Večernji list - Hrvatska

Lov na Hrvate: Ljetos mogu probiti granicu od 100 mil. €

Najizgledn­iji su transferi Perišića, Brozovića i Nikole Kalinića...

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net ZAGREB

Talijan trljaju ruke: susjedi iz Omiša i Solina, Ivan Perišić i Nikola Kalinić, ruše rekorde. Bit će najkuplji naši igrači u povijesti...

Ovaj put nema pogreške: transferno ljeto 2017. godine bit će najplodono­snije razdoblje dosad za hrvatske nogometne reprezenta­tivce, a mjeseci koji dolaze, zaključno s 31. kolovozom, donijet će možda i rekordne prelaske nekih od najistaknu­tijih članova vatrenoga orkestra.

Nikolina sjajna statistika

I dok mjesecima sve pršti od spektakula­rnih najava transfera Omišanina Ivana Perišića i Solinjanin­a Nikole Kalinića, u njihovoj debeloj sjeni možda se valja i još poneki astronomsk­i visok prelazak nekih naših igrača. Primjerice, Marcela Brozovića, pa čak i Ivana Rakitića, iako je u njegov novi ugovor s Barcelonom uglavljena odštetna klauzula od čak 125 milijuna eura. No, ona nije obvezujuća za klubove, niti za njegova sadašnjeg poslodavca, a budući da Barcelona traži pojačanja u veznom redu (spominju se Coutinho i Verratti), te dovodi novoga trenera, odjednom bi i Rakitićev status na Nou Campu mogao postati upitan. I donijeti mu transfer života u Englesku. Sprema li se rekordno transferno ljeto hrvatskih nogometaša?, pitamo menadžera Tončija Martića, bivšega zastupnika Ivana Perišića. – Da, ovoga ljeta moglo bi se svašta dogoditi. Često boravim u Italiji i svašta čujem, uglavnom, potražnja za hrvatskim nogometaši­ma nikada nije bila izraženija. Licitira se s imenima Perišića, Nikole Kalinića, Brozovića, Strinića, pa čak i Matea Kovačića u kontekstu prelaska u Milan. No, još je prerano bilo što zaključiva­ti jer transferi će se odvijati sve do 1. rujna – ističe Martić. Kao bivši Perišićev zastupnik, nije želio komentirat­i mogući Ivanov transfer, no zato se rado osvrnuo na poziciju Nikole Kalinića. – Nikola je statistiko­m u posljednje dvije sezone zaslužio najveći ugovor svoje karijere i na putu je da to i ostvari. I njegovu visoku cijenu nije formirala reprezenta­cija, jer on u njoj nije puno igrao, iako je Nikolinu imidžu sigurno pripomogao pogodak Španjolcim­a na Euru. Međutim, njega prvenstven­o prodaje njegova impresivna statistika u dresu Fiorentine. I sada je pravi trenutak da se ona valorizira; da njegov klub na njemu sjajno zaradi i da Nikola dobije mnogo bolji ugovor u jačem klubu – dodaje Martić. Kad su u pitanju pozicije Perišića i Brozovića, nije upitno da je Inter spreman na njihovu prodaju. Premda se već dulje vrijeme nagađa kako Ivan za 60 milijuna eura ide u Manchester United, iz nekih krugova saznajemo kako naš reprezenta­tivac ima i bolju, privlačnij­u opciju od te, no ona se drži u strogoj tajnosti. Možda bi u tom slučaju odšteta Interu bila nešto manja, čak bi Ivan imao manja primanja nego na Old Traffordu, ali bi mu se stvari posložile onako kako njemu najviše odgovara.

Kovačića želi Milan

U sportskom smislu to znači suživot s nekim od najvećih svjetskih igrača i lov na europski naslov. Zanimljiva je i pozicija Marcela Brozovića, igrača s odštetnom klauzulom od 50 milijuna eura. Inter je dao zeleno svjetlo za njegovu prodaju i donese li netko 50 milijuna eura, svakako ga mora pustiti. No, s obzirom na novu Interovu lošu sezonu, a i pad Brozovićev­e forme u odnosu na prošlu godinu, kineski vlasnici pristali bi i na odštetu od tridesetak milijuna eura. I, zamislite, Brozović bi u tom slučaju bio tek treći po skupoći hrvatski igrač, iza Nikole Kalinića i Ivana Perišića, a samo njihova tri transfera otišla bi u nebo i lako probila čarobnu granicu od sto milijuna eura. Nakon što su Kinezi preuzeli Milan, počela se intenzivni­je pojavljiva­ti kalkulacij­a da je njihova meta Mateo Kovačić.Mateov status u madridskom Realu bio neizvjesta­n. No, naš izvor tvrdi da Mateo Kovačić trenutačno uopće i ne pomišlja na odlazak iz najvećega svjetskoga kluba i jedina mogućnost transfera bila bi Zidaneova odluka da ga pusti. A o tome za sada nema govora. Mateo je strpljiv i dovoljno mlad (23 godine) da još može pričekati s odlaskom, a i mudar jer zna da je sa svojim talentom predodređe­n za Lukina nasljednik­a u Realu. I dok Dinamo za ovo ljeto ne priprema ni jedan spektakula­ran transfer, budući da mu vrijednost­i najboljih igrača (Benković, Ćorić) stagniraju, osladit će se Rijeka prodajom Filipa Bradarića i Franka Andrijašev­ića. U Andrijašev­ićevu slučaju, nakon njegove najbolje sezone, Rijeka će ostvariti drugi najveći transfer u povijesti (rekord drži Kramarić s devet milijuna eura)... Cijeli tekst čitajte u MAX-u.

Dva najveća dinamova talenta, Benković i Ćorić, stagniraju, pa su ti transferi upitni...

 ?? REUTERS ?? Nikola Kalinić
REUTERS Nikola Kalinić
 ??  ?? Ivan Perišić Nedavno je po njega u Zagreb stigao Mourinho, no još mnogi uz Man. United stoje u redu...
Ivan Perišić Nedavno je po njega u Zagreb stigao Mourinho, no još mnogi uz Man. United stoje u redu...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia