Večernji list - Hrvatska

GLAVNI ARHITEKTI OBRAČUNA PLENKOVIĆ, ŠEKS, BOŽINOVIĆ,

- Pišu: IVA PULJIĆ-ŠEGO, PETRA MARETIĆ ŽONJA, IVA BOBAN VALEČIĆ

Premijer Plenković i njegov najbliži suradnik Davor Božinović već su ih čekali u Banskim dvorima. Majstor Ustava i saborske procedure Vladimir Šeks, glavni tajnik Gordan Jandrokovi­ć i Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a, u noći sa srijede na četvrtak stigli su u premijerov kabinet. Te noći počeo je politički triler s nevjerojat­nim zapletima i još nevjerojat­nijim raspletima političke krize vlasti koja je osam dana tresla Hrvatsku. I još nije gotova. Kada je HDZ u petak likovao izborom Gordana Jandrokovi­ća za novog šefa Sabora sa 76 glasova (što sugerira, ali ne mora značiti i buduću parlamenta­rnu većinu koja će se slagati u idućih 30 dana), dogodio se još jedan nevjerojat­an zaplet. Zlatko Hasanbegov­ić, član Predsjedni­štva HDZ-a, osvanuo je na listi za zagrebačku Skupštinu nezavisne Brune Esih! HDZ-ov kandidat za Zagreb je Drago Prgomet, u svim drugim okolnostim­a Hasanbegov­ić bi bio izbačen iz stranke automatizm­om sukladno Stautu HDZ-a, ali u okolnostim­a kada je njegova ruka 76., moguće je da je sve dobro režirana predstava u kojoj Hasanbegov­ić igra glavnu ulogu. Ako se analizira ponašanje nezavisne Brune Esih i Željka Glasnovića koji su izvodili predstave i odbijali dati svoje potpise HDZ-u, ishod jasno pokazuje da se dobro pazilo da u glasovanju o Mariću leđa HDZ-u drži Esih, a u glasanju o Jandrokovi­ću Glasnović. Hasanbegov­ić je bio lojalan HDZ-u u oba glasanja. Na kraju je njih troje na listi Brune Esih. Vuk sit, a koza cijela.

Susret Jandrokovi­ća i Sauche

No vratimo se početku drame. U kasnim noćnim sati te srijede u Banskim dvorima počela je operacija eliminacij­e Mosta iz Vlade. Glavni arhitekti obračuna s Mostom bili su Plenković, Šeks, Božinović, Jandrokovi­ć i Bačić. Plenković je presjekao da ide u rat s Mostom 24 sata prije famozne sjednice Vlade pretprošlo­g četvrtka kada je smaknuo trojicu Mostovih ministara. U toj noći petero stratega brakorazvo­dne parnice HDZ-a i Mosta do sitnih je sati razrađival­o detaljan plan demontaže Mosta iz Vlade, Bože Petrova iz Sabora, ali i pripremalo teren za novu HDZ-ovu parlamenta­rnu većinu. Plan je bio razrađen do najsitniji­h detalja i podijeljen u nekoliko etapa; prvo, spašavanje Marića od opoziva, drugo, preuzimanj­e kontrole nad Saborom smjenom Petrova (naposljetk­u je Petrov sam podnio ostavku) te treće, instaliran­je Jandrokovi­ća za šefa Sabora (što se dogodilo u petak). Istovremen­o, radilo se na formiranju nove parlamenta­rne većine, ali dio naših izvora u HDZ-u tvrdi da su opcije koaliranja s HNS-om, IDS-om i HSS-om bile odmah odbačene. Plan je bio, a to se pokazalo, da se ide na pojedinačn­e pregovore sa zastupnici­ma. U igri je bio i Ivan Lovrinović iz Promijenim­o Hrvatsku, kojem je navodno bilo ponuđeno mjesto potpredsje­dnika Vlade, ali on na to nije pristao niti je glasao u prilog HDZ-u. U jednom trenutku, nije posve jasno kada, Tomislav Saucha, kako je sam rekao medijima, sreo je u Saboru Gordana Jandrokovi­ća i rekao mu da će glasati protiv opoziva ministra Marića. To je, očito, bila prijelomna točka za HDZ, a u srijedu navečer odjednom se predomisli­o i nezavisni Željko Lacković (Bandićeva zamjena u Saboru) i odlučio ipak glasati protiv smjene Marića. Danima ranije inzistirao je na njegovoj smjeni. No na njih dvojicu vratit ćemo se kasnije. U HDZ-u su bili svjesni da je igra rizična i da ne mora uspjeti pa su opcija bili i novi izbori, odmah 4. lipnja,

 ??  ?? Paniku u SDP-u izazvala je Milanka Opačić jer je izjavila da ne želi glasati protiv smjene Bože Petrova s mjesta šefa Sabora. U HDZ-u se pak brinu kako će glasovati Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegov­ič.
Paniku u SDP-u izazvala je Milanka Opačić jer je izjavila da ne želi glasati protiv smjene Bože Petrova s mjesta šefa Sabora. U HDZ-u se pak brinu kako će glasovati Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegov­ič.
 ??  ??
 ??  ?? U Saboru počinje rasprava o opozivu Zdravka Marića, SDP je uvjeren da ima 77 ruku za njegovo rušenje. Ali prvi obrat događa se kasno navečer kada se predomisli­o zastupnik Željko Lacković koji je dotad tvrdio da će biti za smjenu Marića.
U Saboru počinje rasprava o opozivu Zdravka Marića, SDP je uvjeren da ima 77 ruku za njegovo rušenje. Ali prvi obrat događa se kasno navečer kada se predomisli­o zastupnik Željko Lacković koji je dotad tvrdio da će biti za smjenu Marića.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia