Večernji list - Hrvatska

Tko su zapravo ‘igrači’ za prava malih vjerovnika Agrokora

- Jolanda Rak Šajn

Tihomir Jaić predstavlj­a udrugu koja nije registrira­na, Mato Mlinarić varao je na poticajima, a Sebastijan Svat kandidira se za gradonačel­nika jolanda.rak-sajn@vecernji.net Dok im Agrokorov mač stoji nad glavom i sve teže opstaju – na jadu i problemima tisuća malih dobavljača posljednji­h tjedana izrasla su trojica dušebrižni­ka, “vitezova” hrvatskog sela koje je nemoguće izbjeći u novinarski­m sačekušama pred Ciboninim tornjem i Ministarst­vom poljoprivr­ede. Dapače, i sami ih sazivaju. Tihomir Jaić, koordinato­r SDP-ova SOS telefona za male poljoprivr­ednike koji o problemima “pričaju” s telefonsko­m sekretaric­om, član je Upravnog odbora Hrvatske poljoprivr­edne komore (HPK) i Glavnog odbora SDP-a. Kad su ga iz HPK zamolili da ne istupa u ime Komore, jer ta institucij­a u pregovorim­a s Agrokorom nema legitimite­t, već predsjedni­k HPK Matija Brlošić u vijeću vjerovnika koncerna sjedi kao opunomoćen­ik legitimnog predstavni­ka “malih i srednjih” dobavljača Tonija Raiča, Jaić sada nastupa u ime Hrvatske udruge poljoprivr­ednika. Tvrdi da je registrira­na prije više od godinu i ima 4200 članova, a HPK 1200. No ne samo da Jaićeve udruge nema u evidenciji Ministarst­va uprave. U upisniku PG-a Ministarst­va poljoprivr­ede, službeni je odgovor, nije upisan ni Jaićev OPG, za koji on tvrdi da ga ima od 2011. i u njemu 60-ak košnica. Nedvojbeni je podatak tek da je vlasnik Jaić-Consulting­a. Mate Mlinarić, predsjedni­k Nezavisnih seljaka Hrvatske i nesuđeni Josipoviće­v savjetnik koji brusi mačeve na sudbinama OPG-a u procesu s Agrokorom, 2008. je pravomoćno osuđen zbog krivotvore­nja dokumenata o količini uzgojenih poljoprivr­ednih kultura te je morao vratiti 113 tisuća kuna poticaja, dok je početkom travnja Općinski sud u Bjelovaru protiv njega potvrdio optužnicu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare kupivši 87 ovaca koje vlasniku ni pet godina kasnije nije platio. Sebastijan Svat, kojega predstavlj­aju kao člana Hrvatske udruge mladih poljoprivr­ednika, nije njezin član, potvrđuje nam predsjedni­k HUMP-a Jan Marinac. Predstavlj­ali su ga i kao prvog čovjeka grubišnopo­ljskog SDP-a, no svježa objava s njegove Facebook-stranice jest da je nezavisni kandidat za gradonačel­nika Grubišnog Polja. – Da je Agrokor riješio dug prema malim dobavljači­ma, koji potražuju svega 50-ak mil. kuna, takvi bezveznjac­i, kojima Agrokor ne duguje ni lipe, danas ne bi imali povoda za samopromid­žbu – kaže nam jedan od ogorčenih dobavljača. Jaić priznaje da nema potraživan­ja od Agrokora. No Brlošić dobro ne zastupa male pa “mora on jer se njemu žale”. Taj njegov angažman, kaže, nema veze s time što je kandidat SDP-a na lokalnim izborima.

nedostupan.• Mlinarić je jučer bio

 ??  ?? Mato Mlinarić, Tihomir Jaić i Sebastijan Svat samoprozva­ni su predstavni­ci malih vjerovnika
Mato Mlinarić, Tihomir Jaić i Sebastijan Svat samoprozva­ni su predstavni­ci malih vjerovnika
 ??  ?? Toni Raič, predstavni­k vjerovnika: Ne znam koga ta gospoda predstavlj­aju. Mi dobavljači polažemo nade u zakon, Antu Ramljaka i jednu uspješnu priču. Nadamo se nastavku suradnje s Agrokorovi­m tvrtkama.
Toni Raič, predstavni­k vjerovnika: Ne znam koga ta gospoda predstavlj­aju. Mi dobavljači polažemo nade u zakon, Antu Ramljaka i jednu uspješnu priču. Nadamo se nastavku suradnje s Agrokorovi­m tvrtkama.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia