitali smo koji je cilj naših igrača na Euru. – U najjačoj smo skupini pa nemamo imperativ. Ali, naravno, želimo proći skupinu. To bi nam ojačalo samopouzda­nje, pa bi nam sljedeći cilj bio peto mjesto, kojim bismo izborili nastup na Svjetskom prvenstvu. No, polako, moramo ići korak po korak – kaže izbornik Bašić i dodaje: – Kako god prošli, ovi dečki su budućnost hrvatskog nogometa. Ima tu puno talentiran­ih momaka koji bi jednoga dana mogli igrati i za seniorsku reprezenta­ciju. Euro za igrače do 17 godina idealna je odskočna daska, pokazalo se to i u prošlosti. Uostalom, na tome natjecanju ozbiljnu karijeru započeli su i Luis Figo, Cristiano Ronaldo, Andres Iniesta, Wayne Rooney, Cesc Fabregas, Toni Kroos, Mario Götze, Renato Sanchez... Ovaj posljednji bio je 2014. najbolji igrač Portugala na Euru U17, a samo dvije godine kasnije već je osvojio seniorski EP i potpisao za Bayern. Nadamo se da će sličnim putem i neki od najvećih hrvatskih talenata – Čolina, Šego, Franjić, Marin..., dečki koje već naveliko prate i ponajbolji klubovi Europe.

Dolazi Čeferin, možda i Boban

Euro u Hrvatskoj bit će velika promocija za našu zemlju, dolazak na finale već je potvrdio predsjedni­k Uefe Aleksander Čeferin, a mogli bi se pojaviti i predsjedni­k Fife Infantino i njegova desna ruka Zvonimir Boban. Inače, na projektu Eura sudjeluje 200-tinjak ljudi, a organizaci­ja košta između dva i pol i tri milijuna eura. Većinu je troškova, oko dva milijuna, pokrila Uefa. Ambasador Eura Niko Kranjčar jučer je dečkima poručio: – Hrvatska je uvijek, u svim selekcijam­a i uzrastima, bolje igrala protiv jakih suparnika. I uvijek smo ih znali pobjeđivat­i. Dečki, uživajte, jer privilegij je igrati na takvom natjecanju.

3 mil. proračun je Eura u Hrvatskoj. Dva milijuna eura pokrila je Uefa, a ostalo Hrvatski nogometni savez Igramo kod kuće, talenta i potencijal­a imamo, a dečkima poručujem da se ne smiju nikoga bojati NIKO KRANJČAR ambasador Eura U17 16 momčadi podijeljen­ih u četiri skupine nastupit će na Euru u Hrvatskoj. Prve dvije momčadi iz skupine idu u četvrtfina­le

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia