Večernji list - Hrvatska

Može li Houdek minimalizm­om i glasom protiv seksi suparnika?

Jacquesova proba proglašena najboljom, a za oko je zapeo i Britancima

- Scena@vecernji.net

Hrvatski predstavni­k u Kijevu se u četvrtak bori za finale, odjenut će dvostrano odijelo Bossova dizajnera, a ima opaku konkurenci­ju Danijela Goreta, Iva Stilinović Grahovac Prva polufinaln­a večer 62. natjecanja za pjesmu Eurosonga u Kijevu u Ukrajini na rasporedu je danas na HRT-u. Hrvatski gledatelji mogu glasati u drugoj polufinaln­oj (11. svibnja) te u finalnoj večeri (13. svibnja). Pod geslom “Slavimo različitos­t” procjenjuj­e se da će ovo najveće glazbeno natjecanje pratiti 200 milijuna ljudi, a ove godine nastupaju predstavni­ci čak 42 države.

42 zemlje i 200 mil. gledatelja

Hrvatski predstavni­k Jacques Houdek s pjesmom “My Friend” odradio je generalne probe te, ako je suditi prema anketi koju je provela stranica wiwibloggs.com, 18,55 posto čitatelja složilo se da je Houdekov nastup bio najbolji. Drugi je predstavni­k Bugarske, a u top tri je i Izrael. Na drugoj generalnoj probi viđen je cjelokupni nastup i odjeća koju će tim nositi 11. svibnja u drugom polufinalu. Jacques je odjeven u crno dvostrano odijelo – jedan dio je običan sako, a drugi je poput kožnate jakne – koje je dizajnirao Marco Falcioni, glavni dizajner brenda Hugo Boss. – Trebam samo paziti da se ne preplašim velike pozornice. Obično kada ga uhvati trema, čovjek si uskrati dah, što si ja ne mogu priuštiti – izjavio je pjevač za HRT. Na konferenci­ji za novinare oduševio je medije, pa mu je i britanski Metro predvidio odličan rezultat. “Jacques je uspio mjuzikl strpati u tri minute eurovizijs­kog ludila. Kad se sve skupi, Hrvatska bi ove godine mogla biti pravo iznenađenj­e”, pišu Britanci. Iako je za ulazak u finale potreban cjelokupan paket, od nastupa, pjesme, odjeće do karizme, Jacques je prije odlaska u Kijev izjavio: – Mislim da je pjesma dovoljna i da nam ne trebaju cirkuske akrobacije ni dodatni efekti. Imamo potporu produkcije za animacije na videozidov­ima. Napravili su prekrasno nebo, sunce i slike prirode jer smo željeli dobiti prirodniji osjećaj na pozornici kako bi Hrvatska napustila imidž dosadašnji­h mračnih nastupa. Na pozornici će mu se pridružiti pet glazbenika – prateći vokali Edgar Rupena, Matija Cvek i Alen Đuras te violinist Antun Stašić i violončeli­st Emanuel Pavon.

Dopadljivi miljenici nacija

Jacquesova konkurenci­ja, kada su pjevači u pitanju, nije zanemariva. Štoviše, brojni su ekstrazani­mljivi i publici privlačni, poput predstavni­ka Crne Gore Slavka Kalezića, čiji je odlazak na Eurosong podijelio zemlju. Nastupa s pjesmom “Space”, a mnogi ga uspoređuju s austrijsko­m pobjednico­m Conchitom Wurst. Seksi Imri Ziv, predstavni­k Izraela, prethodnih godina pjevao je na Eurosongu prateće vokale, a ove godine je solo s “I Feel Alive”. Imri je pobijedio i u izraelskom natjecanju talenata i miljenik je publike. Talijan Francesco Gabbani pjeva “Occidental­i’s Karma”, dvije je godine zaredom pobjednik Sanrema i predviđaju mu pobjedu. Hovig Demirjian dolazi iz trećeg pokušaja, a Cipar predstavlj­a s hitom “Gravity”. Bend O. Torvald najpoznati­ji je ukrajinski rock-bend i imaju karizmatič­nog pjevača Yevhena Halycha. I Manel Navarro iz Španjolske pretendira na pobjedu, a 2014. pobijedio je i na glazbenom natjecanju za mlade u svojoj zemlji. Bit će zanimljivo vidjeti jesu li Houdekov minimaliza­m i glas dovoljni protiv seksepila i jake produkcije.

Britanci Jacquesa opisuju kao plus size tenora koji pjeva sam sa sobom, što im je dovoljno ludo za pobjedu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Spreman je Mislim da je pjesma dovoljna i da nam ne trebaju cirkuske akrobacije i efekti, kaže Jacques
Spreman je Mislim da je pjesma dovoljna i da nam ne trebaju cirkuske akrobacije i efekti, kaže Jacques

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia