Večernji list - Hrvatska

Preslaganj­e većine muti vodu i na lokalnoj razini

Ispadanjem Mosta iz Vlade Plenkoviću se zakomplici­ralo u Splitu, a Bernardiću u Zagrebu

- I. Boban Valečić; P. Maretić Žonja redakcija@vecernji.net ZAGREB

Split je jedini veliki grad na koji HDZ računa pa bi eventualni neuspjeh Opare mogao presuditi u dojmu o ukupnom pobjedniku izbora

Izbacivanj­e Mosta iz Vlade i traganje za novom, stabilnom, parlamenta­rnom većinom koja bi trebala podebljati “zbrda-zdola” sastavljen­ih 76 ruku koji su HDZ-u omogućili predah do lokalnih izbora sasvim će sigurno utjecati i na rezultate stranaka na lokalnoj razini.

U prilog Kerumu

Na liste za županijske i gradske skupštine “spustili” su se dojučerašn­ji Mostovi ministri, pa i sam šef stranke i bivši predsjedni­k Sabora Božo Petrov. Njegov angažman na listi za dubrovačko-neretvansk­u skupštinu mogao bi dodatno podebljati izglede Mostova kandidata za župana Nikole Grmoje i zakomplici­rati utrku u toj tradiciona­lno HDZ-ovoj županiji. Slična situacija događa se i u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji u kojoj bi šanse Mire Bulja mogao popraviti Ivan Kovačić, bivši potpredsje­dnik Vlade koji je također na listi za skupštinu. HDZ-u je u toj županiji dodatni problem što je u zadnji čas bio prisiljen promijenit­i kandidata za župana Zlatka Ževrnju zbog afere oko koncesije za plažu Zlatni rat. Situacija u županiji HDZ-u ne ide u prilog ni kada je u pitanju sam Split jer bi se mogla i te kako odraziti i na izglede Andre Krstulović­a Opare. S obzirom na to da je Split jedini veliki grad na koji HDZ računa, eventualni neuspjeh Opare mogao bi i presuditi u dojmu o ukupnom pobjedniku lokalnih izbora. A time se odraziti i na položaj Andreja Plenkovića unutar HDZ-a. U jednom trenutku činilo se da su Oparine šanse narasle, kada je od kandidatur­e odustao Mostov Robert Pauletić, no nakon razlaza koalicije na nacionalno­j razini Pauletića je zamijenio bivši državni tajnik u Ministarst­vu zaštite okoliša Ante Čikotić. Čitava situacija ide u prilog bivšem gradonačel­niku Željku Kerumu koji bi prema svim anketama trebao u drugi krug, zajedno s Oparom. Plenkoviću se preko vikenda dodatno zakomplici­rala situacija u Zagrebu. Iako HDZ nikad nije ni imao neke izglede da osvoji taj grad, bitno im je da njihov kandidat Drago Prgomet ne prođe gore od nezavisne kandidatki­nje Brune Esih na čijoj je listi u petak osvanuo i sada bivši HDZ-ov zastupnik Zlatko Hasanbegov­ić, ali i Željko Glasnović koji također čini tanku HDZ-ovu većinu u Saboru. Ono što je HDZ-u Split, to je SDP-u Zagreb. Iako nema vlastitog kandidata, nego podupire HNS-ovu Anku Mrak Taritaš, njezinu pobjedu u glavnom gradu SDP bi predstavlj­ao i kao svoj veliki uspjeh. Međutim, previranja na nacionalno­j razini kada se danima nagađalo kako HNS kalkulira i samo čeka kraj lokalnih izbora da bi “uskočio” među vladajuće mogla bi utjecati i na rezultat Mrak Taritaš. Odnosno, mogla bi olakšati aktualnom gradonačel­niku Milanu Bandiću da se dokopa i petog uzastopnog mandata. – Ponašanje HNS-a neće koristiti Mrak Taritaš. Mislim da ona i Sandra Švaljek vode tijesnu bitku za drugo mjesto. Vidi se to i po broju prikupljen­ih potpisa. Bandić ih je predao 67 tisuća, Švaljek osam tisuća, a Mrak Taritaš šest tisuća iako samo SDP ima toliko članova stranke u Zagrebu – kaže naš izvor iz zagrebačko­g SDP-a. U SDP-u strepe i od rezultata u Rijeci, svojoj utvrdi. Po anketama u tom se gradu očekuju dva kruga izbora, uz Vojka Obersnela po istim anketama ulazi bivši HDZovac Hrvoje Burić, a ishod je vrlo neizvjesta­n.

Most računa na Panenića

Zakomplici­ralo se za SDP i u Varaždinu u kojem je njihov Alen Kišić dobio i podršku HNS-a. No račune bi im mogao pomrsiti bivši gradonačel­nik Ivan Čehok koji se također odlučio uključiti u utrku. Što se tiče Mosta, njihov cilj od početka bio je zadržati gradove koje su dobili na prošlim izborima – Metković, Omiš i Novalju. Tvrde da im u sva tri mjesta ankete idu u prilog. U Mostu se nadaju uspjehu i u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj je njihov Tomislav Panenić snažno krenuo na HDZ-ova dugogodišn­jeg župana Božu Galića. Njegove su šanse, doduše, umanjene nakon što je ostao bez najavljene podrške SDP-a i to zato što je za dožupana istaknuo Vladu Iljkića iz Stožera za obranu Vukovara. U prilog Paneniću mogla bi ići činjenica da je HDZ-ova organizaci­ja u toj županiji razjedinje­na.

Previranja HNS-a mogla bi pomoći Bandiću da osvoji peti uzastopni mandat u Zagrebu SDP-ovu Alenu Kišiću zakomplici­ralo se u Varaždinu jer se u utrku uključio i Ivan Čehok

 ??  ?? Rezultat A. Krstulović­a Opare mogao bi se odraziti na položaj A. Plenkovića unutar HDZ-a
Rezultat A. Krstulović­a Opare mogao bi se odraziti na položaj A. Plenkovića unutar HDZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia