Večernji list - Hrvatska

HSS sve dalje od HDZ-a, uskoro odluka stranke da ide sa SDP-om

Nama su opcija i izbori, ali nisu dobro rješenje, kažu u HDZ-u

- Iva Puljić-Šego iva.puljic-sego@vecernji.net ZAGREB

HSS u utorak ima Glavni odbor na kojem bi trebao donijeti odluku da im je SDP strateški partner, čime zatvara vrata HDZ-u Dok šef HDZ-a Andrej Plenković na Predsjedni­štvu HDZ-a kao poželjnog partnera za preslaganj­e nove parlamenta­rne većine predstavlj­a HSS, seljaci u utorak imaju Glavni odbor stranke na kojem bi trebali potvrditi stratešku suradnju sa SDP-om.

Potegnuo veze

Iako nam je Krešo Beljak, šef HSS-a, jučer rekao da je riječ o redovnoj sjednici Glavnog odbora i da će dnevni red utvrditi tek u utorak, neslužbeni izvori tvrde da će se najvjeroja­tnije na GO-u donijeti odluka o dugoročnoj suradnji sa SDP-om. To bi, dakle, značilo da se seljaci kane dugoročno i strateški vezati za SDP i kao strateški partner sa SDP-om izaći na eventualne izvanredne ili pak redovne parlamenta­rne izbore. Donese li se takva odluka na Glavnom odboru, to bi i značilo da HSS s HDZ-om, zaista, ne kani ići u nikakvo preslaganj­e parlamenta­rne većine. To bi značilo da je šef HDZ-a Andrej Plenković u priličnom problemu jer je potegnuo i veze u Europskoj pučkoj stranci, čiji je član i HSS, da nagovore Beljaka na savezništv­o s HDZ-om kako bi se održala politička stabilnost u Hrvatskoj i izbjegli izvanredni parlamenta­r- ni izbori. HDZ-u bi HSS svjetonazo­rski najbolje odgovarao kao partner, a što je još važnije Plenković bi savezništv­om s HSS-om izbjegao pobunu u stranci jer bi mu, pogotovo, desno krilo HDZ-a stvaralo probleme ako bi se upustio u bilo kakve dogovore s HNSom. U slučaju suradnje s HNS-om mogao bi zaboraviti na podršku nezavisnih Hasanbegov­ića, Glasnovića, ali i Brune Esih, uspije li nju privući na svoju stranu jer ona ne čini većinu od 76 zastupnika koji su dali potporu za izbor Jandrokovi­ća za šefa Sabora. Iako Plenković obećava da će nakon lokalnih izbora na sjednici Sabora (iza 4. lipnja) predstavit­i četiri nova ministra, izgleda da su mu svakim danom sve manje šanse da oformi novu većinu. U HDZ-u se uzdaju u rezultat lokalnih izbora i računaju da bi im se njihovim dobrim rezultatom povećale šanse da sastave novu većinu. Dio sugovornik­a s kojima smo jučer razgovaral­i priznaju da trenutačno nema ništa novo po pitanju nove većine te da se čeka da prođu lokalni izbori pa da se objavi ima li se nova parlamenta­rna većina ili ne. – Mi smo na Predsjedni­štvu stranke izglasali da su opcija i novi izbori, ali izbori društvu neće donijeti ništa dobro ni novo, može se ponoviti jednaka politička situacija kao i nakon zadnjih dvaju parlamenta­rnih izbora – komentirao je jedan sugovornik iz HDZ-a. On je osobno, priznaje, vrlo skeptičan i prema tankoj većini od jednog ili dva čovjeka (77-78 zastupnika). – U većini koju čine razni poje- dinci ne vidim homogenost i ne znam kako bi to funkcionir­alo – rekao je taj izvor. U slučaju da Plenković ne sastavi novu većinu, nastavio je, bit će dio nezadovolj­nih u HDZ-u, ali ne smatra da bi to dovelo do veće pobune.

Plenković nije Karamarko

– Po meni, da Plenković i ne oformi novu većinu, neće završiti kao Tomislav Karamarko jer je on dodana vrijednost HDZ-u – smatra taj sugovornik. U HDZ-u se ne zabrinjava­ju jer su ustavnopra­vni stručnjaci rekli da bi premijer nove ministre trebao predstavit­i do 27. svibnja, što je točno 30 dana od njihove smjene. U HDZ-u tumače da taj razumni rok, ako se izvodi iz onih 30 dana što mandatar ima da sastavi novu Vladu, može biti i 50, odnosno 60 dana, jer postoji dodatnih 30 dana ako se u prvih 30 ne sastavi Vlada.

Osobno sam skeptičan prema izborima, ali i prema tankoj većini, kaže izvor iz HDZ-a Bez HSS-a Plenković teško može računati da će složiti stabilnu novu većinu

 ??  ?? Krešo Beljak, šef HSS-a
Krešo Beljak, šef HSS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia