Večernji list - Hrvatska

Dan D donio Marićev spas i novi prijepor: tko sada vodi Sabor

Odbor za Ustav danas će raspravlja­ti tumači li HDZ dobro odredbu Poslovnika da šefa Sabora može zamijeniti jedan od trojice potpredsje­dnika iz kvote većine

- Tea Romić ZAGREB

Jutro prije glasovanja o opozivu ministra financija SDP je bio uvjeren da će uspjeti njegov plan rušenja Marića, ali se prevario Plan oporbe da sruši ministra financija Zdravka Marića, zbog kojeg se raspala i suradnja vladajućeg HDZ-a i Mosta, nije uspio, nakon čega je predsjedni­k Sabora Božo Petrov podnio ostavku na svoju dužnost. Iako HDZ cijelo vrijeme odbacuje priče o tome ima li bez svog partnera Mosta i dalje većinu, u rasvjetlja­vanju priče o tome postoji li ona pomoći će predsjedni­ca Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je danas čelnike parlamenta­rnih stranaka i nezavisne zastupnike pozvala na razgovore kako bi utvrdila omjer snaga.

Promjene iz minute u minutu

Dan u Saboru jučer je bio napet, situacija se izmjenjiva­la iz minute u minutu, a većina zastupnika teško je mogla komentirat­i što će im biti sljedeći potez jer uglavnom nitko nije mogao predvidjet­i što će se događati kroz nekoliko minuta. Oporba je dan počela s osmjehom na licu, dok se tijekom dana taj osmijeh preselio na lica HDZ-ovaca i njihovih manjih partnera. Ujutro prije glasovanja o opozivu ministra financija SDP je bio uvjeren da će uspjeti njegov plan rušenja Marića, ali tijesno, s točno 76 potrebnih glasova. Međutim, nekoliko trenutaka kasnije Tomislav Saucha, njihov bivši stranački kolega, ali i dalje dio kluba, izvijestio ih je kako će ipak spasiti ministra unatoč tome što je potpisao inicijativ­u za njegov opoziv. To je unijelo nezadovolj­stvo među SDP-ovce, ali i ostatak oporbe koja je u tom trenutku shvatila da opoziv propada. Dan ranije tvrdili su da imaju 77 ruku za uspjeh inicijativ­e, navečer im je planove promrsio nezavisni Željko Lacković koji je unatoč prozivanju Marića da mora otići odlučio glasovati za njegov ostanak jer ga je, kako je objasnio, uvrijedio mostovac Nikola Grmoja prozivajuć­i ga da se prodao HDZ-u. Sve su nade tada polagane u Sauchu, međutim njegovo predomišlj­anje rezultiral­o je time da je 75 zastupnika glasovalo za ostanak Marića, 75 za odlazak, dok je jedino nezavisni Željko Glasnović odlučio da uopće neće glasovati. U tom trenu HNS i HDZ počeli su pozivati Petrova da je vrijeme da i on napusti svoju poziciju s obzirom na to da je skupljeno 79 potpisa za njegovu smjenu, na što je on odredio kratku stanku kako bi se stranke dogovorile što i kako dalje. Nakon toga Petrov je objavio da podnosi ostavku. – Zbog zaštite digniteta Hrvatskog sabora pokazujem maksimalnu odgovornos­t i podnosim ostavku na dužnost predsjedni­ka Sabora – kazao je Petrov ustvrdivši kako Plenković nema politički legitimite­t voditi Vladu jer nema dovoljan broj zastupnika. Tada se ustao i sjeo među zastupnike, dok je na njegovo mjesto hitno sjeo potpredsje­dnik Sabora Željko Reiner. Tome se usprotivio SDP koje je ustvrdio kako on ne može to napraviti i to je novi prijepor koji bi se danas trebao razriješit­i. – Nemamo parlamenta­rnu većinu i vi niste potpredsje­dnik Sabora. Dignite se iz stolice u kojoj sjedite protiv zakona – poručio je SDP-ovac Peđa Grbin Reineru, na što mu Reiner objasnio kako nije bilo glasovanja o tome postoji li većina u Saboru ili ne jer se glasovalo samo o povjerenju ministru Mariću. – Sjeo sam se ovdje samo da predložim stanku od 30 minuta i da se onda opet nađemo i raspravimo – objašnjava­o je Reiner.

Odluka Odbora ide u Sabor

Dogovoreno je, na inicijativ­u SDP-a, da se sastane Odbor za Ustav koji će utvrditi tko može predsjedat­i sjednicom nakon što je predsjedni­k Sabora podnio ostavku. Odbor će danas raspravlja­ti tumače li HDZ i Reiner dobro odredbu Poslovnika u kojoj piše kako predsjedni­ka Sabora može zamijeniti jedan od trojice potpredsje­dnika iz kvote većine. Upravo taj problem spori oporba, a Odbor u kojem oporba uz Most čini većinu članova treba donijeti pravorijek. Međutim, unatoč tom adutu većine na Odboru, sve njihove odluke treba potvrditi i Sabor, gdje realno nije jasno tko ima većinu pa će i današnji dan zasigurno biti pun političkih intriga.

Petrov: Plenković nema politički legitimite­t voditi Vladu jer nema dovoljan broj zastupnika Reiner: Sjeo sam ovdje samo da predložim stanku i da se onda opet nađemo i raspravimo Gospodine Reineru, nemate apsolutno nikakvo pravo sjediti na stolcu predsjedni­ka Sabora PEĐA GRBIN SDP

 ??  ?? Predsjedni­k Sabora Božo Petrov nakon glasanja o ministru Mariću podnio je ostavku i izazvao nove nedoumice
Predsjedni­k Sabora Božo Petrov nakon glasanja o ministru Mariću podnio je ostavku i izazvao nove nedoumice
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia