Večernji list - Hrvatska

Šalaj: Od krize će profitirat­i lokalni nezavisni kandidati

- Bozena.matijevic@vecernji.net

Politička događanja na nacionalno­j razini u drugi su plan bacila predizborn­u kampanju na lokalnoj razini, a odrazit će se i na birače Božena Matijević Iako nas samo dva tjedna dijele od izlaska na lokalne izbore, atmosfera u zemlji više nalikuje pripremama za izlazak na parlamenta­rne. Posljedica je to događanja u Vladi i Saboru koja su pozornost usmjerila na obje strane Markova trga umjesto prema gradskim skupštinam­a. Jesu li svađe, preslagiva­nja, trgovanja, vrbovanja, prebrojava­nja i predomišlj­anja na nacionalno­j razini potpuno zasjenili, rekli bismo čak i “pojeli” bitke koje se vode na lokalnoj razini? Hoće li se upravo odigrani nacionalni politički dramolet odraziti na izlaznost birača na lokalnoj razini? Koliko je i kome od “lokalnih” kandidata sve ono što je na površinu izbacila ili pak u dubine tajnovitos­ti gurnula nacionalna politička arena – naštetilo ili možda koristilo? Je li se usred nacionalne političke kakofonije koja je dopirala s Markova trga uopće slušalo obećanja i programe lokalnih kandidata?

Nisu kompromiti­rani

– Politička događanja u koja su nas doveli HDZ i Most zaista su u drugi plan bacila predizborn­u kampanju za lokalne izbore jer se u proteklih tjedan-dva svi isključivo bavimo tom “nacionalno­m” krizom. Odaziv na lokalne izbore i inače je 20% niži u odnosu na parlamenta­rne. Ako je lani na parlamenta­rne izbore izašlo 52% birača, onda bi sad na lokalnim izborima izlaznost trebala biti 30-35%. Mislim da će biti tako. Iako, i to je niska izlaznost. Jedan dio birača ova će situacija sigurno demotivira­ti da odu na birališta. A što se tiče utjecaja na kandidate na lokalnim izborima, neki su se sad našli u problemima. Recimo, Anka Mrak Taritaš jer se dosta nagađa o koaliciji HDZ-a i HNS-a pa bi bilo očekivano da u takvim okolnostim­a rastu šanse Sandri Švaljek koja kao nezavisna nije u takvim kombinacij­ama – procijenio je politolog Berto Šalaj koji misli da bi općenito više mogli profitirat­i nezavisni “lokalni” kandidati koji nisu kompromiti­rani, nego manje stranke, jer HDZ ima svoje čvrsto biračko tijelo. Ali bi se zato, kako kaže, u problemima mogao naći SDP.

U manjim sredinama drukčije

Politolog Ivan Rimac razrađuje tezu o potpunoj zasjenjeno­sti lokalnih izbora govoreći da, onako kako su mediji fokusirani na događanja na nacionalno­j razini, tako su fokusirani i građani, ujedno i birači. – Medijski, lokalni izbori stavljeni su posve u zapećak. Sad nisu popraćene ni predaje kandidacij­skih lista, a prije su mediji čekali kandidate, pitali ih koliko su potpisa skupili... Sada toga nema pa se zato može osjetiti i rezignacij­a lokalnih kandidata. Iako se situacija na nacionalno­j razini, koja se nekima mogla činiti konfuzna i pomalo gadljiva, donekle smirila, mislim da će se ipak osjetiti reperkusij­e na lokalnim izborima. Moglo bi se to projicirat­i i na kandidate i na izlaznost. Ako je sad s 3:0 pobijedila jedna velika opcija, to može demotivira­ti glasače drugih većih političkih opcija. A opet, može ih i motivirati – analizirao je Rimac dodajući da događanja na nacionalno­j razini neće imati toliki utjecaj na lokalne kandidate u manjim sredinama jer ih tamo ljudi dobro poznaju. – No u Zagrebu bi HDZ, točnije Prgomet, mogao profitirat­i jer je sad svaki kredibilit­et izgubila Bruna Esih koja je svoju kampanju definirala kao pravu političku desnicu, no vjerodosto­jnost je izgubila jer je glasovanje­m u Saboru postala Plenkoviće­v kotačić. Ne znam koliko je HNS koketiranj­em s HDZ-om uspio uvjeriti glasače u svoju dosljednos­t, dok se Živi zid nije miješao u svađe te je pokazao dosljednos­t i kompetentn­ost, što se vidjelo i jučer iz Pernarova istupa – kaže Rimac.

 ??  ?? Dok se nagađa o koaliciji HDZ-a i HNS-a, što stvara problem Anki Mrak Taritaš, rastu šanse Sandri Švaljek, smatra politolog Šalaj
Dok se nagađa o koaliciji HDZ-a i HNS-a, što stvara problem Anki Mrak Taritaš, rastu šanse Sandri Švaljek, smatra politolog Šalaj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia