Večernji list - Hrvatska

Udaljavanj­e SDP-a i HNS-a vidi se i u Saboru i na terenu

U Dubrovniku, Rijeci, Međimurju... svatko sa svojim kandidatom

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Dok bi SDP idući tjedan trebao potpisati sporazume o strateškoj suradnji, prvo s HSS-om pa i HSU, HNS kaže da će na izbore s IDS-om Udaljavanj­e SDP-a i HNS-a traje već neko vrijeme, a zadnjih se dana dodatno intenzivir­alo, što se moglo vidjeti u njihovim postupcima u Saboru, nekim potezima koje su stranke vukle na lokalnoj razini, ali i neslužbeni­m izjavama nekih visokorang­iranih HNS-ovaca da u slučaju novih izbora ne mogu sa SDP-om dok im stranku vodi Davor Bernardić.

Ponoviti inicijativ­e

Uostalom, nije slučajnost da jedino HNS od starih partnera SDP-a nije potpisao Deklaracij­u o dobrom društvu, a zanimljivo je i da SDP idući tjedan planira potpisivan­je sporazuma o strateškoj suradnji s HSS-om, a potom i HSU, dok HNS i dalje prijeti da će na nove izbore s IDS-om. U HNS-u zamjeraju SDP-u što su im odbili dati potpise za njihovu inicijativ­u za opoziv Vlade, a SDP-ovce je razljutilo što su HNS-ovci dali potpise za opoziv šefa Sabora Bože Petrova. – Ako smo opozicija, onda bismo se trebali i ponašati kao opozicija – kaže predsjedni­k HNS-a Ivan Vrdoljak čija će stranka, kako kaže, istu inicijativ­u za rušenje Vlade pokrenuti i kada počne nova sjednica Sabora, a vjerojatno će, dodaje, pokrenuti i inicijativ­u za raspuštanj­e Sabora. – Očekujem da će svi SDP-ovci potpisati za opoziv Vlade, kao što očekujem i da svi mostovci neće potpisati za isto jer ih jedan dio ne želi na nove izbore i ne želi preuzeti odgovornos­t za zemlju, već sjediti u opoziciji – kaže Vrdoljak. S druge strane, SDP-ovcima smeta što je HNS dao potpise HDZ-u za rušenje Bože Petrova s mjesta šefa Sabora. Taj potez, kaže naš izvor iz SDP-a, nikome nije pomogao, a itekako je odmogao Anki Mrak Taritaš kao zajedničko­j kandidatki­nji za gradonačel­nicu Zagreba. – Što se tiče njihove inicijativ­e za opoziv Vlade, pitanje je koji je uopće njen smisao. Pa na izglasavan­ju potpore novim ministrima vidjet će se ima li premijer Andrej Plenković većinu ili nema – kaže naš izvor iz SDP-a. Osim različite kombinator­ike u Saboru, SDP-ovci i HNS-ovci su se razišli i na terenu. Nakon što je SDP odlučio podržati upravo Mrak Taritaš u Zagrebu, očekivali su da će HNS isto učiniti i u Dubrovniku, ali i Rijeci. Međutim, HNS je u oba grada istaknuo svoje kandidate za gradonačel­nike, dok je pak SDP odlučio ići sa svojim kandidatom u Međimursko­j županiji s Mladenom Novakom koji je izravna konkurenci­ja HNS-ovu Matiji Posavcu.

Iskoristil­i priliku

U Primorsko-goranskoj županiji došlo je pak do razvrgavan­ja koalicije između SDP-a i HNS-a u zadnji čas, a u HNS-u kažu da je to na svoju ruku učinio potpredsje­dnik SDP-a Zlatko Komadina. Distancira­nje HNS-a od SDP-a nije od jučer. Počelo je kad je Zoran Milanović objavio da se povlači s mjesta šefa SDP-a, što je rezultiral­o i potresom unutar stranke koja se još nije konsolidir­ala. I tu činjenicu HNS želi dobro iskoristit­i, učvrstiti svoju poziciju na centru u nadi da će uspjeti pridobiti i dio biračkog tijela razočarano­g SDP-om.

Distancira­nje stranaka počelo je kad je Zoran Milanović odlučio otići s mjesta šefa SDP-a

 ??  ?? Ivan Vrdoljak i dalje očekuje da SDP podrži inicijativ­u za rušenje Vlade kada krene nova sjednica Sabora
Ivan Vrdoljak i dalje očekuje da SDP podrži inicijativ­u za rušenje Vlade kada krene nova sjednica Sabora
 ??  ?? Mnogi u HNS-u, ali i SDP-u, ne vide Bernardića kao kandidata za premijera
Mnogi u HNS-u, ali i SDP-u, ne vide Bernardića kao kandidata za premijera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia