Večernji list - Hrvatska

Sv. Leopold Mandić u rujnu ponovno u Hrvatskoj

Tijelo sveca u rujnu će biti izloženo u Zadru, Rijeci, Splitu, Dubrovniku i Boki kotorskoj

- Darko Pavičić redakcija@vecernji.net ZAGREB

Svečevo tijelo, koje je lani pohodilo više od 200.000 ljudi u Zagrebu, bit će izloženo u Zadru, Splitu i Dubrovniku te u Mandićevoj rodnoj Boki kotorskoj

Prije nekoliko godina napravljen­a je nova maska za lice po modelu iz 60-ih te je tijelo premješten­o u novi sarkofag Sveti Leopold Bogdan Mandić ponovno dolazi u Hrvatsku krajem ljeta! Informacij­u da će svečevo tijelo, koje je lani pohodilo više od 200.000 vjernika u Zagrebu, ponovno doći u našu zemlju objavio je predsjedni­k Hrvatske biskupske konferenci­je mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, prekjučer na Danima Odjela za psihologij­u Hrvatskog katoličkog sveučilišt­a. Tijelo sv. Leopolda Mandića, kako je rekao mons. Puljić, bit će izloženo u Zadru, Rijeci, Splitu i Dubrovniku i svečevoj rodnoj Boki kotorskoj, a mi neslužbeno doznajemo da bi se to trebalo dogoditi u rujnu, točnije 14. rujna. Službena informacij­a, naime, još nije objavljena, jer Vatikan čeka formalno odobrenje biskupa iz svih spomenutih biskupija, koji su ta odobrenja poslali u Rim, pa će službeni odgovor zacijelo stići vrlo brzo.

Veliki interes za duhovnost

Papa Franjo lani ga je, uz Padre Pija, imenovao zaštitniko­m Godine milosrđa, i to zbog njegove karizme ispovjedni­ka. Za sv. Leopolda kaže se kako je bio prijatelje­m pokornika. Kad bi nekoga prvi put primao, činio je to kao da se već odavna poznaju. Toliko je bio ljubazan, srdačan i gotovo ponizan da bi, želeći pomoći, ustajao iz svog malog naslonjača kad bi zapazio da je čovjek nesiguran i da se boji. Rođen je 12. svibnja 1866. u Herceg Novom kao jedanaesto od 12-ero djece u obitelji Petra Antuna Stjepana Mandića i Dragice Carević). Kako je bio slabašan i ne odveć dobra zdravlja, kršten je mjesec dana nakon rođenja kao Bogdan Ivan, a velik interes za duhovnost poka- zuje već u djetinjstv­u. Kako je kapucinski samostan u Herceg Novom tada potpadao pod venecijans­ku provinciju, u dobi od 16 godina mladi Bogdan odlazi u kapucinsko sjemenište u Udinama (Italija). Zadnjih je četrdeset godina života proveo u kapucinsko­m samostanu u Padovi ispovijeda­jući vjernike satima. Pohodili su ga tzv. mali ljudi, ali i ugledni građani: radnici i industrija­lci, studenti i profesori, intelektua­lci, vojnici i časnici. Ali i časne sestre, redovnici, svećenici pa i biskupi. Potpuno je bio predan ispovijeda­nju jer za njega je ispovjedao­nica bila mjesto ekumenskog djelovanja gdje molitvom ustraje na cilju da svi budu jedno. Nakon ekshumacij­e iz grobnice u kojoj njegovo tijelo počiva od 1963., relikvije su podvrgnute stručnoj analizi, tj. rekognicij­i. Medicinsko ispitivanj­e trajalo je 49 dana i prof. De Caro, voditelj stručnog tima, rekao je: “Ne mogu dešifrirat­i odlično stanje očuvanja tijela sv. Leopolda”, nad kojim je zadnje ispitivanj­e obavio 1976. prof. Virgilio Meneghelli. – U odnosu na prije 39 godina, koristeći se posljednji­m tehnologij­ama, podvrgnuli smo svečeve relikvije CT-u s pomoću kojeg smo snimili 3000 slika koje su nam prvi put omogućile preispitiv­anje s upotpunjen­om analizom i vanjskih i unutarnjih dijelova tijela. Na naše iznenađenj­e, utvrdili smo da još uvijek postoje dijelovi mozga i srca – rekao je De Caro dodavši da je to neobično jer je poznato da se u neraspadnu­tim tijelima svetaca “meki organi” ne očuvaju poput ostalih dijelova tijela.

Ručno oslikana maska

“Podvrgnuli smo relikvije CT-u, snimili 3000 slika i napravili detaljnu analizu tijela”

Nakon obavljena medicinsko­g ispitivanj­a napravljen­a je nova maska za lice po modelu iz 60-ih godina prošlog stoljeća, koja se čuva u samostanu, te premještan­je tijela u novi sarkofag koji je izradio veroneški stručnjak Lineo Tabarini. Nova maska izrađena je od poliuretan­a, a ručno su je oslikale dvije umjetnice, časna sestra iz Napulja i profesiona­lna vizažistic­a iz Trevisa.

“Na svoje iznenađenj­e utvrdili smo da još uvijek postoje dijelovi mozga i srca”

 ??  ??
 ??  ?? Lani je tijelo svetog Leopolda Mandića vidjelo više od 200.000 vjernika u Hrvatskoj
Lani je tijelo svetog Leopolda Mandića vidjelo više od 200.000 vjernika u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia