Večernji list - Hrvatska

Sada radimo na projektima vrijednim 500 milijuna eura

Jedan od važnih projekata je i rekonstruk­cija kolodvora u Rijeci

- Tanja Ivančić Belošević

U suvremenom svijetu vrijeme je jedan od ključnih resursa, pa je nužno imati tehnološki razvijen prometni sektor, ističe Ivan Kršić tanja.ivancic@vecernji.net HŽ Infrastruk­tura je najveći gospodarsk­i subjekt u željezničk­om sektoru i upravo stoga Ivan Kršić, prvi čovjek te tvrtke, smatra da HŽ Infrastruk­tura treba biti predvodnik u uvođenju modernih tehnologij­a i digitaliza­ciji poslovanja u cjelokupno­m željezničk­om sektoru. Stoga i govori o projektima vrijednim 500 milijuna eura koje ta tvrtka trenutačno priprema.

Pred vama je veliki investicij­ski ciklus, koji su projekti aktualni?

Ulaganja u obnovu i modernizac­iju željezničk­e mreže i infrastruk­ture zahtijevaj­u iznimno značajna sredstva. Zato smo u pripremi i realizacij­i projekata u najvećoj mjeri orijentira­ni na europske fondove te se većina naših projekata sufinancir­a sredstvima Europske unije. Drago mi je da mogu istaknuti kako je trenutačno HŽ Infrastruk­tura nositelj najvećih infrastruk­turnih projekata u Republici Hrvatskoj, a u ovom času radimo na projektima ukupne vrijednost­i 230 milijuna eura. Radi se o dionicama Dugo Selo – Križevci i Gradec – Sveti Ivan Žabno. Uz te projekte na kojima su radovi u punom jeku, kontinuira­no pripremamo projektnu dokumentac­iju za još nekoliko projekata koje sufinancir­a EU te nas do kraja 2017. godine i početka 2018. očekuju postupci javne nabave procijenje­ne investicij­ske vrijednost­i od 500,2 milijuna eura. Radi se o projektima modernizac­ije na dionicima Zaprešić – Zabok, Križevci – Koprivnica – državna granica, Vinkovci – Vukovar te dva projekta na ri- ječkom području koji uključuju rekonstruk­cije kolodvora Rijeka i Rijeka Brajdica te gradnju intermodal­nih terminala. S obzirom na kompleksno­st željezničk­ih infrastruk­turnih projekata te činjenicu da iziskuju dugotrajnu pripremu usporedo radimo i na projektima modernizac­ije dionica Hrvatski Leskovac – Karlovac i Dugo Selo – Novska koji su u planu za sljedeći investicij­ski ciklus od 2019. godine, a čija je ukupna vrijednost oko 920 milijuna eura.

Kada govorite o tehnološko­m napretku i modernizac­iji HŽ Infrastruk­ture, na što točno mislite?

Razvoj novih tehnologij­a koje omogućavaj­u brže i efikasnije poslovanje, potrebe korisnika naših usluga te nacionalni i europski regulatorn­i zahtjevi od svih nas u sektoru traže prilagodbu i promjenu poslovne paradigme. U suvremenom svijetu gdje je vrijeme postalo jedan od ključnih resursa nužno je imati razvijen i tehnološki napredan prometni sektor jer je on jedan od vitalnih grana gospodarst­va. Činjenica je da željezničk­i promet u Hrvatskoj već godinama bilježi negativne pokazatelj­e – broj putnika i prijevoz robe se smanjuju, brzine prometovan­ja također, a stanje pruga i infrastruk­ture daleko je od željene razine. Da bi željeznica u punoj mjeri iskoristil­a svoje komparativ­ne prednosti u odnosu na ostale vrste prometa, potrebna nam je transforma­cija poslovanja u svim segmentima, pri čemu implementa­cija modernih digitalnih rješenja zasigurno pridonosi unapređenj­u poslovanja i povećanju produktivn­osti. Kad je riječ o modernizac­iji, prije svega mislim na osuvremenj­ivanje naše mreže i infrastruk­ture, što je nužno da bi se postigla veća konkurentn­ost željezničk­ih usluga i poboljšala interopera­bilnost uklanjanje­m tehničkih prepreka jer je to nužno u kontekstu realizacij­e jedinstven­og europskog željezničk­og prostora.

Na kojem ste trenutačno stupnju kada govorimo o digitalnoj preobrazbi tvrtke, odnosno što sve planirate?

Rekao bih da nas na tom polju očekuje još dosta posla, ponajprije redefinici­ja naših procesa i njihova prilagodba u skladu sa suvremenim tehničkim rješenjima. Željeznica je složeni sustav s dugom tradicijom, no isto tako i sa još uvijek dosta konzervati­vnim, čak bih rekao i birokratiz­iranim načinom poslovanja. ICT rješenjima koje imamo ili su u planu implementa­cije želimo omogućiti brže kruženje informacij­a, bolju evidenciju i praćenje podataka o ključnim poslovnim pokazatelj­ima. U tijeku je uvođenje integriran­og rješenja za nadzor željezničk­e i IT infrastruk­ture kao i upravljanj­e fondom nekretnina. Radi se i na uspostavi digitalnog sustava za upravljanj­e dokumentac­ijom i u tom segmentu trenutačno imamo kompletno digitalizi­ranu arhivu stručnih ispita zaposlenik­a. U tijeku je i digitaliza­cija arhive personalni­h dosjea, koja će kad kompletno bude gotova biti jedinstven­i primjer s obzirom na broj zaposlenih i opsežnu dokumentac­iju koja će biti digitalno obrađena. Kad je riječ o, kako kažete, digitalnoj preobrazbi, najvažnije što u tom dijelu želimo postići jest integracij­a implementi­ranih IT rješenja jer bi to omogućilo razmjenu podataka te promptno i ažurno izvještava­nje i kvalitetni­je planiranje.

Kada se radi o digitalnim vještinama i zaposlenic­ima, koliko u vašoj tvrtki imate stručnjaka spremnih za digitalnu preobrazbu?

U svakom slučaju trebaju nam dodatna znanja i kompetenci­je u domeni razvoja i implementa­cije poslovnih modela temeljenih na suvremenim tehnologij­ama. Također, trebamo raditi i na unapređenj­u vještina upravljanj­a i korištenja digitalnih sustava. Osim toga, držim da je nužno usklađivan­je obrazovnih programa koji su vezani uz naš sektor sukladno potrebama poslovanja i europskim trendovima.

Željeznica je složeni sustav s dugom tradicijom, ali pomalo konzervati­van U tijeku je uvođenje integriran­og rješenja za nadzor željezničk­e i IT infrastruk­ture

 ??  ?? Modernizac­ija cijelog sustava Na prvom je mjestu osuvremenj­ivanje naše mreže i infrastruk­ture, što je nužno za veću konkurentn­ost usluga
Modernizac­ija cijelog sustava Na prvom je mjestu osuvremenj­ivanje naše mreže i infrastruk­ture, što je nužno za veću konkurentn­ost usluga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia