Večernji list - Hrvatska

Uklonjen braniteljs­ki šator iz dvorišta vojarne

- (bbr)

jektne dokumentac­ije za obnovu kompleksa površine 20,5 hektara. Projektira­nje je već započelo, a očekuje se da će završiti sredinom iduće godine kad se kreće u aplikaciju za 40 milijuna europskih kuna za obnovu Novih dvora. Sam kompleks sastoji se od osam objekata i perivoja. Najznačajn­iji je kurija koja zadnjih 30-ak godina nije u funkciji, a nakon obnove u njoj bi se trebali nalaziti ugostitelj­ski objekti, izložbeni prostor, a na katu bi Grad trebao dobiti rezidencij­alni prostor za svečane prigode. Uz dvorac, na imanju se nalazi i niz gospodarsk­ih zgrada od kojih se posebno ističe vršilica, zgrada u kojoj se vršilo žito. Vršilica, koja se zadnjih desetljeća koristila kao prostor za javna događanja u ljetnim mjesecima, trenutačno je u obnovi pa se rekonstrui­ra u prostor za kulturna i društvena događanja koji će se moći koristiti tijekom cijele godine. Od gospodarsk­ih zgrada koje su u funkciji ovdje je Muzej Matija Skurjeni obnovljen 1987. te vrtlarova kuća koja je prenamijen­jena u restoran i golf-klub.

Otvorit će se 50 radnih mjesta

Ostale gospodarsk­e zgrade su u lošem stanju, a nakon obnove bi se u njih trebale smjestiti turistička zajednica te niz strukovnih udruga. Jedna zgrada bit će dodijeljen­a vinarima i promociji vinarstva u Zaprešiću, a još nije definirano što će biti s đačkim domom. Radi se o zgradi koja je izgrađena stotinjak godina nakon Jelačića, a vrijednost joj daje činjenica da ju je projektira­o jedan od najvećih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća Vjenceslav Richter. Plan je da u njoj bude hotel ili hostel za 60-ak ljudi. Na postojećem parkirališ­tu planirana je podzemna garaža sa 150 mjesta. Nakon obnove broj posjetitel­ja Novih dvora trebao bi s 23 tisuće porasti na 40 tisuća, a otvorit će se i 50-ak radnih mjesta.

Pripadnici HV-a uklonili su iz dvorišta vukovarske vojarne i sklopili u skladište šator koji je tamo stigao lanjskog travnja iz Zagreba, gdje je bio središte braniteljs­kog prosvjeda. Razlog uklanjanja je svečana promocija pripadnika HV u lipnju.

IVAN ČEHOK: Nikada nisam osjetio toliku podršku, ljudi žele da se grad ponovno pokrene i da se razvija kao do 2011. godine. (ibe)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia