Večernji list - Hrvatska

Ispunili kvote, ali žene su i dalje pri dnu izbornih lista

Stranke će prvi put plaćati za nepoštivan­je “ženske kvote”

- Iva Boban Valečić Iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Liste za gradska vijeća i županijske skupštine bez ženske kvote platit će 40.000, a one za općinska vijeća 20.000 kuna

Iako je Zakonom o ravnopravn­osti spolova još 2008. propisano da izborne liste na svim razinama moraju sadržavati najmanje 40 posto kandidata podzastupl­jenog spola, predstojeć­i lokalni izbori prvi su na kojima strankama i nezavisnim listama koje ne ispune tzv. žensku kvotu prijete novčane kazne. Liste za gradska vijeća i županijske skupštine bez ženske kvote platit će 40.000, a one za općinska vijeća 20.000 kuna.

Sami će platiti kazne

Da su stranke toga svjesne, pokazuju i preliminar­ni podaci Državnog izbornog povjerenst­va, koji govore da je na ukupnim listama 41 posto žena, što je velik napredak u odnosu na 2013., kada je na listama bilo svega 28 posto kandidatki­nja. Na ženskoj kvoti ovoga su se puta na vrijeme angažirale i dvije najveće stranke, HDZ i SDP, svjesni da bi ih nepoštivan­je zakonskih odredbi moglo koštati, ne samo politički nego i financijsk­i. Njihova predsjedni­štva na vrijeme su od županijski­h i lokalnih organizaci­ja zatražila da na listama osiguraju najmanje 40 posto žena, ali i muškaraca, ondje gdje su žene brojnije. – Predsjedni­štvo je izdalo jasne upute pa, iako još nismo prošli sve liste, vjerujem da su ih se sve organizaci­je striktno držale, a ako se pokaže da netko nije ispunio odredbe o ravnopravn­osti spolova, takve će organizaci­je snositi političku odgovornos­t – kazao nam je glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić. Slično govori i predsjedni­ca Foruma žena HDZ-a Nada Murganić, koja kaže kako je ukupna zastupljen­ost žena na svim listama osigurana, ali kako ne može jamčiti da će baš svaka lista ispuniti zadanu kvotu od 40 posto. – Organizaci­je za koje se pokaže da nisu poštovale uputu o zastupljen­osti spolova same će snositi odgovornos­t i plaćati kazne – izričita je Murganić. Među onima koji standardno podižu prosjek kada je riječ o ženskoj kvoti zagrebački je gradonačel­nik Milan Bandić, koji je za svoje zamjenice i ovoga puta istaknuo dvije žene. Slična situacija je i na listi njegove stranke za Gradsku skupštinu, na kojoj je 27 žena i 24 muškarca. Iako je prednost dana ženama, Bandić je očito pazio da ispuni i “mušku kvotu”, odnosno da ni muškaraca ne bude manje od 40 posto.

Hrvatska na 97. mjestu

Valja napomenuti kako puki broj žena na listama ne mora automatski značiti da će ih biti više i u gradskim i općinskim vijećima, budući da su žene u pravilu pri dnu lista. Stranke se i ovoga puta “vade” na to da se žene nisu spremne politički angažirati, posebno na lokalnoj razini. Ipak, poštovanje ženske kvote trebalo bi barem donekle promijenit­i sliku ukupne hrvatske politike, posebno nakon pada udjela žena u Saboru na najniže grane u povijesti. S 28 žena od 151 zastupnika u Saboru, odnosno 12 posto zastupnica, Hrvatska je na 97. mjestu među više od 190 zemalja, a to neslavno mjesto dijeli sa Saudijskom Arabijom.

Na listama je, prema prvim procjenama, ukupno ispoštovan­a kvota od 40 posto žena

 ??  ?? Zagrebački gradonačel­nik podiže prosjek kad je riječ o ženskoj kvoti iako pazi da popuni i mušku kvotu
Zagrebački gradonačel­nik podiže prosjek kad je riječ o ženskoj kvoti iako pazi da popuni i mušku kvotu
 ??  ?? Most je u Brodsko-posavskoj županiji kandidirao Ružicu Vukovac
Most je u Brodsko-posavskoj županiji kandidirao Ružicu Vukovac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia