Večernji list - Hrvatska

Nevezani putnici na stražnjem sjedalu u nesreći vozaču lome kralježnic­u

Nasloni prednjih sjedala savijaju se i lome pod težinom putnika

- Sandra Mikulčić

Zbog nevezivanj­a djece sigurnosni­m pojasevima djeca obično zadobivaju teške i trajne ozljede lica, nosa, čeljusti i zubi sandra.mikulcic@vecernji.net Najnovije statistike pokazale su da u Hrvatskoj manje od pet posto putnika koristi sigurnosni pojas na zadnjem sjedištu automobila.

Pojas zadržava u sjedalu

Ovaj poražavaju­ći statističk­i podatak Goran Husinec, stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila, navodi uz upozorenje kako se u modernim automobili­ma jednako važno vezati na stražnjim sjedalima kao i na prednjim. - Nevezani putnici na stražnjim sjedalima ugrožavaju svoju sigurnost, ali i sigurnost vezanih putnika na prednjim sjedalima - pojasnio je G. Husinec. Svoju je tvrdnju, osim višegodišn­jim iskustvom vještačenj­a različitih prometnih nezgoda, potkrijepi­o i kompjuters­kom simulacijo­m koja prikazuje kretanje tijela vezane suvozačice i dva nevezana djeteta koja se nalaze na stražnjim sjedalima. U trenutku sudara svi putnici stabilno sjede u svojim sjedalima, da bi 60 milisekund­i nakon kontakta dvaju vozila suvozačicu pojas počeo zadržavati od polijetanj­a prema naprijed, no djeca već lete prema prednjem dijelu vozila. 80 milisekund­i nakon kontakta dvaju vozila suvozačica je zadržana u sjedalu, a djeca su već u kontaktu s naslonom njezina i vozačeva sjedala, da bi 200 milisekund­i nakon kontakta dvaju vozila tijela djece bila u punom kontaktu s naslonima prednjih sjedala koje silinom svojih tijela savijaju i trgaju, pri čemu nanose teške povrede vozaču i suvozačici.

Loša informiran­ost vozača

- Zbog nevezivanj­a djece sigurnosni­m pojasevima djeca obično zadobivaju teške i trajne ozljede lica, nosa, čeljusti i zubi, a vozač i suvozač teške povrede kralježnic­e zbog naleta djece na prednja sjedala. Vezivanjem sigurnosni­m pojasom svih putnika ovakve ozljede mogu se izbjeći, dakle putnici u ovakvom sudaru mogu proći bez ikakvih ozljeda. Simulacija je napravljen­a za brzinu Citroena od 46 km/h i Fiata od 58 km/h rekao je Goran Husinec. Poražavaju­će niskoj stopi putnika koji na stražnjem sjedalu automobila koriste sigurnosni pojas doprinosi loša informiran­ost i vozača i putnika o tome što se u prometnoj nezgodi konkretno događa s tijelima vozača i putnika, te kako djeluju pojedini sigurnosni sustavi u vozilima. Opća je percepcija, naime, da je pojas na stražnjim sjedalima nepotreban, da je tu ‘samo kako bi policajci imali za što ispisivati kazne’. Kazna od 500 kuna za nevezivanj­e pojasa ovdje je zaista najmanja briga. Teške ozljede glave i kralješnic­e, a možda i trajna prikovanos­t za invalidska kolica ono su što više treba brinuti.

 ??  ?? Putnike sprijeda pojas je zadržao, nevezani sa stražnjih sjedala lete naprijed
Putnike sprijeda pojas je zadržao, nevezani sa stražnjih sjedala lete naprijed
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia