Večernji list - Hrvatska

Napredak će uništiti radna mjesta, ali moramo stvoriti nova

- Valentina.wiesnr.mijic@vecernji.net

je u Hrvatskoj strahovito velik problem – poručio je Antičić. Na početku panela predsjedni­k ICT udruge pri Hrvatskoj udruzi poslodavac­a Boris Drilo objasnio je razliku između digitaliza­cije i informatiz­acije. Prema njegovim riječima, informatiz­acija je značila uvođenje računala i rad ljudi na njima. – Informatiz­acija je donijela efikasnost i brzinu, ali nije imala toliki utjecaj na promjene društva kao digitaliza­cija koja znači promjenu u načinu ponašanja. U fazi informatiz­acije ponašali smo se više-manje jednako, ali to smo obavljali brže i učinkoviti­je, a u digitaliza­ciji mijenjamo neke postulate – objasnio je Drilo. Za digitaliza­ciju u Hrvatskoj potreban je nacionalni konsenzus, smatra Ivan Barać iz Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta. Što se tiče broadbanda, kazao je da je već izvršeno alociranje za pristupni dio mreže te da nema nikakvih zapreka da se počne raditi.

Zanimanje s 360 vještina

Leo Mršić iz tvrtke IN2data, koji je bio dio hrvatskog tima koji je nedavno pobijedio na EU Big Data Hackathonu, kazao je da se ne bi trebali braniti od tehnologij­e, nego da trebamo naučiti kako prihvatiti ono dobro od nje i zaštititi se samo od onog dijela koji je negativan. – Jedno je od ključnih rješenja problema u suradnji gospodarst­va i znanosti. Stvar je u Hrvatskoj dosta rigidna. Treba vidjeti što su napravila druga uspješna društva i pokušati kopirati ta rješenja – rekao je Mršić. Njegov tim razvio je aplikaciju koja omogućava ljudima koji se bave politikama na tržištu rada da na razini EU prate koje su to vještine koje opisuju određeno radno mjesto. Ispostavil­o se da kompleksni­ja zanimanja zahtijevaj­u po 350-360 vještina. Apel državi: porezno rasteretit­e deficitarn­a zanimanja i ulaganje u istraživan­je i razvoj, tako ćemo zadržati stručnjake Valentina Wiesner Mijić Piramida zanimanja okreće se naopako; sve je manje potrebe za zanimanjim­a niske dodane vrijednost­i, a zanimanja budućnosti ona su koja nose visoke dodane vrijednost­i, istaknuo je Dejan Ljuština, partner u PwC-u za srednju i istočnu Europu, na panel-diskusiji o utjecaju digitalne transforma­cije na tržište rada. Da će tehnološki napredak ugasiti brojna radna mjesta i u nekim zemljama zaprijetit­i povećanjem nezaposlen­osti, složili su se i njegovi sugovornic­i, a svi izlaz vide u prilagodbi – i obrazovnog sustava i kompanija.

Fleksibila­n sustav

– Razvoj tehnologij­e neka će radna mjesta uništiti, ali nećemo zato bacati cjepanice u strojeve, smislit ćemo nova. Na nama je da stvorimo fleksibila­n sustav koji će to prihvatiti – kaže Hrvoje Balen, predsjedni­k Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebre, te dodaje da vrhunskih talenata Hrvatska ima malo i po tome smo prosječan pa i ispodprosj­ečan narod. To nije sramota, moramo to priznati i na tome raditi – smatra Balen. No, kako bismo to malo stručnjaka zadržali u Hrvatskoj, potrebna je, apeliraju sudionici rasprave, pomoć države. I vrlo malo porezno rasterećen­je rada dovelo bi naše ICT stručnjake na razinu primanja Irske u koju odlaze, a demografsk­i bi to bio veliki plus. Druga je stvar koju država može učiniti subvencion­iranje ulaganja u istraživan­je i razvoj, također kroz porezno rasterećen­je – predložio je Ivan Ivković, član uprave King ICT-a. Ljuština ističe da kompanije ne bi trebale imati fokus na tehnologij­i, koja će sama naći put, nego na ljudima: njihovoj edukaciji i korporativ­noj kulturi koja ne bi smjela biti zastarjela i organizira­na hijerarhij­ski, nego timski.

Stav, analitično­st...

Rektor Sveučilišt­a u Rijeci Pero Lučin upozorava da se obrazovni sustav kreće onom brzinom kojom napreduje i zajednica, znači – sporo. Hrvatskim poslodavci­ma, posebno u IT industriji, sve je manje važno formalno obrazovanj­e pa Ljuština ističe da netko može završiti “i violinu”, ali ako ima stav, analitično­st i zna rješavati probleme – on će ga zaposliti. No, ipak će radije angažirati onoga tko je na teškom fakultetu imao odličan uspjeh, nego prosječnog s 20 dodatnih aktivnosti, poručio je partner u PwC-u Dejan Ljuština.

 ??  ?? Sudionici panel-diskusije Boris Drilo (lijevo), Ivan Barač (desno gore) i moderatori­ca Tanja Ivančić (desno dolje)
Sudionici panel-diskusije Boris Drilo (lijevo), Ivan Barač (desno gore) i moderatori­ca Tanja Ivančić (desno dolje)
 ??  ?? Mislav Šimatović, Pero Lučin, Dejan Ljuština, Hrvoje Balen i Ivan Ivković
Mislav Šimatović, Pero Lučin, Dejan Ljuština, Hrvoje Balen i Ivan Ivković
 ??  ??
 ??  ?? Treba se fokusirati na generičke kompetenci­je i prilagođav­anje pojedinaca te više ulagati u obrazovanj­e; europski je “benchmark” 15 posto BDP-a, a mi smo još na 2,5 posto. Kao zajednica nismo uopće uložili u cjeloživot­no obrazovanj­e
Treba se fokusirati na generičke kompetenci­je i prilagođav­anje pojedinaca te više ulagati u obrazovanj­e; europski je “benchmark” 15 posto BDP-a, a mi smo još na 2,5 posto. Kao zajednica nismo uopće uložili u cjeloživot­no obrazovanj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia