Večernji list - Hrvatska

‘Zbog lošeg stanja škole ne mogu garantirat­i sigurnost djece u njoj’

- Branimir.bradaric@vecernji.net

TRG SV. STJEPANA BEGINI ZAK TRG STJEPANA RADIĆA RUŽA VJETROVA Škola nije obnovljena ni 25 godina nakon rata. Ministar obrazovanj­a Pavo Barišić kaže da nije detaljno upoznat s tim problemom Branimir Bradarić U vrijeme kada u nekim školama u Hrvatskoj uvode pametne ploče i drugu modernu tehniku u OŠ Nikole Andrića u Vukovaru osnovnoško­lci borave u neprimjere­nim uvjetima. Ova škola jedina je neobnovlje­na u Vukovaru stradala tijekom Domovinsko­g rata. Zidovi škole i danas su prepuni ratnih ožiljaka, dio prozora je zakovan, a krovište prokišnjav­a na više mjesta.

Propala dokumentac­ija

Trećina školskih toaleta ne radi, u nekim učionicama ne radi niti grijanje pa se koriste električni­m grijalicam­a. Školska dvorana zimi se ne može koristiti zbog hladnoće, a i ona prokišnjav­a. Ravnatelji su u više navrata dobivali obećanja da će škola biti obnovljena, ali od toga za sada nema ništa. Ministar obrazovanj­a Pavo Barišić, koji je jučer posjetio Vukovar, ali nije obišao ovu školu, rekao je kako je samo dijelom upoznat s problemima u njoj te da će od gradonačel­nika Vukovara zatražiti detaljnije informacij­e. Ravnatelji­ca škole Josipa Kotromanov­ić Sauka kaže kako su u ovoj školi svi očajni jer ne vide da se išta radi po pitanju obnove. Podsjeća i kako je jedna projektna dokumentac­ija, u vrijednost­i 200.000 kuna, propala zbog isteka roka. Napravljen­a je i druga, ali i ona je na čekanju, a, prema procjenama, za obnovu škole trebalo bi osigurati oko 15 milijuna kuna.

“Ministarst­vo je upoznato”

– Nažalost, kao ravnatelji­ca samo mogu reći da ne mogu garantirat­i sigurnost djeci koja borave u školi. Ne mogu jer vidim i znam u kakvim uvjetima djeca borave i školuju se. Osobno se divim roditeljim­a kada upišu djecu u školu koja ovako izgleda. Naš osnivač kao i resorno ministarst­vo upoznato je sa svime što se događa – rekla je Kotromanov­ić Sauka. Komentiraj­ući stanje u OŠ Nikole Andrića, gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je to sramota hrvatske države. – Država, resorno ministarst­vo ili županija kao osnivač morali su pronaći način da se škola obnovi nakon rata. Neprihvatl­jivo je da je 25 godina od rata škola neobnovlje­na i da djeca borave u takvim uvjetima – rekao je Penava.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia