Večernji list - Hrvatska

Za uvoznu robu avans, a domaća još čeka ulaz na police Konzuma

- Jolanda Rak Šajn

Domaći proizvođač­i voća i povrća ogorčeni su što su svima puna usta zaštite domaće proizvodnj­e, a još im nisu namirena potraživan­ja jolanda.rak-sajn@vecernji.net Zašto nama ne plate avansno? I mi ćemo dati robu Konzumu jeftinije, budemo li je pakirali u dva umjesto u jedan red i vozili je samo do centralnog skladišta – pitaju ogorčeni domaći proizvođač­i voća i povrća, koji su jučer tražili anonimnost, ogorčeni što su svima ovih dana puna usta zaštite domaće proizvodnj­e i malih poljoprivr­ednika, a još uvijek im nisu namirena potraživan­ja prema Agrokoru.

Ne ide bez Coca-Cole

Ni njihovu robu danas neće, nego španjolske rajčice, poljske idared i jonagold jabuke koje je ovih dana i pokraj poluprazni­h polica Konzuma teško zaobići. A iako je, kako se ovih dana tvrdi, kriterij uvoza niža cijena nabave i kraj ere “dogovorne ekonomije” u Konzumu, i ta je roba nerijetko iste cijene ili možda tek kunu jeftinija od domaće. – Ne znamo razloge, ali to u najmanju ruku nije korektno – kaže nam jedan od proizvođač­a. Jasno mu je da jagoda trenutačno nema dovoljno. U sjeverozap­adnoj Hrvatskoj se zbog nedavnih mrazeva mogu naći samo jagode iz plastenika i doista ih nema dovoljno. No rajčice, salata, jabuke..., druga su priča, premda dio proizvođač­a i otkupljiva­ča priznaje kako zbog nepodmiren­ih dugovanja prema malim kooperanti­ma ne mogu od njih tražiti novu robu, kad im ni onu od lani, zbog Konzuma, nisu platili. Iako je jučer u Konzumu bilo življe nego proteklih dana, s obzirom na umirovljen­ike koji petkom kupuju 10% jeftinije, primjećuje se da je niz polica “pokrpan” istovjetni­m artiklima, da dominira K plus... Nedostaje niz proizvođač­a, kozmetike, slatkiša, mesnih prerađevin­a... Ni Gavrilović­evih salama i pašteta nema na policama, a kako ne bi bile još praznije, jakim se brendovima i većim distribute­rima, mahom inozemnim, plaća avansno, optužuju i oni veći dobavljači. Naš izvor tvrdi kako je riječ o Coca-Coli, Mondelezu, Nestleu, Zagrebačko­j pivovari, P&G-u, Philip Morrisu..., zbog čega su neki zatražili očitovanje suda jesu li time diskrimini­rani. Po jednima je to opravdano. Ne bude li robe velikih volumena, nitko u Konzumu neće kupovati ni kruh ili papriku.

Iz Agrokora bez odgovora

No iz Agrokora jučer na upit kome se plaća avansno, kao i tko je nestao s polica do zaključenj­a ovoga broja nismo dobili odgovor. Tek je Perfa u suvlasništ­vu tvrtke Ovum, koja je krajem ožujka zatražila pokretanje stečaja nad Konzumom, priopćila kako očekuje da se njezina jaja “sasvim uskoro” vrate na police Konzuma. Iz Agrokora kažu kako je promet Konzuma pao od 12 do 15%. No veći dobavljači tvrde kako je to, gledaju li po svojoj robi, i 30%. No taj se promet, čini se, ne prelijeva na druge trgovce. Neki kupci namjerno bojkotiraj­u Konzum, no s obzirom na situaciju u državi, ponovno se javlja potrošački pesimizam i manje se troši.

 ??  ?? Prodaju se španjolske rajčice i poljske jabuke...
Prodaju se španjolske rajčice i poljske jabuke...
 ??  ?? Marko Brajević Direktor Perfe kaže kako su njihove koke i radnici bili i još su ugroženi neplaćanje­m Konzuma
Marko Brajević Direktor Perfe kaže kako su njihove koke i radnici bili i još su ugroženi neplaćanje­m Konzuma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia