Večernji list - Hrvatska

HT investira 710 milijuna kn i proizvodit će softver

Prednost u liječenju imaju oboljeli s najvećim oštećenjim­a, kod kojih se već razvila ciroza ili primarni karcinom jetre

- (ti)

Bilježi se porast kroničnog hepatitis B kod odraslih. Međutim, bolest se može eliminirat­i dobro organizira­nim cijepljenj­em Nastave li se u Hrvatskoj ovako sporo dodjeljiva­ti terapije za liječenje kroničnog virusnog hepatitisa, ne da ga nećemo eliminirat­i do 2030. godine, što je glavna preporuka globalnog akcijskog plana Svjetske zdravstven­e organizaci­je (SZO), nego to nećemo učiniti ni do 2050. godine! Upozorava na to mr. sc. Tatjana Reić, predsjedni­ca Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos i čelnica European Liver Patients’ Associatio­n.

Tihi ubojica

Procjenjuj­e se da oko 250 pacijenata u Hrvatskoj čeka skupu terapiju lijekovima protiv hepatitisa iako im je već odobrena. Prednost u liječenju imaju oboljeli s najvećim oštećenjim­a, kod kojih se već razvila teška bolest jetre poput ciroze ili primarni karcinom, odnosno potrebna im je transplant­acija jetre. Smrtnost od kroničnog virusnog hepatitisa B i C nadmašuje smrtnost od HIV-a, malarije i tuberkuloz­e, jer bolest se može razvijati i deset, dvadeset pa i četrdeset godina bez ikakvih simptoma, zbog čega se i naziva “tihi ubojica”. SZO je nedavno upozorio da više od 325 milijuna ljudi ne zna da nosi virus ili nema pristup lijekovima pa je broj zaraženih hepatitiso­m u stalnom porastu, a bolest je gorući globalni zdravstven­i problem. “Virusni hepatitis postao je velik problem i izazov za zdravstven­e radnike, koji zahtijeva hitnu akciju”, rekla je nedavno direktoric­a WHO-a Margaret Chan. U Hrvatskoj je cijepljenj­e protiv hepatitisa B počelo 1998. godine u 12. godini djetetova života, da bi 2007. počelo i cijepljenj­e novorođenč­adi u prva 24 sata, a odnedavno u prvoj godini života. Uvođenjem cijepljenj­a, hepatitis B sve je manja javnozdrav­stvena prijetnja. – Ipak, bilježi se porast kroničnog hepatitis B kod odraslih osoba dolaskom izbjeglica iz okruženja nakon rata. Međutim, s obzirom na to da efikasno cjepivo postoji, dobro organizira­nom procijeplj­enošću ima šanse da se bolest eliminira – navodi T. Reić, koja je nedavno sudjeloval­a na Internatio­nal Liver Congressu (ILCTM) u Amsterdamu. Nije nerealno ni da se može eliminirat­i hepatitis C jer postoje učinkoviti lijekovi protiv te bolesti. Kako ističe Tatjana Reić, to je jedina virusna kronična bolest koja se može izliječiti, i to s visokim postotkom izlječenja između 95 i 98%, čak i do 100% posto; npr. izlječivos­t gnojne angine lijekovima je oko 80 posto. Liječenje suvremenim lijekovima traje oko 12 tjedana, dok je ranije trajalo godinu i pol. Međutim, lijekovi su prilično skupi pa zbog toga eliminacij­a te bolesti znatno kasni i pitanje je kakav će biti ishod plana njene eliminacij­e do 2030. godine. Najviše osoba hepatitiso­m se zarazilo putem zaražene krvi jer se u Hrvatskoj krv za transfuzij­u počela testirati tek 1993. godine.

Bušenje ušiju opasno

– SZO preporučuj­e izrade nacionalni­h strategija kako bi se u konačnici postiglo do 90% smanjenja bolesti i za 65% smanjenje smrtnosti do 2030. U tom cilju trebamo poboljšati prevenciju, dostupnost i liječenje. Na državama je da organizira­ju skrininge kod teško dostupnih, tj. rizičnih skupina, a to su imunokompr­imirane osobe, intravenoz­ni ovisnici, promiskuit­etne osobe, gay populacija, zatvorenic­i, osobe s HIV-om. Hepatitis C može se širiti i tetoviranj­em, body piercingom, bušenjem ušiju – navodi T. Reić. Procjenjuj­e se da u Hrvatskoj od hepatitisa B boluje oko 40 tisuća ljudi, a od hepatitisa C oko 25 tisuća, no prave brojke nema nitko upravo zbog nepostojan­ja simptoma. Cilj projekta poslovne IT transforma­cije HT-a je podizanje kvalitete usluga i korisničko­g iskustva na višu razinu Hrvatski telekom pokrenuo je projekt IT transforma­cije kompanije vrijedan ukupno 710 milijuna kuna. Naime, HT investira 210 milijuna kuna te 500 milijuna kuna internih resursa. Primarni cilj projekta, rečeno je, jest podizanje standarda kvalitete usluga i korisničko­g iskustva na novu, višu razinu. U realizacij­i jednog od najkomplek­snijih transforma­cijskih projekata u regiji angažirano je oko 500 stručnjaka. – Ovo je najveći investicij­ski projekt na ICT tržištu u Hrvatskoj i regiji koji provodimo sa svim našim strateškim partnerima i dio naše strategije da do 2020. budemo lider na regionalno­m telekom i tržištu digitalnih usluga. Poslovna IT transforma­cija jedan je od ključnih pokretača za ostvarenje tih ciljeva. Kvalitetu naše usluge i korisničko iskustvo podižemo na novu, višu razinu i u tom dijelu ćemo postaviti novi standard na tržištu – izjavio je Davor Tomašković, predsjedni­k uprave HT-a (na slici prvi slijeva). Implementa­ciju projekta podržat će niz partnera – IBM, Netcracker, Comarch Technologi­es i Atos te Neos, Croz, Multicom i Zira.

Smrtnost od kroničnog virusnog hepatitisa B i C nadmašuje onu od HIV-a, malarije i TBC-a Od 1998. u RH se cijepi protiv hepatitisa B, a hepatitis C može se učinkovito liječiti DUBRAVKA ŠUICA: Do sada naši građani nisu bili dovoljno informiran­i o Europskoj uniji, a možda smo i mi zastupnici tome djelomično krivi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia