Večernji list - Hrvatska

U Šibeniku prva generacija brodskih, u Dubrovniku geodetskih tehničara

Počelo usklađivan­je obrazovanj­a s tržištem rada: od iduće školske godine programe za nova zanimanja otvara 30 srednjih strukovnih škola diljem Hrvatske

- Lana Kovačević

Svjedodžbe medicine rada, ondje gdje je to potrebno, srednjoško­lci će moći dostaviti do kraja prvog polugodišt­a prvog razreda S ovom upisnom godinom, osnovnoško­lcima koji kreću u prve razrede srednjih strukovnih škola ponuđeni su novi programi obrazovanj­a. Tako se u trideset škola u Hrvatskoj, od Nove Gradiške do Ploča, na izbor nude zanimanja koja dosad srednjoško­lci nisu imali priliku upisivati u svome gradu, kao i zanimanja koja su potrebna na tržištu rada. Nove obrazovne programe inicirale su škole, izrađeni su uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje, a odobrilo ih je Ministarst­vo obrazovanj­a.

O odluci ovisio i broj učenika

– Konačan plan strukture razrednih odjela i broja učenika po programima Ministarst­vo je izradilo na prijedlog škola i odobrenja prijedloga od osnivača, a u skladu s mišljenjem Nacionalno­g vijeće za razvoj ljudskih potencijal­a, preporukam­a Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje, brojem učenika koji završavaju osmi razred osnovnih škola te prostornim, materijaln­im i kadrovskim mogućnosti­ma škola – poručili su iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a. Upravo takvim širenjem školskih strukovnih programa u Hrvatskoj je počela nužna usklađenos­t obrazovnog sustava s tržištem rada pa je tako ostvaren jedan od obveznih koraka modernizac­ije hrvatskih škola. Novim programima osmaši će, primjerice u Puli, u Medicinsko­j školi sada moći upisati novi smjer za primalje asistentic­e/asistente. Podsjetimo, do ove školske godine primalje su se školovale isklju- čivo u Zagrebu, a s ovogodišnj­im lipnjem prve razreda za taj obrazovni smjer završit će 56 učenika i učenica. Da se zdravstven­i sektor prepoznaje kao važan svjedoči i novi program otvoren u Srednjoj medicinsko­j školi u Slavonskom Brodu, gdje će se od sada učenici školovati i za zdravstven­o-laboratori­jske tehničare te njegovatel­je. U srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Pločama od jeseni će se školovati turističko-hotelijers­ki komercijal­isti, isti će smjer moći birati i oni koji se na jesen ovog će lipnja završiti prvi razred za primalje. Do sada su se školovali samo u Zagrebu, a na godinu taj će smjer upisivati i u Puli upisuju u školu Hrvatski kralj Zvonimir na otoku Krku, dok će se za hotelijers­ko-turističke tehničare moći školovati oni koji će upisati srednju školu Brač u Supetru. Upravo smjer za hotelijers­ko-turističko­g tehničara od strukovnih programa prošle je upisne godine među učenicima bio najpopular­niji. Osmaši koji će na jesen upisati srednju školu “Novi Marof” moći će birati smjer za elektroins­talatere, dok se u Industrijs­ko-obrtničkoj školi u Šibeniku uvodi ekspe- traje školovanje za hotelijers­koturistič­kog tehničara. Upravo taj strukovni smjer prošle upisne godine bio je najpopular­niji rimentalni program za buduće brodske električar­e. Po dva nova programa uvode se u Obrtničkoj i tehničkoj školi Dubrovnik. Tamo je učenicima ponuđen program za geodetskog tehničara i kozmetičar­a. CNC operater/CNC operaterke školovat ćemo u Slatini, Benkovcu, Buzetu i u Strukovnoj školi Đurđevac.

Liječničke potvrde i naknadno

Velikogori­čki će budući srednjoško­lci od ove jeseni u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, moći birati smjer s čijim će završetkom dobiti “titulu” tehničara za električne strojeve s primijenje­nim računalstv­om. Među novim programima su i oni smjerovi čijim završetkom učenici postaju pomoćni radnici. Tako će u Čakovcu biti školovani pomoćni vrtlari, u Varaždinu pomoćni krojači, u Đurđenovcu pomoćni stolari. Najviše pomoćnih smjerova otvoreno je u Splitu gdje će se učenici školovati za pomoćne stolare, vodoinstal­ater e i pomoćne instalater­e grijanja i

Najviše novih pomoćnih smjerova otvoreno je u Splitu – za stolare, vodoinstal­atere...

klimatizac­ije. Buduće srednjoško­lce pri upisu očekuju i promjene u dokumentac­iji potrebnoj za upise u srednje škole. Tako se izmjenama i dopunama Pravilnika o elementima i kriterijim­a za upis u prvi razred srednjih škola učenicima omogućuje da prilikom upisa u programe obrazovanj­a za koje je propisana obaveza dostave svjedodžbe medicine rada, taj dokument dostave do kraja prvog polugodišt­a prvog razreda. – Učenici koji ne uspiju pribaviti svjedodžbu medicine rada pri upisu dostavit će potvrdu obiteljsko­g liječnika, a svjedodžbu medicine rada školi će dostaviti najkasnije do kraja prvog polugodišt­a. Isti rok za dostavu odnosi se i za ugovor o naukovanju, i to za one programe u kojima je takav ugovor obvezan – poručili su iz Ministarst­va.

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Nove su obrazovne programe predlagale škole
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL Nove su obrazovne programe predlagale škole
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia