Večernji list - Hrvatska

U Dijamantu na zlatnom tragu

Iz Poreča kreće operacija “Hrvatska 2018.”. Lino Červar se vratio i sanja jedinu zlatnu medalju koju nije osvojio, onu s Europskog rukometnog prvenstva

- Damir Mrvec damir.mrvec@vecernji.net ZAGREB

Sretan sam što su igrači od prvog trenutka shvatili svu ozbiljnost ovih priprema. Ovdje će doznati pravila po kojima ćemo dalje raditi Hrvatska rukometna reprezenta­cija vratila se u porečki hotel Dijamant na pripreme nakon dugo, dugo godina. U istom hotelu, koji ima svoju rukometnu dvoranu, pripreme je 1996. godine počeo pokojni Velimir Kljaić. Bile su to pripreme za Olimpijske igre u Atlanti. Zna se da je Hrvatska tamo osvojila zlatnu medalju pa možda Lino Červar, novi-stari izbornik, krene njegovim zlatnim koracima. Odgledali smo dio treninga jer je “Mago di Umago” odlučio raditi iza zatvorenih vrata.

Oznojio se i Červar

– Dobro je, dečki su ozbiljno shvatili sve moje zadatke. Vidi se da svi imaju volju i želju. To mi se jako sviđa i nadam se da će tako biti ubuduće – rekao je Lino Červar nakon prvih dojmova. Lijepo ga je bilo vidjeti ponovno u opremi HRS-a, dobro ga je vidjeti raspoložen­og, nasmijanog, punog motiva. Nakon dvosatnog treninga i njemu je kapao znoj s čela. – Ako rade igrači, radim i ja – istaknuo je Lino. Boravka u Dijamantu prije 21 godine sjeća se Ivica Udovičić, direktor reprezenta­cije. – Dvorana je bila u lošijem stanju nego danas. Bilo je vruće, visoka temperatur­a. Ovdje sad imamo odlične uvjete. Dvorana je obnovljena, klimatizir­ana. Dečki se iz sobe spuste u dvoranu, ali i teretanu te wellness. Nema gubljenja vremena na prijevoz – istaknuo je “Gilja”.

Okupio olimpijske pobjednike

Tu je i novi stručni stožer – pomoćni treneri Zlatko Saračević i Hrvoje Horvat, trener vratara Vlado Šola, kondicijsk­i treneri Pero Kuterovac i Mirko Krolo. – Okupio sam uz sebe sve same olimpijske pobjednike. Šola je bio sa mnom u Ateni 2004. godine, Saračević je bio zlatni u Atlanti 1996. godine, Pero Kuterovac zlatni s vaterpolis­tima 2012. u Londonu, mali Horvat sin je jednog od naših najboljih rukometaša svih vremena, Hrvoja koji je u Münchenu 1972. godine osvojio zlato – raspričao se Lino. Pero Kuterovac nije prvi put s rukometaši­ma. – Pripremao sam dečke za Europsko prvenstvo u Srbiji 2012. godine kada su bili brončani. Ovdje sam ponovno jer me Lino tražio, ali imam veliki motiv da budem dio reprezenta­cije na Europskom prvenstvu, na domaćem parketu – istaknuo je Pero kojem su omiljeni rekviziti za dečke medicinske lopte. – Radimo s ovima koje teže pet kilograma – dodao je. Povratnik u reprezenta­ciju je i fizioterap­eut Damir Kajba. – Zadnji sam put bio trener vra- tara na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine. Evo, sad sam opet tu. Nakon priprema još se vraćam u Katar, a od kolovoza se vraćam kući jer sam tamo završio svoju priču – istaknuo je Šola koji je također 1996. godine bio na pripremama u Dijamantu, ali je Kljaić na Igre na kraju odveo Matoševića i Loserta. Mirko Alilović vratio se u reprezenta­ciju nakon što je propustio dva velika natjecanja – Olimpijske igre u Riju i Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. – Bio sam u Francuskoj, ali s klubom, u Montpellie­ru – rekao je. Da, igrali ste u nedjelju uzvrat četvrtfina­la Lige prvaka protiv domaćina koji je u prvom poluvremen­u imao plus četiri, a završilo je plus pet, ali za vas. – Super smo odigrali na početku drugog poluvremen­a i tu smo napravili veliku razliku – istaknuo je. Tko je branio? – Mikler i ja, svaki po poluvrijem­e. Bitno je tko je branio u drugom kada ste napravili plus devet? – Pa, ja sam branio – zaključio je. Bez obzira na to što su svi igrači na pripreme došli iz pune sezone, nitko se ne žali. – Meni je super. Sviđa mi se ovaj sistem rada – rekao je Tin Kontrec, jedan od kružnih napadača, član PPD Zagreba.

Mirko Alilović je s Veszpremom otišao na Final Four Lige prvaka. Branio je sjajno

 ?? GORAN STANZL/ PIXSELL ?? Raspoložen, nasmijan i pun motiva, izbornik rukometne reprezenta­cije Lino Červar
GORAN STANZL/ PIXSELL Raspoložen, nasmijan i pun motiva, izbornik rukometne reprezenta­cije Lino Červar
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia