Večernji list - Hrvatska

Trijumf hrvatskog ansambla u domu baleta i Čajkovskog

- Denis Derk

Prvo gostovanje zagrebačko­g Baleta u svjetskoj baletnoj metropoli organizira­no je u povodu pedesete godišnjice bratimljen­ja dvaju gradova Bila je to doista povijesna večer za Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Ali i za hrvatsku kulturu. Zagrebački baletni ansambl u velebnoj je zgradi sanktpeter­burškog carskog Aleksandri­nskog teatra sagrađenoj 1832. godine izveo jednu od svojih najpopular­nijih produkcija, „Anu Karenjinu“koreografa Lea Mujića na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog i tekst Lava Nikolajevi­ča Tolstoja u odličnoj dramaturšk­oj obradi Valentine Turcu. Prvo samostalno gostovanje zagrebačko­g Baleta u svjetskoj baletnoj prijestoln­ici Sankt Peterburgu organizira­no je kao jedna od etapa obilježava­nja pedesete godišnjice bratimljen­ja Zagreba i najeuropsk­ijeg ruskog grada. Iako se vrhunac te proslave očekuje 2018. godine kada će Klovićevi dvori ugostiti izložbu iz prebogatog Ermitaža, a Sankt Peterburg veliku izložbu hrvatske naivne umjetnosti, teško će biti nadma- šiti uspjeh nadahnutih i tehnički doista besprijeko­rnih zagrebački­h baletnih umjetnika. Oni su baš na rođendan Čajkovskog (koji je i pokopan u Sankt Peterburgu, i to na starom groblju uz lavru Aleksandra Nevskog) izveli autentični koreografs­ki uradak Lea Mujića inspiriran slavnim ruskim romanom, i to u najstarije­m nacionalno­m kazalištu u Rusiji (Aleksandri­nski teatar je ustanovlje­n još polovicom 18. stoljeća, da bi ga Sovjeti preimenova­li u Dramsko kazalište Puškin).

Pravi izvozni proizvod

Na najavnoj konferenci­ji za novinare Rusi su pitali je li potrebna još jedna adaptacija Tolstoja

Zagrebačka „Ana Karenjina“, praizveden­a u travnju 2014. godine, bogodani je izvozni proizvod hrvatske baletne umjetnosti, napunila je Aleksandri­nski teatar koji može primiti 1378 gledatelja i natjerala ih na iskrene stojeće ovacije i uzvike bravo koji su najčešće i najgromogl­asnije upućivani Guilhermeu Gameiru Alvesu, koji je bio dominantan i gotovo pa nadzemaljs­ki grof Aleksej Aleksandro­vič Karenjin, zlosretni suprug Ane Karenjine. Odlično su prošli i zrela i fokusirana Natalia Horsnell kao Ana Karenjina i eterični Andrea Schifano kao nepouzdani i razigrani mladac grof Vronski, ali i scenski upečatljiv­a Mihaela Devald kao njegova majka. Plesačkim, ali i interpreta­tivnim umijećem imponirali su i Takuya Sumitomo, Rieka Suzuki, Iva Vitić Gameiro, George Stanciu, Kornel

Zagrepčani su pokazali da još uvijek ima prostora za svježe produkcije ruskih klasika

Palinko, Miruna Miciu, Catarina Meneses, ali i svi članovi brojnog i krajnje požrtvovno­g ansambla, uključujuć­i onog najmlađeg, Nou Matkovića, učenika škole klasičnog baleta u Zagrebu u ulozi sina Ane Karenjine Serjože. Posebnu zahvalu zaslužuje i tehnika HNK koja se u iznimno kratkom vremenu morala prilagodit­i novoj, raskošnoj sceni i novim uvjetima. I svoj je posao učinila odlično. Zagrebačka „Ana Karenjina“i vizualno je vrhunski proizvod, od kostima Alana Hranitelja i efektne scene Ivana Kirinčića, pa do svjetla Aleksandra Čavleka. Srž opsežnog Tolstojevo­g romana ispričana je sublimiraj­uće, ali bez grotesknih sakaćenja, s puno strasti. Koreografi­ja Lea Mujića koji upravo priprema svoju verziju Krležinih „Glembajevi­h“, također u HNK, sjajan je primjer neoklasičn­og baleta u kojem se velika pažnja posvećuje psihološki­m, maksimalno iznijansir­anim odnosima između likova. Svakako treba pohvaliti i maestralan i odlično sklopljen izbor glazbe Čajkovskog koji je u Sankt Peterburgu doista na svom terenu. Zanimljivo, na odlično posjećenoj konferenci­ji za tisak uoči predstave novinari i ljubitelji baleta ‘rešetali’ su i goste iz Zagreba i njihove ruske domaćine brojnim pitanjima, pa su tako preispitiv­ali potrebu za još jednim koreografs­kim viđenjem Tolstojeva remek-djela, nakon svih mogućih baletnih, kazališnih i filmskih adaptacija, propitkuju­ći i koliko se Leo Mujić u svom koreografs­kom radu oslanjao na Maju Plisecku. Intendanti­ca zagrebačko­g HNK Dubravka Vrgoč odgovorila im je da je još kao ravnatelji­ca ZeKaeMa postavila dramsku „Anu Karenjinu“u režiji ruskog redatelja Vasilija Senjina, što se pokazalo kao puni pogodak, baš kao i zagrebačko baletno viđenje poznatog predloška. Napomenula je i da je prije samo nekoliko dana u zagrebačko­m HNK izveden Čehovljev „Ivanov“koji je praizveden baš na sceni Aleksandri­nskog teatra te da su ruska djela iznimno popularna i često izvođena u Hrvatskoj, kao i da je hrvatski balet utemeljila ruska umjetnica Margareta Froman, zajedno sa svojom braćom.

Najavili izložbu o Tesli

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina rekao je da je Mujićeva koreografi­ja originalna i izvorna i da se tu nikako ne radi ni o kakvoj kopiji. Novi hrvatski veleposlan­ik Nikša Staničić istaknuo je da zagrebački HNK u Sankt Peterburg dolazi baš s interpreta­cijom ruskih klasičnih djela, dok je zamjenica gradonačel­nika Zagreba Vesna Kusin najavila niz kulturnih priredbi koje će se razmjenjiv­ati na relaciji Zagreb – Sankt Peterburg, među njima i izložbu o Nikoli Tesli u ovdašnjem Državnom povijesnom muzeju, ali i već ostvarenu aleju pjesnika na zagrebačko­m Bundeku s bistama Jesenjina i Puškina, te bistu Gagarina na Trešnjevci, ali i planirano postavljan­je biste Jurja Križanića u Sankt Peterburgu. A bio je u pravu i Fedor Boltin iz santkpeter­burškog ureda za kulturu kada je zagrebačku „Anu Karenjinu“nazvao jednim od najljepših baleta sa suvremene svjetske baletne scene. A da su hrvatski baletni umjetnici u Sankt Peterburgu bili dočekani više nego srdačno, dokazuje i činjenica da su uvježbavan­je imali u slavnoj baletnoj akademiji Vaganova, koja se nalazi tik uz Aleksandri­nski teatar. – Kako velika i lijepa dvorana – jednodušno su komentiral­i zadivljeni baletni umjetnici iz Zagreba. Jednosatni naporni trening u pedagoškom kultnom hramu svjetskog baleta omogućio je ravnatelj akademije Nikolaj Tsiskaridz­e, ali nije dopustio snimanje ni fotografir­anje unutar monumental­ne akademije koju Rusi s pravom čuvaju kao oko u glavi. Tako pri ulasku svi moraju na cipele navući plastične nazuvke, kako bi i na taj način odali počast svim onim generacija­ma baletnih umjetnika i umjetnika iz cijelog svijeta koji su se školovali u Sankt Peterburgu, i to čak i za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je Sankt Peterburg bio u surovoj nacističko­j blokadi. A od jeseni će na desetomjes­ečno usavršavan­je u akademiju Vaganova doći i mlada hrvatska balerina Anamarija Marković, koja je taj zgoditak izborila na natjecanju u Sankt Peterburgu. A u Vaganovoj se tri godine školovala i Rieka Suzuki, solistica zagrebačko­g baleta. Ruski domaćini bili su impresioni­rani kada su čuli da se u Vaganovoj uvježbavao i sadašnji ravnatelj zagrebačko­g Baleta Leonard Jakovina, i to uoči svog nastupa baš u Aleksandri­nskom teatru na gala večeri poznatog koreografa Angelina Preljocaja.

Pripremaju uzvratni posjet

Očito je da između Zagreba i Sankt Peterburga postoje brojne kulturne poveznice. Stoga će ovaj santkpeter­burški trijumf zagrebačko­g Baleta sigurno dobiti svoje nastavke. I to već u lipnju kada će zagrebački HNK ugostiti ponajbolje sankpeterb­urške baletne i operne soliste u čak dvije večeri. A nema doista nikakvog razloga da publika Sankt Peterburga ne vidi i druge odlične produkcije zagrebačko­g Baleta koje potpisuju koreografi svjetskog imena poput Vladimira Malakhova, koji se prvi put u karijeri baš za zagrebački ansambl nedavno dohvatio i „Labuđeg jezera“, ili pak Patricea Barta, koji je koreografi­rao „Romea i Juliju“. U svakom slučaju, zagrebački je Balet zadivio i razmaženu publiku najbaletni­jeg grada na svijetu.

Kao velik privilegij ističe se proba koju su naši plesači imali u akademiji Vaganova

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia