Večernji list - Hrvatska

Orešković: Ne vraćam se politici, samo podržavam svog ministra

‘Mostu neću zaboraviti da je stao iza mene kad mi je bilo najteže’

- Branimir Bradarić

Na pitanje o Zdravku Mariću Orešković je rekao da ga je on birao jer je znao da je riječ o osobi koja je stručna i ima znanje, što je i pokazao branimir.bradaric@vecernji.net – Ne, ne vraćam se u politiku. Nisam član ni jedne stranke jer moja stranka je Hrvatska – rekao je bivši premijer Vlade Tihomir Orešković koji je jučer u Vukovar došao da bi dao podršku svome bivšem ministru Tomislavu Paneniću na izborima za župana Vukovarsko-srijemske županije. Orešković je rekao da je Panenić bio kvalitetan ministar koji je znao prepoznati i riješiti problem. Dodao je da bi svoju podršku za izbore dao i bilo kojem drugom svome ministru ako bi to zatražili. Imao je, kaže, ponuda i prilika za povratak u politiku, ali se nije odlučio za taj put. U Hrvatskoj mu i dalje živi obitelj, a uskoro se vraća i na posao. Podsjetio je da je, dok je bio premijer, imao odličnu suradnju s Mostom kojemu, kako je istaknuo, neće nikada zaboraviti da su stali uz njega kada mu je bilo najteže.

Više će se znati nakon izbora

Na upit o događanjim­a u i oko Agrokora Orešković je kroz šalu prvo pogledao na sat i pitao koliko imamo vremena, a onda dodao kako podržava donošenje zakona lex Agrokor kojim je kupljeno vrijeme tijekom kojega stručnjaci mogu nastaviti raditi na stabilizac­iji tvrtke. – Agrokor je tvrtka koja zapošljava 50-60.000 zaposlenih i ima golem utjecaj za hrvatsko gospodarst­vo. Pri tome ima i komplicira­nu strukturu. Revizorima će trebati barem šest mjeseci da sve vide, podvuku crtu kako bi dobili čistu sliku i mogli krenuti dalje. Puno više ćemo znati o svemu nakon lokalnih izbora – rekao je Orešković. Na upit je li kao premijer bio upućen u stanje i probleme u Agrokoru rekao je kako nije imao nikakve informacij­e. Napomenuo je i da cijelu situaciju s Agrokorom prate i potencijal­ni investitor­i koji žele vidjeti kako će taj problem biti riješen. Za ministra financija Zdravka Marića, koji je bio i njegov ministar, rekao je kako ga je on birao jer je znao da se radi o osobi koja je stručna i ima znanje. Prema njegovim riječima Marić je to i pokazao radeći u njegovoj Vladi gdje se prije svega bavio dugom i deficitom. O premijeru Andreju Plenkoviću kazao je kako poštuje institucij­u premijera te da je upravo premijer jedina osoba koja u nekim trenucima može donijeti teške odluke.

O Petrovu i Karamarku

Pozdravio je donošenje zakona lex Agrokor kao i rješavanje problema sa Slovenijom kako bi se izbjegle gužve na granicama. Podsjetio je i na to kako je bio zatražio da Božo Petrov i Tomislav Karamarko daju ostavke kako bi Vlada mogla i dalje funkcionir­ati. Ubrzo potom uslijedio i njegov opoziv. S odmakom od nekoliko mjeseci, danas kaže da ne žali što se bio angažirao kao premijer. – Često me pitaju je li mi žao jer sam bio napustio odličan posao, veliku plaću. Mogu reći kako mi je to bila velika čast i da sam došao pomoći koliko mogu i koliko znam, ali i ostaviti nešto iza sebe. Mnogi su dali živote za demokratsk­u i slobodnu Hrvatsku, a ta borba i dalje nije završila. Čast mi je bila da osoba kao ja, rođena u Zagrebu i koja živi u Kanadi, postane premijer – zaključio je Orešković.

Nisam imao nikakve informacij­e o Agrokoru. Cijelu tu situaciju prate i potencijal­ni ulagači

 ??  ?? Vukovar Tihomir Orešković iskazao je podršku Tomislavu Paneniću, kandidatu za župana Vukovarsko­srijemske županije
Vukovar Tihomir Orešković iskazao je podršku Tomislavu Paneniću, kandidatu za župana Vukovarsko­srijemske županije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia