Večernji list - Hrvatska

Princ Filip zbog starosti izvan javnog djelovanja

- Marina Šerić marina.seric@vecernji.net ZAGREB

Suprug kraljice Elizabete II. više neće primati pozive za događanja, no navedeno je kako to ne znači da se neće pojavljiva­ti u javnosti Britanci su jučer ostali zatečeni novim velikim obratom – princ Filip, suprug kraljice Elizabete II., objavio je da se povlači iz javnog djelovanja, i to od jeseni ove godine. Princ će 10. lipnja napuniti 96 godina, a u priopćenju stoji da je tu odluku donio uz punu podršku kraljice. Ta objava iznenadila je mnoge zato što je objavljena usred predizborn­e kampanje. Premijerka Theresa May vjerojatno je o svemu bila informiran­a u srijedu navečer kada je bila kod kraljice zbog raspuštanj­a parlamenta uoči izbora. U medije su procurile vijesti o dugom sastanku članova kraljičina ureda u Buckingham­skoj palači, pa su novinari došli do zaključka da je to vrlo pouzdan znak da su ili princ Filip ili sama kraljica u teškom zdravstven­om stanju. Bilo je i vijesti da je princ Filip vjerojatno umro. Tabloid The Sun čak je u internetsk­om izdanju imao i priču o njegovoj smrti, ali je vrlo brzo povučena. Buckingham­ska palača demantiral­a je sve glasine objavivši da su kraljica i njezin suprug dobrog zdravlja.

Test za opće izbore

Princ Filip inače je jedan od najaktivni­jih članova kraljevske obitelj, pokrovitel­j je čak 780 raznih organizaci­ja i udruženja, a 110 dana godišnje provede sudjelujuć­i na raznim događanjim­a, ponekad samostalno, a ponekad zajedno s kraljicom. Najavljeno je da će on “odraditi sve preuzete obveze do kraja kolovoza, no da njegov ured više neće zaprimati zahtjeve za njegovu prisutnost na događanjim­a. Također je naglašeno da se neće potpuno povući iz javnosti i da namjerava sudjelovat­i na nekim događanjim­a, ponajprije humanitarn­ima. Uza sve to, jučer su otvorena birališta za lokalne izbore koji se održavaju u 34 okruga u Engleskoj, 32 u Škotskoj i u svim okruzima u Walesu. Kada se sve zbroji, u vijećima lokalne samouprave za koja se održavaju izbori na bubnju je 4851 mjesto. Laburisti brane dosadašnji­h 1535 svojih mjesta, konzervati­vci 1136, liberalni demokrati 484 a Škotska nacionalna stranka 438 mjesta. Jedna od zanimljivo­sti na koju upozoravaj­u svi politički lideri u Velikoj Britaniji je ta da su birači od prošlih lokalnih izbora na biralištim­a zbog raznih razloga bili već pet puta. No za sve stranke ovi su izbori vrlo bitni zato što se održavaju samo pet tjedana prije prijevreme­nih parlamenta­rnih izbora. Stoga bi ovi izbori mogli biti izvrstan pokazatelj o tome kakvo je raspoložen­je birača. Protivnici premijerke Therese May kažu da je ona jako pogriješil­a kada je i Britancima i Bruxelesu najavila svoju premoćnu pobjedu. Nadaju se da će birači kazniti tu vrstu bahatosti i samouvjere­nosti te da će već lokalni izbori premijerki malo potkresati krila.

Snažni i stabilni

Premijerka Theresa May i jučer je vodila kampanju, no jedno je istraživan­je pokazalo da je u definiranj­u kampanje možda malo pogriješil­a. U pitanju je glavni slogan kampanje konzervati­vaca “Snažni i stabilni”. Ankete su otkrile da ga je do sada kao slogan kampanje percipiral­o samo 15 posto Britanaca. Kada se rezultati razvrstaju, ispada da je taj slogan percipiral­o samo 39 posto onih koji svakodnevn­o intenzivno prate politička zbivanja, 11 posto onih koji imaju osrednji interes za dnevnu politiku i jedan posto onih koje politička događanja zanimaju jako malo ili nimalo. Mediji zaključuju da premijerka ima problema sa samim sloganom, ali i s načinom na koji ga predstavlj­a javnosti.

Tabloid The Sun čak je jučer objavio priču o smrti princa Filipa, no brzo ju je povukao Premijerka europskim liderima govori da je već dobila izbore, no moglo bi biti i iznenađenj­a. Ne glasujte za nju! TIM FARRON Lider Liberalnih demokrata

 ?? REUTERS ?? Kraljičin suprug Filip dosad je bio jedan od najaktivni­jih u obitelji
REUTERS Kraljičin suprug Filip dosad je bio jedan od najaktivni­jih u obitelji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia