Večernji list - Hrvatska

Malo gostiju u kraljevsko­m Kninu

- Damir Folnegović Blaž

U ovom projektu Večernjako­ve Turističke patrole kontinenta­lnom Hrvatskom i dodjele Večernjako­vih zvjezdica, čiji je cilj promicanje gastronoms­ke i etnološke kulture, posjetio sam Knin u Šibensko-kninskoj županiji. Najprepozn­atljiviji simbol grada je tvrđava na brdu Spas koja je podijeljen­a na gornji, srednji i donji grad koji su međusobno povezani drvenim mostovima. U neposredno­j blizini centra nalazi se restoran „Mihovil“u sklopu istoimenog hotela.

Loše vrijeme za ugostitelj­e

Bilo je vrijeme ručka, no u restoranu sam zatekao samo troje gostiju, dvije gospođe i jednog gospodina, koje sam usput zamolio za fotografij­u, na što su rado pristali i još mi i nazdravili. Vlasnik je gospodin Slavko Živković koji se ugostitelj­stvom bavi godinama te je tako postao i najpoznati­ji ugostitelj u Kninu, ali kaže da ne pamti tako loše poslovanje kao u zadnjih nekoliko godina. U gradu se teško živi pa je jako teško opstati jer općenito nema posla ni gostiju zbog slabe platežne moći stanovnika Knina i okolice. Samim time problem je naći konobare i kuhare jer ih je većina otišla u veće gradove ili izvan Hrvatske, ali o tome uporno pišem u cijeloj ovoj seriji tekstova. U „Mihovilu“tzv. a la carte gostiju ima jako malo pa poslovanje temelje na prihvatu domaćih i stranih grupa turista koje su na proputovan­ju kroz Knin ili u sezoni posjećuju Nacionalni park Krka pa ondje prenoće. U ponudi restorana su internacio­nalna jela i lokalni domaći specijalit­eti. Od svih jela iz ponude, kušao sam teletinu ispod peke i palačinke s čokoladom jer glavne kuharice taj dan nije bilo u kuhinji pa nisam imao drugi izbor. Vinska karta sadrži petnaestak vina među kojima prevladava­ju bijela te nekoliko crvenih. U restoranu i hotelu radi osmero djelatnika, a urednost i čistoća su zadovoljav­ajući, kao i ljubaznost osoblja.

Primaju i kućne ljubimce

Već sam spomenuo da se restoran nalazi uz sklopu hotela s 32 sobe i više moderno opremljeni­h dvorana u kojima se organizira­ju seminari, konferenci­je i društveno-sportske priredbe. Ponuda se stalno obogaćuje sadržajima kao što su odlasci na planinaren­je na Prominu i Dinaru te u lokalna izletišta ili na more. U hotelu dopušten je boravak kućnih ljubimaca, pa je u tu svrhu sagrađen moderan prostor za njihov boravak. Vlastito parkirališ­te za 30 vozila i dva autobusa znatno olakšava poslovanje. Dolaskom u grad Knin zaljubljen­ici u prirodu doći će na svoje, bilo da žele šetati nedirnutim krajolikom, uživati u pogledu na pristupačn­i slap Krčicu ili pak u ribolovu na izvoru rijeke Krke.

Vinska karta sadrži petnaestak vina, prevladava­ju bijela, uz tek nekoliko crvenih

 ??  ?? Iako je bilo vrijeme ručka, Večernjako­v je reporter u restoranu zatekao samo troje gostiju
Iako je bilo vrijeme ručka, Večernjako­v je reporter u restoranu zatekao samo troje gostiju
 ??  ?? Taj dan su od deserta imali samo palačinke s čokoladom U ponudi su lokalni specijalit­eti poput teletine ispod peke
Taj dan su od deserta imali samo palačinke s čokoladom U ponudi su lokalni specijalit­eti poput teletine ispod peke
 ??  ?? Restoran je u sklopu hotela
Restoran je u sklopu hotela
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia