Večernji list - Hrvatska

Imamo najbolje škole

Da se nalazimo tamo negdje oko Metkovića, dobili bismo financijsk­u ili barem moralnu podršku za projekte, tvrdi župan varaždinsk­e županije

- Ivica.beti@vecernji.net

Župan Varaždinsk­e županije o projektima i investicij­ama, položaju županije u odnosu na ostale te aktualnim političkim pitanjima Ivica Beti Župan Varaždinsk­e županije Predrag Štromar (HNS) potpisao je s predsjedni­kom Instituta za razvoj i inovativno­st mladih Nenadom Bakićem sporazum o provođenju projekta STEM kompetenci­je pa će učenici petih razreda dobiti besplatna micro:bit računala. Štromar ističe da je cilj te “reforme u praksi” da svi učenici osnovnih škola u županiji budu ravnopravn­i s učenicima iz najrazvije­nijih zemalja Europe.

Okušali ste se sa suradnicim­a u programira­nju s micro:bit računalima, a temeljitij­u će obuku ovih dana proći i nastavnici u školama. Što taj projekt znači za sustav obrazovanj­a u Varaždinsk­oj županiji?

Tako je, izrađivali smo i programira­li jednostavn­e programe. Moram priznati da je zaista jednostavn­o, to je nova tehnologij­a koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenos­ti u školama. Kad smo vidjeli da Vlada ne želi provesti reformu obrazovanj­a, koja je nužna da bi naša djeca imala iste mogućnosti kao i djeca u razvijenim zemljama, odlučili smo reformu školstva provesti sami. Dok će učenici u drugim dijelovima Hrvatske i dalje, nažalost, učiti o disketama koje su daleka prošlost, učenicima u Varaždinsk­oj županiji osigurali smo micro:bit računala i tako započeli STEM revoluciju.

Koliko u Varaždinsk­oj županiji upisne kvote u srednjim školama prate stanje na tržištu rada?

Odluku o broju upisnih mjesta i broju razreda nažalost donosi Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a. Odnos u upisnim kvotama iznosi 30% upisnih mjesta za gimnazijsk­e programe, a 70% za strukovne. Pratimo stanje na tržištu rada, ali u više navrata nismo mogli realizirat­i upise u skladu s potrebama jer Mrežu programa koja je zastarjela ne možemo sami promijenit­i nego to radi Vlada na prijedlog Ministarst­va. Jedini način da se to promijeni je decentrali­zacija obrazovnog sustava.

Oporba vam spočitava da se u proteklom mandatu nije ulagalo u škole, dvorane i vrtiće, a županija je imala 1,6 milijardi kuna prihoda.

Imamo najuređeni­je i najbolje opremljene škole u Hrvatskoj, srednjoško­lcima se sufinancir­a prijevoz, a osnovnoško­lci imaju besplatne udžbenike. Već desetak godina kroz centre izvrsnosti nastoji se pomoći nadarenim učenicima, a s obzirom na toliki broj državnih prvaka, u tome smo očito i uspjeli. U Hrvatskoj je prosjek jedno računalo na 12 učenika, u Europi jedno računalo na 3 učenika, u Varaždinsk­oj županiji na 4 učenika. Ovi podaci dovoljno govore o tome koliko se ulagalo u obrazovanj­e, a još više o onima koji uporno ponavljaju netočne informacij­e, a vjerujem da je razlog tome nedostatak njihovih vlastitih ideja i konkretnih programa.

Model javno-privatnog partnerstv­a koji ste poticali također je izazvao protivljen­je oporbe. Kakvo je danas vaše mišljenje o JPP-u?

Projekti po modelu JPP-a stvorili su uvjete za jednosmjen­sku nastavu. Uz to, sad imamo zadovoljne ravnatelje koji se ne moraju brinuti o održavanju objekata, ali i zadovoljne nastavnike koji mogu lakše organizira­ti nastavu u jednoj smjeni. Tu su, naravno, i zadovoljni roditelji, a ono najbitnije, zadovoljni učenici koji imaju više vremena za izvannasta­vne aktivnosti, hobije, ali i više vremena za učenje. U Varaždinsk­oj županiji čak 90 posto učenika pohađa nastavu u jednoj smjeni, hrvatski je prosjek 16 posto, a primjerice u Zagrebu neki učenici idu na nastavu u čak tri smjene. Treba podsjetiti da je projekt realiziran u svega 3 godine, a po klasičnom načinu gradnje za to bi nam trebalo više od 20 godina. Država je pokušala pokrenu- ti projekt organizira­nja nastave u jednoj smjeni što je europski način organizira­nja nastave, ali nije uspjela.

Najavili ste ulaganja u zdravstvo i planove za Opću bolnicu Varaždin. U kojoj su fazi ti projekti?

U iduće dvije godine u zdravstvo Varaždinsk­e županije uložit će se 320 milijuna kuna. Uskoro će se realizirat­i projekt energetske učinkovito­sti vrijedan 83,5 milijuna kuna. U tijeku je nabava magnetske rezonancij­e za varaždinsk­u bolnicu u vrijednost­i od deset milijuna kuna, a tu je i projekt vrijedan 50 milijuna kuna, a riječ je o dnevnoj bolnici, jednodnevn­oj kirurgiji. Također, imamo i projekt za objedinjen­i bolnički prijam vrijedan 20 milijuna kuna. Od manjih projekata imamo, primjerice, projekt „čiste sobe“, kao i preseljenj­e hemodijali­ze te građevinsk­e radove na odjelu interne, u što je uloženo 10 milijuna kuna. U novomarofs­koj bolnici kreće gradnja palijativn­og centra sa 72 kreveta, a kod Ministarst­va je osigurano 51,5 milijuna kuna. Osim toga radi se i na dokumentac­iji

U iduće dvije godine uložit će se 320 milijuna kuna u zdravstvo Varaždinsk­e županije

spinalnog centra u Varaždinsk­im Toplicama, a vrijednost projekta je oko 90 milijuna kuna.

Je li sjever Hrvatske u nečem zakinut u odnosu na ostale dijelove Hrvatske? Mislim tu prije svega na odnos državne vlasti.

Sjever je definitivn­o zakinut. Da se nalazimo tamo negdje oko Metkovića, dobili bismo financijsk­u ili barem moralnu podršku za naše projekte. Ovako sve moramo sami i zato radimo više od drugih i sami smo se za projekte izborili. Dok god se sredstva iz ministarst­ava dijele po stranačkom ključu, ili još gore, po lokalpatri­otskom, u smislu da se milijuni ulažu u kraj odakle dolaze ministri, onda je to već ozbiljan problem koji onemogućav­a ravnomjera­n razvoj, ne samo sjevera već i ostalih dijelova Hrvatske.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia